-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 07

Medikai: dėl priemokų ligoninėse kalti netikę įstatymai

Pacientus ir medikus tebekiršina papildomos priemokos, kurių neretai prašoma ligoninėse. Dėl to pirmadienį Klaipėdos miesto savivaldybės asmens sveikatos priežiūros komisijai aiškinosi uostamiesčio gydymo įstaigų vadovai.
Pacientai piktinasi, kad jiems tenka patiems sumokėti ir už chirurgų vienkartines pirštines.
Pacientai piktinasi, kad jiems tenka patiems sumokėti ir už chirurgų vienkartines pirštines. / "15min" nuotr.

Visų penkių ligoninių vadovai vienbalsiai tvirtino, kad primokėti už kai kurias paslaugas ir priemones pacientų niekada nereikalauja. Jiems esą leidžiama rinktis.
„Dar nė vienam neatsisakėme atlikti operacijos ir tikrai neišvarėme vien todėl, kad pacientas nesutiko primokėti. Tarkime, operaciją galime atlikti ir naudodami daugkartines priemones, tačiau siekiant sumažinti infekcijų riziką pasiūlome įsigyti vienkartinių priemonių. Jeigu žmogus atsisako, tai yra jo teisė“, – aiškino Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Zigmas Juzumas.

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė tvirtino, kad jos vadovaujamoje įstaigoje papildomų mokėjimų apskritai nėra. Pacientų tėvams tik tenka primokėti kainos skirtumą, jeigu jie pageidauja brangesnių vaistų.

Medikai tikino, kad pacientams už kai kurias paslaugas tenka primokėti dėl to, jog ligonių kasos nefinansuoja visų paslaugų, kurias įstaigos suteikia. Šioms tenka ieškoti būdų, kaip padengti sąnaudas.
„Mes palikti vieni kariauti su pacientais“, – tikino Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Virgilijus Vanagas. Daugiausiai problemų kyla dėl to, kad iki šiol neperžiūrėtas ir neatnaujintas mokamų paslaugų sąrašas, kuris patvirtintas dar 1996 metais. Nėra ir jokių stacionaraus gydymo standartų. Painiavą sukelia ir nesuderinti teisės aktai.
„Jeigu pacientui iš anksto būtų paaiškinama, už ką ir kodėl jam reikės sumokėti, kiltų tikrai mažiau rūpesčių. Gal tiesiog trūksta aiškios informacijos, gal per mažai kalbama su pacientu?“ – klausė komisijos pirmininkė, miesto tarybos narė Natalja Istomina.

Ligoninių vadovai pripažino, kad didelius krūvius patiriantys medikai ne visada randa laiko ligoniams išsamiai viską paaiškinti, todėl ir kyla nesusipratimų.
Komisija nutarė kreiptis į Seimo Sveikatos reikalų komitetą, kad šis dar kartą atkreiptų dėmesį į tai, jog trūksta aiškumo dėl pacientams teikiamų ir ligonių kasų finansuojamų sveikatos priežiūros paslaugų. Taip pat nuspręsta prašyti miesto gydymo įstaigų suteikti savo pacientams aiškesnės informacijos apie tai, už ką reikia mokėti papildomai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius