-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 09 /14:38

„Meridiano“ sugrįžtuvės – su kliūtimis

Šeštadienį klaipėdiečiai nuo Danės krantinių stebėjo, kaip po remonto sugrįžta uostamiesčio simboliu tapęs burlaivis „Meridianas“. Laivo kelionė užtruko, žmonės taip ir liko nesupratę, kodėl nepakilo neseniai rekonstruotas Biržos tiltas, o „Meridianą“ iš pradžių bandyta švartuoti kitoje vietoje. Galiausiai, jau po pietų, legendinis burlaivis pasiekė savo nuolatinę stovėjimo vietą.
„Meridiano“ kelionė į istorinę vietą
„Meridianas“ laikinai pastatytas netoli „Memelio“ restorano. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Meridianas“ iš Klaipėdos laivų remonto įmonės turėjo pajudėti apie 9 val. ryto. Tačiau laivo kelionės pradžia suvėlavo.

Avarinės būklės Pilies tiltą pasisekė pakelti sklandžiai. Teigiama, kad šis tiltas keliamas jau paskutinį kartą – netrukus jis bus uždarytas rekonstrukcijai.

Daugiau problemų būta su Biržos tiltu, nors dar prieš kelerius metus jis buvo rekonstruojamas. Tiltą vis bandyta pakelti, tačiau kodėl jis nekilo – neaišku. Darbininkai teisinosi, kad negavę komandos kelti jo, todėl ir nesiskubino.

Netrukus paaiškėjo, kad problemų vis tik yra – todėl „Meridianas“ savo galutinės stotelės laiku nepasiekė ir kuriam laikui buvo prišvartuotas prie restorano „Memelis“. Čia surengta ir visa oficiali sutiktuvių ceremonija.

Atnaujinta 12.59 val. Biržos tiltą vargais negalais pavyko pakelti.

Atnaujinta 14.38 val. Barkentina „Meridianas“ pasiekė senąją krantinę, kur stovėjo beveik 40 metų.

Atstatė iš naujo

Prieš metus tūkstančiai Klaipėdos gyventojų palydėjo sukežusią barkentiną į remonto vietą. Klaipėdos laivų remonto įmonėje paaiškėjo, kad „Meridianas“ kur kas labiau sutrešęs nei manyta – reikėjo kone iš naujo atkurti laivą. 

Anot naujųjų „Meridiano“ fondo dalininkų laivų krovos kompanijos „Bega“ generalinio direktoriaus Aloyzo Kuzmarskio ir restoranų „Friedricho pasažas“ vadovo Aido Kaveckio, remonto darbai buvo kur kas sudėtingesni, nei manyta. „Kai paėmėm borto lentą į rankas – ji trupėjo. Buvo galima lengvai laužyti“, – aiškino „Meridianą“ remontavusios Klaipėdos laivų remonto įmonės direktorius Alvydas Butkus. Konstruktoriai kruopščiai išstudijavo istorines nuotraukas ir likusius burlaivio brėžinius ir atkūrė „Meridianą“.

Remonto sąnaudos taip pat išaugo kelissyk. Skaičiuojama, kad jau dabar burlaivio remontui išleista apie 5 mln. Lt, dar 2 mln. Lt prireiks vidaus remonto darbams. „Meridiano“ remontą savo lėšomis finansavo naujieji fondo dalininkai. 

Klaipėdos miesto savivaldybė už 75 tūkst. Lt sutvarkė krantinę prie burlaivio. 

Laivą prišvartavus remonto darbai persikels į vidų. Numatyta, kad burlaivyje veiks laivybos muziejus. Nemažai eksponatų sunešė neabejingi klaipėdiečiai. Laive taip pat bus įrengtas ir restoranas bei banketinė salė. Lankytojams laivas turėtų atsiverti kitų metų liepą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius