Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 09 22 /16:35

Ministras iš po skverno: energetikos ministru paskirtas Rokas Masiulis – ne „darbietis“

Energetikos ministru pirmadienį netikėtai paskirtas „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis, kuris laikomas konservatorių aplinkos žmogumi. Apie tai pranešė prezidentės spaudos tarnyba. Pirmadienio vakarą Darbo partijos taryba dar tik ketino svarstyti kandidatus į šį postą. Premjeras Algirdas Butkevičius tikina, kad Roko Masiulio kandidatūrą jam pristatė Darbo partijos vadovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.
„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė atitinkamą dekretą pasirašė atsižvelgdama į premjero Algirdo Butkevičiaus teikimą.

R.Masiulis nuo 2010 metų iki šiol ėjo generalinio direktoriaus pareigas bendrovėje „Klaipėdos nafta". Šį įmonė atsakinga už Suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimą. Anksčiau R.Masiulis yra dirbęs tarptautinėse audito bendrovėse, ėjo direktoriaus pareigas finansinių paslaugų įmonėje.

R.Masiulis Vilniaus universitete yra baigęs ekonomikos studijas, taip pat turi tarptautinių santykių ir politikos mokslų bakalauro laipsnį.

Kandidatas išdygo tarsi iš po žemių

Darbo partija, kuriai po Lenkų rinkimų akcijos pasitraukimo iš koalicijos atiteko šis postas, pirmadienio vakarą Kėdainiuose rengėsi svarstyti naujojo energetikos ministro kandidatūrą. Tarp realiausių partijos kandidatų buvo minimas Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Kęstutis Daukšys, tačiau jo kompetencija kėlė abejonių ir premjerui, ir prezidentei.

Kol kas neaišku, ar R.Masiulio paskyrimas buvo suderintas su Darbo partija.

Paskelbus, kad R.Masiulis paskirtas energetikos ministru, Darbo partijos vadovai buvo nepasiekiami telefonu. Pranešama, kad R.Masiulio kandidatūra buvo iškelta ir patvirtinta Darbo partijos prezidiumo posėdyje pirmadienį.

Tik vėliau skubiai surengtoje spaudos konferencijoje Darbo partijos vadovė Seimo pirmininkė L.Graužinienė tikino, kad kandidatūra buvo patvirtinta pirmadienį ir tai esą yra partijos pasirinkimas.

Vienas socialdemokratų lyderių Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas 15min.lt sakė, kad partijoje R.Masiulio kandidatūra nebuvo svarstyta.

G.Kirkilas sakė, kad jam šis paskyrimas buvo didelė staigmena.

A.Butkevičius: R.Masiulio kandidatūrą pristatė L.Graužinienė

Premjeras A.Butkevičius interviu LRT televizijai tikino, kad kandidatą pristatė Darbo partijos pirmininkė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Darbo partiija šiandien posėdžiaudama suprato, jog reikia skirti tikrai atsakingą, kompetentingą žmogų, elgtis labai atsakingai.

„Neseniai buvau susitikęs su Seimo primininke, ji pristatė kandidatą į energetikos ministro postą „Klaipėdos nafta“ vadovą Roką Masiulį. Po to kalbėjausi su prezidente ir prieš pusę valandos pasirašiau prezidentei teikimą R.Masiulį skirti energetikos ministru. Prezidentė pasakė, kad neprieštarauja“, – kalba A.Butkevičius.  

Ministras pirmininkas tikino, kad Darbo partija neprieštaravo ministro kandidatūrai: „Darbo partiija šiandien posėdžiaudama suprato, jog reikia skirti tikrai atsakingą, kompetentingą žmogų, elgtis labai atsakingai. Mane tai nuteikė labai pozityviai. Tikiuosi, kad šis žmogus ir toliau bus atsakingas, pirmiausiai už suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimą. Jam, kaip „Klaipėdos naftos“ vadovui šiuo metu tai yra pagrindinė užduotis.“

Papildyta 15.55 val. A.Butkevičius: Diskusija Darbo partijoje buvo ilga

A.Butkevičius pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pakartojo, kad naują energetikos ministrą delegavo Darbo partija.

„Prasidėjo staigmenų metas Vyriausybėje – ir sveikatos apsaugos ministrė buvo netikėtai paskirta“, – žurnalistų klausiamas, kas čia įvyko, juokavo premjeras.

A.Butkevičius pabrėžė, kad buvo skubama ir dėl to, kad naujasis ministras galėtų prisiekti Seime dar šią savaitę, nes kitą savaitę nevyks Seimo posėdžiai.

Surimtėjęs Vyriausybės vadovas sakė, kad buvo sutarta su Darbo partija, kad ši ieškotų kompetentingo kandidato, nes energetikos ministru negalima skirti žmogaus, neišmanančio nacionalinio lygio projektų įgyvendinimo Lietuvoje, nes ateityje laukia daug atsakingų darbų.

Paklaustas, ar tai – Darbo partijos, ar prezidentės kandidatas, A.Butkevičius sakė: „Penktadienį su Seimo pirmininke kalbėjomės, kad būtų labai gerai, kad iki pietų būtų kandidatas. Nes prezidentė, kaip žinote, išvyko į JAV. Manau, kad Darbo partija pati nusprendė. Diskusija, kiek žinau, pas juos užsitęsė, L.Graužinienė atvyko su kandidatu pas mane, vėliau kandidatūrą pateikiau prezidentei“.

A.Butkevičius pabrėžė, kad buvo skubama ir dėl to, kad naujasis ministras galėtų prisiekti Seime dar šią savaitę, nes kitą savaitę nevyks Seimo posėdžiai.

Anot premjero, R.Masiulis yra tikrintas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT). „Jis praėjęs visus patikrinimus, naujo nereikėjo, apie juos mes gauname labai dažnai informaciją", – pridūrė Vyriausybės vadovas.

„Laukia derybos su „Gazprom", jau baigiama ruošti metodika dėl bendros dujų kainos nustatymo įvertinus ir infrastruktūrą, kuri susieta su terminalu, manau, kad šis pasirinkimas yra labai teisingas", – sakė A.Butkevičius.

Kol kas „Klaipėdos naftai" laikinai vadovaus vienas iš R.Masiulio pavaduotojų, vėliau bus ieškomas naujas vadovas.

Premjeras giria R.Masiulio kompetenciją

Pasak premjero, R.Masiulis yra kompetentingas ir gerai išmano tarptautinę energetikos sistemą bei Lietuvoje įgyvendinamus energetikos projektus.

Pasak premjero, suskystintų dujų terminalas šiuo metu yra vienas svarbiausių Lietuvos energetikos projektų. Jis reikšmingas ne tik Lietuvai, tačiau ir visam regionui. „Žinant, kokia šiuo metu yra geopolitinė padėtis, projekto svarba dar labiau išauga. Jau šiandieną galiu visus nuraminti, kad dėl naujos turimos infrastruktūros tikrai dujų kaina nepadidės. Turėjome galimybę amortizuoti visus galimus kainos ūgtelėjimus“, – LRT televizijos laidoje „Laba diena, Lietuva“ pabrėžė premjeras. 

Pasak premjero, R.Masiulis yra kompetentingas ir gerai išmano tarptautinę energetikos sistemą bei Lietuvoje įgyvendinamus energetikos projektus.

„Pirmiausia buvo susitarta, kad naujas energetikos ministras turi būti kompetentingas, turi būti ne naujokas, o gerai išmanyti ir tarptautinę energetikos sistemą, ir Lietuvoje įgyvendinamus projektus. Tikiuosi, kad R.Masiulis ir toliau bus atsakingas už Suskystintų gamtinių dujų terminalo įgyvendinimą“, – kalbėjo premjeras.

15.47 val. Andrius Kubilius sveikina pasirinkimą 

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius sveikina prezidentės pasirinkimą energetikos ministru paskirti R.Masiulį.

„R.Masiulis – atsakingas žmogus, geras specialistas, prisiėmęs atsakomybę iki galo įvykdyti Lietuvai strategiškai svarbų Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos projektą ir tai atkakliai daręs, nepaisant socialdemokrato Artūro Skardžiaus vadovautos neaiškų tikslą turėjusios energetikos komisijos trukdymo. Džiaugiuosi, kad man būnant premjeru teko Roką Masiulį paskirti „Klaipėdos naftos“ vadovu“, – pranešime spaudai cituojams A. Kubilius.

Opozicijos lyderis įsitikinęs, kad R. Masiulis savo asmeninėmis ir dalykinėmis savybėmis atitinka kriterijus, keliamus energetikos ministrui, supranta svarbų Lietuvos energetinės nepriklausomybės tikslą, nuosekliai jį įgyvendino iki šiol bei, tikėtina, tai darys ir užimdamas šias atsakingas ministro pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius