Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 31

Miesto plėtros departamento direktorius dirba ir Vilniaus savivaldybėje, ir jos įmonėje

Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento direktorius Mindaugas Pakalnis ne tik privalo prižiūrėti itin daug problemų keliančią sritį savivaldybės administracijoje, bet ir turi laiko dar vienoms pareigoms savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“. Darbai panašūs, o interesų konflikto esą nėra – dirbdamas savivaldybėje M.Pakalnis „Susisiekimo paslaugų“ nekontroliuoja.
Mindaugas Pakalnis
Mindaugas Pakalnis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ir jis toks, turintis darbą ne tik savivaldybėje, ne vienintelis. Iš viso, Vilniaus savivaldybės duomenimis, 27 valstybės tarnautojai, dirbantys Vilniaus miesto savivaldybėje, dirba ir kitą darbą, iš jų 2 – departamentų vadovai.

Ir savivaldybėje, ir jos įmonėje

M.Pakalnis, buvęs ilgametis „Vilniaus plano“ vadovas, vėliau dirbęs bendrovėje „Sweco Lietuva“, savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus konkursą laimėjo beveik prieš metus – 2016 metų vasarį.

Šiuo metu jis užima ne tik šitas pareigas, bet taip pat dirba ir savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ plėtros projektų vadovu. Miesto plėtra, kaip neretai pabrėžia ir savivaldybės vadovai, ir miesto tarybos opozicija, itin svarbi sritis sostinėje, kurioje kyla daug neaiškumų ir konfliktų. Tačiau direktorius, pasirodo, turi pakankamai laiko dirbti du darbus.

„Gyvename tokiu laikmečiu, kai daryti vieną darbą yra pernelyg didelė prabanga. 19 metų dirbau savivaldybės įmonėje „Vilniaus planas“ ir kartu dėsčiau – VGTU dirbau docentu ir vadovavau studentų kursiniams darbams urbanistiniuose projektuose. Turiu pakankamai urbanistikos srities eksperto patirties, kvalifikacijos atestatus, kurių nenoriu prarasti dirbdamas labiau biurokratinį darbą valstybės tarnyboje. Todėl ieškojau galimybės kartu dirbti kitą, kūrybiškesnį darbą, – 15min atsiųstame komentare sako M.Pakalnis.

– Mano pozicijoje derinti valstybės tarnautojo darbą su darbu privačioje projektavimo įmonėje praktiškai neįmanoma dėl galimo interesų konflikto – mano tiesioginės pareigos yra derinti Vilniuje rengiamų projektų konceptualius pasiūlymus. Todėl labai apsidžiaugiau savivaldybei priklausančios SĮ „Susisiekimo paslaugos“ pasiūlymu papildomai dirbti projekto vadovu su miesto strateginiais projektais – P+R stovėjimo aikštelių išdėstymu, Vilniaus miesto bendruoju planu, judumo planu, miesto strateginiu planu. Savivaldybės vadovybė tokiai mano papildomai veiklai neprieštaravo, suteikė reikiamų leidimų. Savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ plėtros projektų vadovu dirbu pagal nuotolinę darbo sutartį, tam turiu visas priemones.“

Teisę turi

Teisę turėti antrą darbą M.Pakalnis turi. Kaip 15min sakė Antanas Gadeckis, Vilniaus miesto savivaldybės Personalo departamento vadovas, „Valstybės tarnybos įstatymas (straipsnis 16 (1)) nustato teisę valstybės tarnautojams dirbti kitą darbą įmonėse, įstaigose ir organizacijose, nepaisant jų nuosavybės formos, rūšies bei veiklos pobūdžio, ir gauti už šį darbą darbo užmokestį ar atlyginimą, jeigu tai nesukelia viešųjų ir privačių interesų valstybės tarnyboje, nesudaro prielaidų valstybės tarnybą panaudoti asmeniniais interesais, nekliudo valstybės tarnautojui tinkamai atlikti jo pareigybės aprašyme nustatytų funkcijų, taip pat kai tai nėra darbas tose įmonėse, įstaigose, organizacijose, kurių atžvilgiu valstybės tarnautojas turi valdingų įgaliojimų arba kontroliuoja, prižiūri jų veiklą“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis ir Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius ir Mindaugas Pakalnis

Leidimą dirbti pagal nuotolinę darbo sutartį savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“ plėtros projektų vadovu M.Pakalniui pagal galiojančius teisės aktus išdavė administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė. Jis galioja vienerius metus – nuo 2016 m. gegužės 4 d. iki 2017 m. gegužės 3 d.

Gyvename tokiu laiku, kai daryti vieną darbą yra pernelyg didelė prabanga, – sakė M.Pakalnis.

„Įstatymas taip pat numato, jog be pagrindo atsisakius išduoti leidimą, toks sprendimas gali būti skundžiamas teismui. Šiuo konkrečiu atveju nebuvo jokių aplinkybių, dėl kurių M.Pakalnis negalėtų dirbti kito darbo ir gauti atlyginimo: jis nekontroliuoja SĮ „Susisiekimo paslaugos“, tarnybos laiko nenaudoja kitam darbui, dirba pagal nuotolinio darbo sutartį jam patogiu laiku“, – teigė A.Gadeckis.

Kuruoja ir P+R aikštelių kūrimą

Neoficialiai kalbama, kad leisdama M.Pakalniui dirbti savo įmonėje Vilniaus savivaldybė tokiu būdu padidino Miesto plėtros departamento direktoriaus atlyginimą, nes kitų būdų tam neturi. Tačiau „Susisiekimo paslaugų“ direktorė Modesta Gusarovienė tvirtina, kad dirbdamas įmonės plėtros projektų vadovu M.Pakalnis „paskirtas bendros susisiekimo sistemos strateginiams projektams“.

„Šiuo metu rengiamo Vilniaus miesto bendrojo plano viena iš sudedamųjų dalių yra susisiekimo sistema. Šiai daliai plano iš mūsų pusės buvo rengiamas pastabų, pasiūlymų paketas. M.Pakalnis susisiekimo sistemą įvertina atsižvelgdamas į esamą miesto išsivystymą, teritorijų patrauklumą ir vystymo potencialą, numatomas privačias ir viešas investicijas bei rinkos tendencijas. Turėdamas didelę patirtį šioje srityje, remdamasis Vilniaus miesto socialinių ir demografinių duomenų analize, jis gali prognozuoti ir modeliuoti miesto vystymąsi ir transporto srautus“, – apie M.Pakalnio reikalingumą jos vadovaujamoje įmonėje kalbėjo M.Gusarovienė.

Šiuo metu rengiamo Vilniaus miesto bendrojo plano viena iš sudedamųjų dalių yra susisiekimo sistema, – sakė M.Gusarovienė.

Taip pat M.Pakalnis dirba prie planuojamų P+R pilotinių aikštelių įrengimo projekto. P+R aikštelių koncepcija yra viešojo transporto ir individualaus automobilio sąsaja, kai iki tam tikros vietos atvykęs ir ten automobilį palikęs žmogus gali įsigyti pigesnį autobuso ar troleibuso bilietą ir taip keliauti toliau. Remiantis užsienio šalių praktika, šiais metais Vilniuje planuojama įrengti 3–4 tokias aikšteles.

„Nuo gruodžio mėnesio yra pradėtas rengti Vilniaus miesto darnaus judumo planas, strateginis miesto susisiekimo sistemos dokumentas, kuris glaudžiai siejasi su miesto bendruoju planu. „Susisiekimo paslaugos“ yra vienas iš miesto judumo strategijos formuotojų, todėl aukštos kvalifikacijos teritorijų planavimo ir urbanistikos specialistas, gebantis atlikti miesto socialinės raidos įžvalgas, neabejotinai turi būti „Susisiekimo paslaugų“ atstovas“, – teigė M.Gusarovienė.

J.Pidkovas padeda projektui

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./E.miesto departamento direktorius Jonas Pidkovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./E.miesto departamento direktorius Jonas Pidkovas

Antrasis departamento vadovas, taip pat dirbantis ir savivaldybės įmonėje, yra E.miesto departamento direktorius Jonas Pidkovas, kuris nuo praėjusių metų gruodžio pabaigos iki 2017 m. balandžio 14 d. terminuotai įdarbintas SĮ „Vilniaus planas“, kol vykdomas projektas „Interaktyvaus Vilniaus miesto tikslinių (šiaurinės ir pietinės) ir susietų teritorijų ribų žemėlapio aplikacijos sukūrimas“.

Anot savivaldybės, pasitelkti J.Pidkovo pagalbą prireikė atliekant duomenų turinio atnaujinimo integravimą su atviro kodo projektų valdymo informacine sistema „Redmine“. J.Pidkovas atlieka duomenų turinio atnaujinimo integravimą su Vilniaus miesto savivaldybės projektų valdymo sistema, jis turi darbo patirties su IT sistemomis, išmano atviro kodo REDMINE projektų valdymo sistemą.

Vilnius.lt duomenimis, departamento direktorius Vilniaus miesto savivaldybėje 2016 metais vidutiniškai uždirbo 1930 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius