-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 27

Mokytojai paversti šalčio įkaitais

Panevėžyje paskelbus gripo epidemiją mokiniai paleisti namo, mokyklose išjungtas šildymas, o pedagogai priversti imituoti darbą žvarbiose ir drėgnose klasėse.
Panevėžio 9–osios vidurinės mokyklos bibliotekininkė D.Jucienė (kairėje) piktinasi dėl išjungto šildymo, bet stengiasi neprarasti humoro jausmo.
Panevėžio 9–osios vidurinės mokyklos bibliotekininkė D.Jucienė (kairėje) piktinasi dėl išjungto šildymo, bet stengiasi neprarasti humoro jausmo. / LŽ nuotr.

Grėsme sveikatai ar net genocidu Panevėžio mokyklų darbuotojai vakar vadino situaciją, kai savivaldybės administracijos laikinosios direktorės Janinos Gaidžiūnaitės įsakymu mokyklose išjungus šildymą jie vis vien priversti eiti į darbą. Apsimuturiavę šalikais, dėvėdami kepures ir mūvėdami pirštines mokytojai piktinosi, kad yra verčiami ieškoti ligos. Jie nesiryžo palikti darbo vietų, kad neužsidirbtų pravaikštų.

Visos Panevėžio bendrojo lavinimo mokyklos ir neformaliojo ugdymo įstaigos nešildomos nuo praėjusio antradienio. Gripo epidemija suteikė savivaldybės administracijai gerą progą sutaupyti šildymui skirtų lėšų. Dėl karantino uždarius mokyklas namo paleisti tik mokiniai.

„Darbas žmogų puošia“, – vakar juokavo vienas Panevėžio 9–osios vidurinės mokyklos mokytojų, paklaustas, kaip jaučiasi trečią dieną dirbdamas nešildomame pastate. Kiti mokytojai pabrėžė, kad dirbti tokiomis sąlygomis tiesiog beprasmiška. Jiems skaudu, kad į tokią padėtį jie įstumti būtent tada, kai visoje Lietuvoje siaučiant gripui žmonėms, be kita ko, patariama neperšalti. „Mes tiesiog brukami ligai į glėbį. Tai mokytojų ir kitų mokyklų darbuotojų genocidas“, – piktinosi 9–osios vidurinės mokyklos bibliotekininkė Danutė Jucienė.

Šios mokyklos direktorę pavaduojanti Valė Kavaliauskienė teigė, jog viršydama savo įgaliojimus leido pedagogams pasirinkti kitokias darbo formas ir per gripo epidemiją dirbti ne tik mokykloje, bet ir kol kas šildomose miesto bibliotekose. Esą mokykloje pluša tik tie mokytojai, kurie čia turi neatidėliotino darbo. V.Kavaliauskienė nuogąstavo, kad dėl savo įsakymo gali turėti nemalonumų. „Nežinau, kas būtų, jei mokyklą aplankytų Darbo inspekcijos atstovai ir nerastų pedagogų?“ – svarstė ji.

Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus vyriausioji darbo inspektorė darbo higienai Ligija Sirevičienė LŽ teigė, kad šaltuoju metų laiku patalpose, kuriose dirba pedagogai, temperatūra turi būti nuo 15 iki 21 laipsnio. Esant žemesnei temperatūrai privalu trumpinti darbo laiką.

Panevėžio valdžios sumanymas išjungti šildymą mokyklose buvo naujiena Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovams. Jie vakar LŽ tikino neturintys duomenų, kad dar kur nors Lietuvoje per gripo epidemiją pedagogai ir kiti mokyklų darbuotojai dirbtų nešildomose patalpose. Tačiau, ŠMM valdininkų teigimu, mokyklų šildymas – pačių savivaldybių rūpestis ir pareiga.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius