Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2009 12 18

Medicinos reforma – diskusijų sūkuryje

Pagal turimą ligoninių lovų skaičių, tenkantį 10 tūkst. gyventojų (2008-aisiais - 80,4), Klaipėda pirmauja Europoje, o Baltijos šalyse uostamiesčio sveikatos įstaigos lyderiauja korupcijos srityje.
Jei medicinos sistemos reforma bus „nuleista iš viršaus“, Klaipėda rizikuoja netekti ir geriausių specialistų, ir finansavimo.
Jei medicinos sistemos reforma bus „nuleista iš viršaus“, Klaipėda rizikuoja netekti ir geriausių specialistų, ir finansavimo. / 15min nuotr.

Tokius duomenis pateikė Jungtinėje Karalystėje šiuo metu dirbantis gydytojas Audrius Šimaitis. Anot jo, tai rodo, kad sveikatos apsaugos sistema Klaipėdoje nėra tinkama ir ją reikia keisti.

Šis gydytojas Lietuvoje pristatinėja naują sveikatos apsaugos pertvarkos planą „Vertybėmis pagrįsta reforma“. Vakar jis lankėsi ir pas Klaipėdos merą Rimantą Taraškevičių.

A.Šimaičio teigimu, uostamiestis vaidina svarbų vaidmenį medicinos sistemos reformoje. Jo nuomone, sveikatos apsaugos sistemą vertėtų suskirstyti į tris lygiavertes zonas: Vakarų, Rytų ir Vidurio Lietuvos. O tobulinant specialistų rengimą, uostamiestyje būtų galima įkurti podiplominį gydytojų rengimo skyrių prie Klaipėdos universiteto.

Nereikia reformos „iš viršaus“

Specialistas teigė, kad vykdant reformą būtina įtraukti ir pačius gydytojus, kurie geriausiai išmano sveikatos apsaugos sritį, o ne vien valstybės valdžiai viską nuleisti „iš viršaus“. A.Šimaitis siūlė suburti iniciatyvinę gydytojų grupę, kuri galėtų svarstyti, kaip geriau įgyvendinti reformą.

Anot jo, Vilnius ir Kaunas gali „nugriebti“ labiausiai kvalifikuotus specialistus iš kitų miestų.

Su tuo sutiko ir uostamiesčio meras R.Taraškevičius. Jo teigimu, Kaunas ir Vilnius gali pradėti užsiimti lobizmu ir pritraukti didžiausią finansavimą, taip nuskriausdami Klaipėdą.

A.Šimašius dėl reformos dar tarsis su daugeliu specialistų, savo pasiūlymus pateiks Sveikatos apsaugos ministerijai.

Po diskusijų Klaipėdos meras paprašė dar vieno susitikimo – kad galėtų pašnekėti apie konkrečius pasiūlymus Klaipėdos sveikatos įstaigoms.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius