-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 12

Mirė Sigitas Geda (papildyta 19.30 val.)

Penktadienio vakarą savo namuose rastas negyvas poetas, Nacionalinės premijos laureatas Sigitas Geda.
Sigito Gedos gyvybė užgeso. Ketvirtadienį jis dar lankėsi teisme.
Sigito Gedos gyvybė užgeso. Ketvirtadienį jis dar lankėsi teisme. / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Sigitas Geda

Negyvą poetą jo paties namuose K.Jauniaus g. rado duktė. Apie tai, kad mirė S.Geda Vilniaus policija buvo informuota 18 val. Apie tai pareigūnams pranešusi mirusiojo duktė teigė, kad poetas sunkiai sirgo.

Į poeto namus nuvažiavo policijos pareigūnai. Pirminiais duomenimis, smurto žymių ant S.Gedos kūno neaptikta. Tikslią S.Gedos mirties priežastį nustatys teismo medicinos ekspertai. Tačiau kol kas policijos pareigūnai teigia neturintys pagrindo abejoti, kad poetas mirė dėl ligos.

Pastaruoju metu Sigitas Geda turėjo daug nemalonumų su teisėsauga. Jis buvo apkaltintas dukters sužalojimu ir nuteistas kalėti.

Poetas teismo prašė nesiųsti jo į pataisos namus, kadangi jis sunkiai serga. Teismas S.Gedą įpareigojo išsitirti sveikatą ir teismo posėdį žadėjo atnaujinti kitais metais.

Advokatas: „Jį labai sukrėtė Petkevičiaus mirtis“

Apeliaciniame teisme, kur S.Geda dar vakar grūmėsi už savo šansą nekeliauti į koloniją, poetą gynė advokatas Romaldas Brilius. Kliento mirtis jį sukrėtė.Kiek žinau, viskam dabar vadovauja Uršulė, tvarko viską laidotuvėms, – bent tai, kad prieš mirtį poetas susitaikė su savo dukra, guodžia advokatą R.Brilių.

„Aš mačiau, kad atrodo jis labai blogai! Posėdžio dieną jis skundėsi, kad spaudimas – 220! Sakė, kad jei ne teismas, tikrai niekur nebūtų važiavęs. Dėl to ir prašiau gydytojų patikrinti jo sveikatą. Labai negerai, kad pasitvirtino mano nuogastavimai. Dabar sėdžiu ir nervinuosi“, – kalbėdamas su 15min.lt  atsiduso advokatas.

R.Brilius graužėsi, kad teismo rūmuose paminėjo S.Gedai apie jo seno bičiulio rašytojo V.Petkevičiaus mirtį. „Jis nežinojo, o aš prieš posėdį pasakiau. Jį tai sukrėtė, jis labai susinervino“, – prisiminė advokatas.

Jo žiniomis, S.Gedą pastaruoju metu kamavo mažiausiai 20 ligų, tarp jų – vėžys. „Jis man sąrašą buvo pateikęs. Jėzau, Jėzau, visokiausių jų ten buvo... Sudėtingų ir net nenoriu sakyti, kokių ten ligų vyriškų buvo...“, – kalbėjo R.Brilius ir apgailestavo, kad S.Geda nebuvo linkęs sportuoti ir neužgrūdino organizmo.

Advokatas pakartojo, kad ne veltui S.Geda nenorėjo būti pasiųstas į koloniją.

„Kiek žinau, viskam dabar vadovauja Uršulė, tvarko viską laidotuvėms“, – tuo, kad prieš mirtį poetas susitaikė su savo dukra U.Gedaite, pasidžiaugė advokatas. S.Geda dar turėjo dukrą Martą  ir sūnų Šarūną, bet jiedu jau senokai buvo atitolę.

Lietuvos kultūros netektis

Poetas, dramaturgas, kritikas, eseistas, vertėjas. S.Gedos literatūrinė ir kultūrinė veikla buvo itin plati.

S.Geda gimė 1943 m. vasario 4 d. Pateruose (Lazdijų r.). 1966 m. Jis baigė Vilniaus universitetą ir tais pačiais metais išleido pirmąją savo eilėraščių knygą „Pėdos“. Poetas išleido 16 poezijos knygų, 9 knygas vaikams, 6 publicistikos ir prozos knygas. Iš latvių, senosios prancūzų, vokiečių, italų, rusų kalbų išvertė daugybę veikalų. S.Geda – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, apdovanotas Gedimino ordinu.

Paskutinis sudėtingas rašytojo ir poeto darbas – „Korano“ vertimas į lietuvių kalbą.

Tai – jau antroji tokia Lietuvos kultūros netektis per dvi pastarąsias paras. Ketvirtadienį Anapus išėjo rašytojas Vytautas Petkevičius.

Informacija apie laidotuves

Velionis Sigitas Geda pašarvotas Lietuvos rašytojų sąjungoje (K. Sirvydo 6, Vilniuje). Lankymas gruodžio 14 d. (sekmadienį) nuo 11 iki 20 val., gruodžio 15 d. (pirmadienį) nuo 9 val. Karstas išnešamas gruodžio 15 d. 14 val. Laidotuvės vyks Antakalnio kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius