-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 25 /16:27

Marija Aušrinė Pavilionienė: lietuviai tapo tolerantiškesni homoseksualams

Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė teigiamai vertina per trejus metus nuo pirmųjų homoseksualų eitynių pasikeitusią situaciją Lietuvoje.
Aušrinė Marija Pavilionienė
Aušrinė Marija Pavilionienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak parlamentarės, žmonės tapo tolerantiškesni, nors eitynėms vis dar nepritaria apie 60 proc. apklaustų žmonių. Šeštadienį eitynėse dalyvaus ir į Lietuvą iš Jungtinių valstijų atskridęs pirmojo atviro homoseksualaus Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) politiko sūnėnas Stuartas Milkas.

Šeštadienį eitynėse už lygybę planuoja dalyvauti apie 800 žmonių, tarp jų – užsienio politikai, ambasadoriai, žmogaus teisių gynėjai. Iš Lietuvos planuoja žygiuoti kol kas tik trys seimo narės. Kitoje barikadų pusėje pareiškė būsiąs parlamentaras Petras Gražulis.

„Per tuos metus žmonių nuomonė keitėsi nuolat, mes kalbėjome apie lytinių mažumų situaciją Lietuvoje, buvo ir radijo laidos televizijos laidos. Mėginome keisti žmonių sąmonę. Be abejonės, didžiausią reakciją sukėlė bandymas pristatyti partnerystės įstatymą, kada ėmėme kalbėti ne tik apie skirtingų lyčių, bet ir tos pačios lyties partnerystę. Nuolatinės diskusijos keičia žmonių sąmonę. Jie suvokia, kad šalia mūsų gyvena kitokios prigimties piliečiai“, – pasakojo Seimo narė M. A. Pavilionienė.

Lietuvoje didėjančią toleranciją seksualinėms mažumoms pastebi ir žmogaus teisių gynėjas, pirmojo atviro homoseksualaus JAV politiko Harvey Milko sūnėnas Stuartas Milkas. Jo dėdė turi lietuviškų šaknų ir, pasak sūnėno, visada tuo didžiavosi. 1978 m. jis buvo nužudytas. Pasak S. Milko, dėdė svajojo apie tokią dieną, kai jo gimtojoje šalyje žmonės gali laisvai reikšti savo nuomonę.

„Tikrai dalyvausiu eitynėse Lietuvoje. Man didžiulė garbė žygiuoti su tais lietuviais, kurie pasirinko eiti gatve ir išreikšti savo nuomonę. Eitynių žinia yra tokia: „Mes esame daugiau panašūs nei skirtingi – mes visi esame žmonės, tai mus vienija“, – teigė S. Milkas.

P.Gražulis buvo išprašytas lauk

Į šią spaudos konferenciją bandė patekti ir Petras Gražulis, tačiau M. A. Pavilionienė jį išprašė lauk.

Kiek vėliau jis išplatino pranešimą spaudai, kuriame pareikalavo Vilniaus mero Artūro Zuoko paskutinę minutę uždrausti eitynes arba pakeisti jų vietą, nors teismas priėmė neskundžiamą nutartį, įpareigojusią nedaryti homoseksualams kliūčių žygiuoti.

P.Gražulį labiausiai nervina, kad praėję prospektu homoseksualai ir jų rėmėjai susiburs Lukiškių aikštėje, „aplaistytoje laisvės kovotojų krauju“.

Jis paragino žmones priešintis gėjų eitynėms, bet taikiai. „Jeigu šis reikalavimas nebus įvykdytas, mes kviečiame susirinkti prie Katedros taikioms eitynėms ginti Lukiškių aikštę nuo išniekinimo. Raginame nepasiduoti provokacijoms ir oriai kovoti už tai, ką siekiama sutrypti – šeimos vertybes, tradicinį tikėjimą, laisvą valią ir pagarbą žmogui“, – rašoma pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius