-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 30

Mokesčių problema – ne jų dydis, o informacijos trūkumas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad didžiausia klaida įvedant bei keičiant privalomojo sveikatos draudimo, gyventojų pajamų ir kitus mokesčius buvo nepakankamas gyventojų informuotumas.
Mokesčiai
Mokesčiai / Redo Vilimo/BFL nuotr.
Temos: 1 Mokesčiai

Tokią kritiką prezidentė išsakė premjerui Andriui Kubiliui antradienį vykusiame susitikime. „Prezidentė akcentavo, kad didžiausia problema – ne tų mokesčių buvimas, ne tai, kokie tie mokesčiai, bet problema didžiausia ta, kad žmonės buvo neinformuoti. Jie dabar informuojami ir tai yra per vėlai, tai buvo galima ir reikėjo padaryti nuo pat pradžių. Puikiai žinome, kad privalomasis sveikatos draudimas nuo 2003 metų formaliai yra privalomasis, tačiau šitiek metų nieko nebuvo daroma, dabar, kai pradėta daryti, kaip perkūnas iš giedro dangaus trenkė dėl nepakankamo informuotumo“, – žurnalistams sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Premjeras aiškino, jog šiuo metu Lietuvoje veikia „kiek kitokia“ progresinių mokesčių sistema, „progresyvumą numatant neapmokestinamų pajamų dydžiu“.

Anot jo, kad nemažai daliai gyventojų teks ir patiems primokėti gyventojų pajamų mokesčio ar privalomojo sveikatos draudimo mokesčio, informuojama tik dabar, nors mokesčių subtilybės reikėjo paaiškinti juos įvedant.

Vyriausybės vadovas su šia kritika sutiko. „Mes atidžiai nagrinėjame tuos naujus dalykus, kurie tik šiais metais yra išryškėję įgyvendinant gyventojų pajamų mokesčio naujas nuostatas. Tikrai pripažįstu, kad galbūt ir per mažai visuomenė buvo informuojama. Nors, kiek žinau iš praktikos, tokie nauji dalykai, kad ir kiek bandysi informuoti, kol žmogus pats jų nepačiupinėja, tol jie nepasimato viešojoje erdvėje“, – sakė A.Kubilius.

Premjeras aiškino, jog šiuo metu Lietuvoje veikia „kiek kitokia“ progresinių mokesčių sistema, „progresyvumą numatant neapmokestinamų pajamų dydžiu“.

„Kiekvienam žmogui skaičiuojamos pajamos, skaičiuojami įvairūs jo mokesčių tarifai ir dėl to susiduriama su kai kuriais visiškai naujais dalykais, kam reikia tam tikros adaptacijos. Tai pirmas mūsų vertinimas, šalia to, kad kai kurios žinybos netiksliai traktavo privalomojo sveikatos draudimo mokestį, ypač turint omeny neapmokestinamas atostogas, šalia to galime pamatyti ir tai, kad gana daug klaidų pildant deklaracijas arba netiksliai skaičiuojant neapmokestinamųjų pajamų dydį susidarė dėl to, kad įmonių finansininkai nelabai tiksliai sugebėjo pritaikyti tas formules“, – kalbėjo premjeras.

A.Kubiliaus teigimu, naujausiais skaičiavimais, deklaruodami pajamas kai kurie gyventojai turės valstybei grąžinti per 25 mln. Lt mokesčių, tačiau gyventojams numatoma grąžinti iki 250 mln. Lt mokesčių permokų.

Primename, jog prasidėjus gyventojų pajamų deklaravimui paaiškėjo, kad Valstybinė mokesčių inspekcija ir Valstybinė ligonių kasa neteisingai traktavo nuostatas dėl privalomojo sveikatos draudimo mokesčio. A.Kubilius antradienį pranešė, kad tiems, kurie pernai buvo išleisti nemokamų atostogų, nereikės mokėti už tą laiką privalomojo sveikatos draudimo mokesčio. Jeigu jis buvo sumokėtas, valstybė permoką grąžins.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius