Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 07 30

Merkinės piramidės kupolą gins naujas sąjūdis

Daug aistrų sukėlę užmojai nugriauti garsiosios Merkinės piramidės stiklinį kupolą kaip savavališką statinį gali galutinai subliūkšti, rašo „Lietuvos žinios“.
Merkinės piramidė
Merkinės piramidė / 15min.lt skaitytojo Modesto nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje per Lietuvą pasklidusi žinia, kad tuomečio Alytaus apskrities viršininko įsakymu reikalaujama nugriauti Varėnos rajono Česukų kaime prieš aštuonerius metus iškilusios piramidės stiklinį kupolą. Todėl šio objekto garbintojai įsteigė visuomeninę organizaciją Česukų piramidės išsaugojimo sąjūdį, kurio tarybai pirmininkauja Nepriklausomybės Akto signataras Algimantas Norvilas. Teisinius reikalus be atlygio tvarkyti ėmėsi vilnietis advokatas Rimantas Jonynas. Organizacija siekia, kad unikalus statinys būtų išsaugotas, įteisintas ir toliau tarnautų žmonėms. Vienas pirmųjų žingsnių, kurį žengė Česukų piramidės išsaugojimo sąjūdis, – panaudos teise iš Onutės Žėkienės (piramidės įkūrėjo Povilo motinos) perėmė visą statinį ir dokumentaciją.

Pokyčiais ypač džiaugiasi P.Žėkas: „Kai piramidę savo žinion perėmė visuomeninė organizacija, iš karto lengviau atsikvėpėme.“

„Lietuvos žinios“ rašo, kad žmonės, tikintys piramidės galiomis, suskubo palaikyti jos šeimininkų Onutės ir Povilo Žėkų, šiuo metu jau beveik 20 tūkst. piramidės lankytojų pasirašė peticiją už paminklinio komplekso išsaugojimą. Anot  P.Žėko, darbo dienomis piramidėje apsilanko 100–300 žmonių, o savaitgaliais čia suplūsta iki pusės tūkstančio lankytojų.

„Piramidėje vyksta nesurežisuojami dalykai. Man pačiam teko matyti pasveikusius gydytojų nurašytus žmones. Tegul kas nors tam žmogui pasako, kad tai tik sutapimas, o ne piramidės poveikis. Jie nepatikės“, – „Lietuvos žinios“ teigė signataras A.Norvilas. Jo neglumina ir skeptiškas Bažnyčios požiūris į piramidėje vykstančius stebuklus. „Tai normalu, juk Bažnyčia ir Fatimos, ir Lurdo stebuklus pripažino tik prabėgus daugeliui metų“, – žurnalistams teigė vyras.

Kai kurie lankytojai Žėkams siūlo rengti budėjimus, kiti siunčia laiškus prezidentei Daliai Grybauskaitei bei Seimo pirmininkei Irenai Degutienei ir prašo padėti išsaugoti piramidę, dar kiti palieka telefonų numerius, kad prireikus galėtų atskubėti jos ginti savo kūnais. Priminsime, kad viena nuolatinių piramidės lankytojų yra nušalintojo prezidento Rolando Pakso žmona Laima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius