Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 13

Meilės žaidimus apmokestina policija

Kaune Kleboniškio parke besimylinčių porelių tykojusiems ir jas reketavusiems pareigūnams uždėti antrankiai. Policininkus išdavė jų automobilyje įtaisyta sekimo įranga.
Policininkams neblaivūs vairuotojai siūlė kyšius.
Policininkams neblaivūs vairuotojai siūlė kyšius. / 15min nuotr.

Per septynias savaites du pareigūnai paėmė 18 kyšių. Maža to, dvigubai daugiau tokių bandymų buvo nesėkmingi. Šią policijos ydas apnuoginančią bylą inicijavo Kauno Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyrius (ENTS), gavęs informacijos apie nelegaliai Kleboniškio parke aukas medžiojančius kolegas.

Į teisėsaugos nemalonę pakliuvo Žaliakalnio policijos komisariato Prevencijos poskyrio tyrėjas Algimantas Babilas ir postinis Paulius Sakalauskas. Įtariamųjų kyšininkavimu sekimas, panaudojant specialią įrangą, pranoko visus lūkesčius.

Šantažavo aukas

Teismo leidimas sekti įtariamuosius gautas pernai prieš pat Naujuosius. Kad įrodymų pakanka, nuspręsta vasario viduryje. Nepaisant metų laiko, beveik pusė visų A.Babilui ir P.Sakalauskui inkriminuotų kyšininkavimo atvejų susiję su pasimylėti į parką automobiliais atvykusių porelių reketavimu.

Policininkų užkluptos porelės, nenorėdamos patekti į policijos protokolą, mokėjo šimtinėmis. Pagal socialinę padėtį ir finansines galimybes mokėdavo nuo 100 iki 300 litų.

A.Babilas su P.Sakalausku pokalbį pradėdavo klausimu apie šeiminę užkluptųjų padėtį. Po to būdavo grasinimai apie privalomą tokiais atvejais pristatymą į policijos komisariatą – kad būtų išduotas siuntimas pas venerologus. „Privalome patikrinti, ar nesate venerinių ligų platintojai", – teigdavo uniformuoti reketininkai. Pagal užfiksuotą medžiagą prieš šį jų „argumentą" beveik niekas neatsilaikydavo. Kaip ir prieš pažadą atsiųsti kvietimą į administracinės bylos nagrinėjimą teisme namų adresu.

Pakišo visus

Po eilinės sėkmingos medžioklės vienas iš pareigūnų juokavo: „Reikėtų paklausti viršininko, kokį straipsnį būtų galima taikyti šiems „balandėliams".

Po A.Babilo ir P.Sakalausko sulaikymo jų viršininkai prisipažino nepamenantys, kad kas nors iš pavaldinių kada nors būtų surašęs protokolą už mylėjimąsi viešoje vietoje. Tokiais atvejais policija neturi teisės ir gabenti „įsimylėjėlių" pas venerologus.

Dar daugiau, Kleboniškio parkas net nepriklausė A.Babilo ir P.Sakalausko valdoms. Jie turėjo dirbti apylinkės inspektorių darbą visai kitose komisariato aptarnaujamos teritorijos dalyse.

„VW Golf", kuriuo jie vykdavo į medžioklę, – vienintelis Prevencijos skyriaus tarnybinis automobilis. Juo pagal reikmes naudojosi visi skyriaus darbuotojai. Ir jie buvo patekę į ENTS sekimo lauką. Kad tarnyba piktnaudžiautų A.Babilo bei P.Sakalausko kolegos, neužfiksuota.

Imdavo ir smulkiais

Pagal tai, ką pavyko užfiksuoti, didžiausias įtariamųjų laimikis – 700 litų. Jie paimti iš asmens, pagauto vienoje parko aikštelių, kai šis automobiliu atlikinėjo kaskadinius triukus. Paaiškėjo, kad vyrukas dar neturi vairuotojo pažymėjimo – tik rengiasi jį gauti. Pareigūnai išgąsdino paminėję visam laikui prarasti galimybę vairuoti automobilį. Iš tikrųjų nei A.Babilas, nei P.Sakalauskas teisės bausti už Kelių eismo taisyklių pažeidimus neturėjo.

Nepraeidavo jie nepasipinigavę ir pro smulkesnius pažeidėjus. Netgi kantriai palaukdavo, kol rūkalius numes nuorūką. Iš tokio, grasinant bauda už viešosios tvarkos pažeidimą, būdavo išsireikalaujama keliasdešimt litų.

Visos aukos išprovokuotos atverti pinigines pasakytomis dviprasmybėmis: „Tai forminame pažeidimą ar kaip?.. Važiuojame į komisariatą ar..?"

Įtariamųjų buvo daugiau

Rengiant bylą teismui apklausti visi 18 asmenų, davę įtariamiesiems kyšius. Du spėjo pasinaudoti įstatymų išlyga, kad jeigu asmuo, išprovokuotas duoti kyšį, pranešė apie jo davimą iki įtarimo pateikimo, byla jam nekeliama. Likę 16 apklausti kaip įtariamieji. Vėliau byla jų atžvilgiu nutraukta pagal laidavimą. Jie tapo liudytojais.

Ketinama prašyti, kad teismas bylą nagrinėtų už uždarų durų. Dėl to, kad neišvengiamai teks pagarsinti kai kurių liudytojų privataus gyvenimo detales.

Policininkai savo kaltę neigia. Teismo jie laukia nušalinti nuo pareigų. Iš pradžių abu buvo suimti 15 parų - kad nedarytų poveikio liudytojams. Šių apklausai reikėjo laiko. Vėliau paleisti, skiriant švelnesnes kardomąsias priemones – paso paėmimą bei rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Už kyšininkavimą, kai kyšio dydis viršijo 1 MGL, t. y. 130 litų, bet neviršijo 250 MGL (arba 32 500 litų), gresia teisės dirbti tam tikrą darbą atėmimas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

Iki šiol sekėsi

Griežtesnė bausmė gresia 24 metų P.Sakalauskui, nes jo namuose aptiktas neteisėtai laikomas didelis kiekis šovinių – 100 vienetų. Už tai gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

A.Babilui, patekusiam į panašią istorija ne pirmą kartą, iki šiol sekėsi. Stebėtina, kad jis tebedirba policijos pareigūnu. 2006 metais jo sesers garaže Jonavoje buvo aptikta kontrabandinių cigarečių. Ant jų blokų buvo rasti ir A.Babilo pirštų atspaudai, tačiau jis sugebėjo išsisukti – sukūrė istoriją neva galėjo netyčia prisiliesti prie nusikaltimo įkalčių per įvykio vietos apžiūrą.

Beveik tuo pačiu metu jis buvo įkliuvęs ir cigarečių kontrabandininkus gaudžiusiems pasieniečiams. Tada A.Babilas nutvertas jas kraunantis. Jis buvo sulaikytas tarnybos metu, tačiau visai kitame Lietuvos gale. Pagal spėtą perkrauti cigarečių kiekį (likusi dalis neva – ne jo) tada A.Babilas atsipirko tik administracine nuobauda, kurią apskundė. Kol skundas keliavo per teismus, jis toliau vilkėjo policininko uniformą ir, kaip paaiškėjo, terorizavo Kleboniškio parko lankytojus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius