-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 12

Mero Ričardo Malinausko „Gėdos vartais“ pakrikštytos skulptūros Druskininkuose kaina po konkurso išaugo penkis kartus – nuo 50 iki 239 tūkst. litų

Po viešųjų pirkimų konkurso skulptūros „Svetingumo vartai“ Druskininkų skvere kaina nuo pradinės skiriasi penkiais kartais.
„Gėdos vartai“
„Gėdos vartai“ / G.Žilio fotomontažas

Druskininkų gyventojų „Mero gėdos vartais“ pramintos skulptūros buvusi pradinė konkursinio pirkimo kaina – 50 tūkst. litų, po pirkimo procedūros išaugo iki 239 tūkst. litų. Būtent tokią sumą mokesčių mokėtojų pinigų Druskininkų savivaldybė sumokėjo skulptoriaus Tado Gutausko viešajai įstaigai „Galerija TaDas“, laimėjusiai Druskininkų savivaldybės administracijos skelbtą konkursą. 

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenų bazėje pavyko rasti informaciją apie Druskininkų savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų tarnybos vedėjos Editos Davičikaitės užpildytą ataskaitą, iš kurios matyti, kad viešuoju pirkimu Nr. 131548 Druskininkų savivaldybės administracija skelbia architektūros projekto konkursą – skulptūros skvere tarp Taikos ir Šv. Jokūbo gatvių, Druskininkuose, projekto sukūrimui ir įgyvendinimui. 

Skelbimas apie tai Viešųjų pirkimų tarnybai nusiųstas šių metų sausio 8 dieną. Kovo 7 dieną, pasibaigus konkursui, jo laimėtoju paskelbta VšĮ „Galerija TaDas“. Dar konkurse dalyvavo fizinis asmuo – Vilniaus rajono Kalvelių kaime gyvenantis Feliksas Volčakas. 

Konkurso komisijai vadovavo Druskininkų savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Vilius Margelis.

238 733 litai – tiek Druskininkų savivaldybės biudžetui atsiėjo Tado Gutausko sukurta skulptūra, skambiu pavadinimu „Svetingumo vartai“. 

238 733 litai – tiek Druskininkų savivaldybės biudžetui kainavo Tado Gutausko sukurta skulptūra, skambiu pavadinimu „Svetingumo vartai“. Jos atidarymas vyko prieš keletą savaičių vykusioje Druskininkų kurorto šventėje.

Kaip atsitiko, kad Druskininkų mero Ričardo Malinausko „Gėdos vartais“ vietos gyventojų praminta skulptūra ir jos pagaminimas išaugo kelis kartus? 

15min.lt išsiaiškino, kad 2012 metų birželio 6 dieną Lietuvos dailininkų sąjungos Vilniaus skulptorių sekcijos pirmininkas Rytas Jonas Balevičius gavo Druskininkų savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Viliaus Margelio prašymą informuoti skulptorius apie tai, kad Druskininkuose, Taikos ir Šv. Jokūbo gatvių skverelyje, skubiai reikalinga dekoratyvinė skulptūra.

Buvo nurodyti ir reikalavimai – iki 4 metrų aukščio, sąmata – iki 50 tūkst. litų. Drauge su prašymu buvo pateikta ir rekonstruojamos vietos, kurioje planuojama statyti skulptūrą, fotografija. 

Atsitiktinai ją pamatę, Druskininkų dailininkai pastebėjo, kad vaizdas suklastotas – ištrinta šiame skverelyje tuo metu dar buvusi druskininkiečio skulptoriaus Antano Balkės 1988 m. sukurta granito skulptūra „Legenda" su fontanu (skvero projekto autorius Gintautas Paškonis). Sužinoję apie tokį gudravimą, sostinės skulptoriai bandė teirautis Druskininkų savivaldybės administracijos, kodėl ketinama nugriauti A.Balkės skulptūrą ir jos vietoje statyti naują, bet jokio atsakymo negavo. 

Pernai liepos 4-ąją Druskininkų savivaldybė A.Balkės skulptūrą nugriovė. Tai sukėlė kurorto kultūros žmonių pasipiktinimą. Rugpjūčio mėnesį dėl A.Balkės skulptūros nugriovimo Seimo narys Arvydas Anušauskas buvo kreipęsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą, prašydamas išsiaiškinti, ar Druskininkų meras Ričardas Malinauskas nepiktnaudžiauja savo įgaliojimais. 

Kurį laiką skveras Taikos ir Šv. Jokūbo gatvių sankirtoje stovėjo tuščias. Spalį visuomenininkai ten surengė simbolinę A.Balkės palaikymo akciją, buvusios jo skulptūros „Legenda“ vietoje pastatydami simbolinį klaustuką. 

Druskininkų savivaldybė jau kitos dienos rytą nugriovė ir jį, o vienam iš akcijos dalyvių – visuomenininkui Dariui Kuoliui surašė administracinės teisės pažeidimų protokolą už savivaldybės turto gadinimą. Sugadinimu buvo įvardintas ant grindinio trinkelių kreidelėmis išpieštas žodis „Tiesos“. 

Druskininkų savivaldybės administracijai šių metų pradžioje paskelbus konkursą naujai skulptūrai sukurti, Lietuvos dailininkų ir skulptorių bendruomenė, solidarizuodamasi su druskininkiečiu A.Balke, konkursą ignoravo. 

Tačiau į kvietimą pastatyti skandalingai nugriautos skulptūros vietoje naują kūrinį atsiliepė skulptorius Tadas Gutauskas ir Vilniaus dailės akademijos studentas Feliksas Volčakas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius