Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2015 06 24

Ministerija referendumui dėl pilietybės siūlo kitokį klausimą nei iniciatoriai

Teisingumo ministerija siūlo kitokį klausimą referendumui dėl dvigubos pilietybės nei siūlo jį inicijuojantis Liberalų sąjūdis.
Isabella Tobias prisiekė būti ištikima Lietuvos Respublikai
Konstitucija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimas yra pradėjęs svarstyti Liberalų sąjūdžio inicijuotą siūlymą su 2016 metų Seimo rinkimais surengti referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo. Referendumo tekste siūloma negaliojančia pripažinti Konstitucijos 12 straipsnio antrąją dalį, kuri numato, kad niekas, išskyrus įstatymo numatytus atvejus, negali būti Lietuvos ir kitos valstybės piliečiu.

Ministerija siūlo pritarti idėjai skelbti referendumą, tačiau ragina jame spręsti ne dėl Konstitucijos nuostatos panaikinimo, o ją performuluoti.

Vyriausybės išvados projektą parengusi Teisingumo ministerija sako, kad pripažinus netekusia galios Konstitucijos 12 straipsnio antrąją dalį Konstitucijoje nebeliktų nuostatos, reglamentuojančios dvigubos pilietybės galimybę, todėl būtų neaišku, ar įstatyme apskritai būtų galima nustatyti dvigubos pilietybės atvejus. Kita vertus, tai esą būtų galima traktuoti ir kaip bendro draudimo turėti dvigubą pilietybę panaikinimą, kas leistų įstatymų leidėjui visiškai neriboti dvigubos pilietybės suteikimo atvejų ir galimybių.

Ministerija siūlo pritarti idėjai skelbti referendumą, tačiau ragina jame spręsti ne dėl Konstitucijos nuostatos panaikinimo, o ją performuluoti.

Naujoji Konstitucijos nuostata, anot ministerijos, galėtų skelbti, kad „kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės piliečiu turi teisę būti tik lietuvių kilmės asmuo ir įstatymo nustatytais atvejais kiti asmenys“.

Teisingumo ministerija taip pat atkreipia dėmesį, kad norint paskelbti referendumą su 2016 metų spalio 9-ąją vyksiančiais Seimo rinkimais, kitąmet turėtų būti pratęsta Seimo pavasario sesija arba šaukiama neeilinė sesija, nes referendumo vykdymo data skiriama ne vėliau kaip po 3 mėnesių ir ne anksčiau kaip po 2 mėnesių nuo Seimo nutarimo dėl referendumo paskelbimo priėmimo dienos. Eilinė Seimo pavasario sesija baigiama birželio 30 dieną, o pradedama rugsėjo 10 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius