-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 28

Milijonų taškymo pabaiga: buvusį Nacionalinio vėžio instituto vadovą tiria FNTT, o naująjį – prokurorai

15min jau rašė apie akiplėšiškus piktnaudžiavimus Nacionaliniame vėžio institute. Šimteriopai mažesnėmis kainomis nuomojamos patalpos, privačioms įmonėms perduodamas valstybės turtas, viešųjų pirkimų įstatymų ignoravimas. Visa tai šiuo metu narplioja teisėsaugos institucijos, tačiau tai, kas institute vyksta dabar, kelia ne ką mažesnę nuostabą.
Konstantinas Valuckas
Konstantinas Valuckas / Nacionalinio vėžio instituto nuotr.

Naujasis įstaigos vadovas Feliksas Jankevičius, kurio veiklą šiuo metu tiria Vilniaus apygardos prokuratūra, net tik neatleido, bet ir paaukštino skandalingas sutartis sudarinėjusį buvusį instituto vadovą Konstantiną Valucką, kurio veiklą šiuo metu tiria Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Feliksas Jankevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Feliksas Jankevičius

Tuo tarpu piktnaudžiavimus atskleidęs ir teismus laimėjęs instituto Onkochirurgijos centro vadovas Narimantas Samalavičius metamas lauk. Nepaisant kategoriško instituto savininkės Švietimo ir mokslo ministerijos prieštaravimo, Onkochirurgijos centras tiesiog panaikintas.

Jautėsi nebaudžiamas

Pernai 15min Nacionaliniam vėžio institutui skyrė du išsamius tekstus, nuorodas į kuriuos rasite dešinėje. Buvęs įstaigos vadovas K.Valuckas sudarė išskirtinai geras sąlygas saujelei verslininkų, su kuriais pasirašė jungtinės veiklos sutartis.

Pagal jas, verslininkai gavo patalpas vaistinėms ir automobilių stovėjimo aikštelę Santariškėse, tačiau už tai ligoninei nesumokėjo beveik nieko. Tiek UAB „Eurovaistinė“, tiek UAB „Senasis sodas“ deklaravo, kad verslai sekasi sunkiai, pelno nėra, todėl ir dalintis pagal sutartis su institutu nėra ko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinis vėžio institutas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinis vėžio institutas

Bet kuris asmuo, automobiliu nuvykęs į Santariškes, žino, kiek pastangų reikia norint rasti vietos net ir mokamoje aikštelėje, tačiau K.Valuckui toks instituto veiklos modelis klausimų nesukėlė.

Dabar jau aišku, kokias sumas valstybė prarado ir per vaistinių patalpų nuomą. 2008 m. institutas su „Eurovaistine“ nutraukė jungtinės veiklos sutartį ir pasirašė nuomos sutartį. Patalpos, kuriose nuolatos pilna ligonių, išnuomotos už 2 tūkst. litų (580 eurų) per mėnesį.

Įkvėpta bendradarbiavimo su vaistinėmis sėkmės, instituto vadovybė 2010 m. sausio mėnesį išnuomojo dar vienas savo patalpas. Nors jos buvo geresnėje vietoje ir savo kvadratūra nenusileido „Eurovaistinės“ patalpoms, UAB „I.Bumblauskienės vaistinė“ už jas per mėnesį pasiūlė mokėti vos 914 litų (265 eurus).

Užbėgant įvykiams už akių galima palyginti. Per teismus nutraukus nenaudingas sutartis šiemet rugsėjį įvyko tų pačių patalpų nuomos konkursas. Jį laimėjo UAB „Šilagėlės vaistinė“, už 68 kv. metrų patalpas sutikusi mokėti 38 tūkst. eurų. Per mėnesį. Antroje vietoje UAB „Esra“ su 27 tūkst. eurų pasiūlymu. Sumos skiriasi daugiau nei šimtą kartų.

Milijonai iš instituto plaukdavo ir kitais būdais. Valstybinė įstaiga nesilaikė viešųjų pirkimų taisyklių. Susijusių įmonių tinklas ilgą laiką laimėdavo instituto organizuojamus pirkimus, apie kuriuos konkurentams net nebuvo pranešama.

Matant piktnaudžiavimų mastą galima tik įsivaizduoti, kokio dydžio sumos galėjo nusėsti tokius sprendimus priimančių asmenų kišenėse. Dar viena iškalbinga detalė. Biudžetinės įstaigos vadovui K.Valuckui pakako pajamų įsigyti prabangų automobilį „Bentley“. Tai vieni brangiausių automobilių pasaulyje, kurių kaina, priklausomai nuo komplektacijos ir modelio, gali siekti 200 tūkst. eurų. Maža to, dar vieną „Bentley“ įsigijo ir K.Valucko sūnus.

FNTT: padaryta didesnė nei 100 tūkst. eurų žala

Toks prabangus gyvenimas netruko patraukti ir teisėsaugos institucijų dėmesio. 2014 m. tyrimą pradėjo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Tai 15min patvirtino VMI Komunikacijos vadovas Darius Buta, kurio teigimu, surinkta medžiaga buvo perduota FNTT.

„FNTT Vilniaus apygardos valdyba šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo“, – 15min patvirtino FNTT atstovė spaudai Rūta Andriuškaitė.

Tyrimas pradėtas dėl institutui nenaudingų sandorių su privačiais ūkio subjektais dėl institutui priklausančių patalpų nuomos, taip pat automobilių stovėjimo aikštelės įrengimo bei eksploatavimo. Atskleista, jog šiuose neteisėtuose instituto turto nuomos sandoriuose dalyvavo net privatūs ūkio subjektai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eurai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Eurai

„Tyrimo metu nustatyta, kad dėl tokių Nacionalinio vėžio instituto vadovo sudarytų neteisėtų sandorių institutas patyrė daugiau kaip 100 tūkst. eurų turtinės žalos“, – pranešė FNTT atstovė.

Naujasis vadovas nustebino

Apie skandalingą situaciją visuomenei tapo žinoma pernai, kai atvirai prabilo tuo metu laikinai instituto vadovo pareigas užėmęs Onkochirurgijos centro vadovas N.Samalavičius.

Būtent jis pradėjo teisminius procesus dėl nenaudingų sutarčių nutraukimo, taip pat davė parodymus teisėsaugos institucijoms.

„Dirbdamas institute jau nuo 2005 metų apie kai kurių sutarčių neteisėtumą išgirdau iš pasipiktinusių darbuotojų.

Paskyrus mane laikinai eiti direktoriaus pareigas atlikau instituto teisinį auditą. Buvo identifikuotos teisės aktams prieštaraujančios nuomos, viešųjų pirkimų procedūros, jungtinės veiklos sutartys.

Visų pirma, iš esmės buvo pakeista viešųjų pirkimų sistema, pakeistas viešųjų pirkimų skyriaus vadovas, įdiegti ir taikomi Viešųjų pirkimų įstatymą bei kitus teisės aktus atitinkantys norminiai vidaus aktai, procedūros“, – prieš metus 15min teigė N.Samalavičius.

Jūratės Ūsienės nuotrauka/Narimantas Evaldas Samalavičius
Jūratės Ūsienės nuotrauka/Narimantas Evaldas Samalavičius

Pasikeitus instituto vadovybei ir šių metų sausio 4 d. naujuoju vadovu tapus F.Jankevičiui, tokie pareiškimai atsisuko ne prieš K.Valucką, o prieš patį N.Samalavičių. Iki tol K.Valuckas turėjo nedarbingumo lapelį ir gydėsi namuose, tačiau papūtus naujiems vėjams grįžo į darbą.

Ir grįžo su trenksmu. Iš mokslinio bendradarbio 74 metų K.Valuckas tapo mokslininkų grupės vadovu.

Iš esmės pasikeitė ir savo čiuptuvais institutą apraizgiusių įmonių pozicija. Antai automobilių aikštelę už simbolines sumas valdžiusi bendrovė pareiškė, kad sutinka ją grąžinti institutui, jei šis sumokės 500 tūkst. eurų „nuostolių“.

Naujasis vadovas į tokį pasiūlymą suskubo atsiliepti ir sudarė 4 specialistų grupę, į kurią įtraukė instituto ūkio skyriaus viršininko pavaduotoją, kuris anksčiau pats buvo aikštelę valdžiusios įmonės direktorius.

Atsikrato panaikindami centrą

Šių metų rugsėjį būdamas mokslinėje konferencijoje Mumbajuje N.Samalavičius sužinojo, kad planuojama naikinti jo vadovaujamą Onkochirurgijos centrą.

15min žiniomis, instituto bendruomenei buvo pranešta, kad tokiam sprendimui besipriešinantys asmenys sulauks nemalonumų. Nepaisant to, kad centro naikinimui kategoriškai prieštaravo instituto savininkė Švietimo ir mokslo ministerija, jis buvo panaikintas.

Nepadėjo ir švietimo ir mokslo ministrės rugsėjo 28 d. atsiųstas raštas, kuriame nurodoma svarstymą atidėti ir teigiama, kad „būtų neetiška šį klausimą nagrinėti nesant naikinamų padalinių vadovų“.

Vykstant instituto pertvarkoms tyrimą dėl naujojo vadovo veiklos pradėjo Vilniaus apygardos prokuratūra. Pareigūnus sudomino, kaip F.Jankevičiui pavyksta derinti naująsias instituto vadovo pareigas, kurias jis dirba visu etatu, su Santariškių klinikų Urologijos centro direktoriaus pareigomis.

15min nei F.Jankevičiaus, nei K.Valucko komentarų gauti nepavyko. Instituto atstovė Juventa Sartatavičienė pranešė, kad F.Jankevičius išėjo atostogų ir grįš tik gruodžio 12 d. Iki tol iš jo komentarų gauti neįmanoma, tačiau pažadėjo, kad į klausimus atsakys K.Valuckas. Tačiau per ketvirtadienį ir penktadienį jis atsakymų į klausimus nepateikė.

J.Sartatavičienės teigimu, F.Jankevičius dirba leistinu maksimaliu krūviu. Papildomas darbas neturi įtakos pagrindinių pareigų kokybei. Dėl papildomo darbo yra gautas pritarimas iš ŠMM.

Ji taip pat nurodė, kad instituto Mokslo tarybos posėdyje buvo pritarta naujai struktūrai, kurioje numatoma sustiprinti instituto klinikų skyrius ir mokslinių tyrimų centrą. Būtent šiam tyrimų centrui dabar ir vadovauja K.Valuckas.

Beje, Nacionalinis vėžio instituto moksliniai tyrimai plačiai nuskambėjo po to, kaip Viešųjų pirkimų tarnyba paskelbė didžiausių pirkimų Lietuvoje sąrašą. Antrojoje vietoje, iš karto po Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo, atsidūrė Nacionalinis vėžio institutas, sudaręs pusės milijardo eurų preliminarią pirkimo sutartį su bendrove, kuri priklauso tiems patiems asmenims, kaip ir auksinių šakučių skandale išgarsėjusi įmonė „Nota Bene“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius