-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 02

Mokytojų streikas neribotam laikui ištuštino Panevėžio mokyklas

Antradienį Panevėžio miesto švietimo įstaigose neįprastai tuščia, nes dalis mokytojų prisijungė prie neterminuoto visuotinio streiko ir atsisakė vesti pamokas. Apie streiką skelbiančiais užrašais mokyklos pasitinka ir į pamokas atėjusius mokinius.
Streikas Panevėžio mokyklose
Streikas Panevėžio mokyklose / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Lapkričio 13-ą dieną mokytojų surengtas įspėjamasis streikas rezultatų nedavė, tad, dabar pirmą kartą prie mokytojų prisijungė ir darželiuose dirbantys pedagogai.

Pedagogai šitaip siekia valdžią priversti atkurti iki 2009 m. buvusį mokinių krepšelį.

Švietimo dabuotojai krepšelį reikalauja nuo 3348 Lt didinti iki 3774 litų.

Taip pat reikalaujama sugrąžinti buvusį bazinės mėnesinės algos dydį nuo 122 iki 128 litų bei sumažinti mokinių skaičių klasėse.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Streikas Panevėžio mokyklose
Tomo Markelevičiaus nuotr./Streikas Panevėžio mokyklose

„Streikuoti planavo visa mokykla, bet dabar streikuoja maždaug pusė pedagogų. Streikuoja visi pradinių klasių mokytojai, o pamokos vyksta tik penktų – dešimtų klasių mokiniams. Darbas vyksta ne pagal įprastinį tvarkaraštį, o pagal pritaikytą streikui“, – kalbėjo Panevėžio Mykolo Karkos pagrindinės mokyklos direktorius Alfredas Paberžis.

Ramybė vyrauja ir Panevėžio „Šaltinio“ progimnazijoje, kur tylą koridoriuose perskrodžia tik į pamokas kviečiantis skambutis.

Darbas vyksta ne pagal įprastinį tvarkaraštį, o pagal pritaikytą streikui.

Tačiau čia antradienį mokiniams dėstomi vos du dalykai. Kiti mokytojai streikuoja. Apie streiką skelbiančiais užrašais pasitinkami visi, užėję į mokyklą.

„Vyksta dvi pamokos. Vaikai į jas atėjo. Tikimės, kad ateis dar viena penktokų klasė. Vyksta tik chemijos ir lietuvių kalbos pamokos. Jas veda ne mokytojai, o vadovai. Mokykloje įprastai mokosi 401 mokinys.

Vyresni mokiniai supranta situaciją ir mokytojus palaiko. Mes juk nereikalaujame pakelti atlyginimus, mes prašome atstatyti mokinio krepšelio dydį, kuris buvo sumažintas 2009-aisiais“, – sako „Šaltinio“ progimnazijos profesinės organizacijos pirmininkė Dalia Gudienė.

VIDEO: Mokytojų streikas Panevėžyje

Nors pradinukams pamokos ir nevyksta, tačiau likti namuose nenorėjo arba negalėjo dvi mergaitės. Užimti pradinukes sutiko rusų kalbos mokytoja.

„Priėmiau dvi mokinukes į savo kabinetą. Puošime mokyklą, ruošime pamokas. Šiandien aš dirbu ir už tą dieną gaunu atlyginimą, todėl sutikau mergaites užimti. Esu rusų kalbos mokytoja, bet dirbu mokytojų pagalbininke, todėl galiu dirbti su pradinukais. Nors pamokų nebus, bet ateis į mokyklą ir vaikai iš sunkiau gyvenančių šeimų vien tam, kad nemokamai pavalgytų pietus. Valgykla šiandien dirba“, – kalba rusų kalbos mokytoja Rita Paurazienė.

Mokytojų streikui pritaria ir kai kurie tėvai. Dvi pradinukes dukras auginantis panevėžietis Raimundas Dambrauskas tikina, kad palaiko tokį mokytojų elgesį. Anot pašnekovo, pedagogų išsakyti reikalavimai turėtų būti išklausyti.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Raimundas Dambrauskas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Raimundas Dambrauskas

Panevėžietis ragina valdžią susimąstyti ir įvertinti situacijos rimtumą tol, kol mokytojams neprireikė imtis dar kardinalesnių veiksmų.

Užsienyje žmonės išdaužytų stiklus ir triukšmautų, o Lietuvoje viskas vyksta civilizuotai.

„Mes sureagovome teigiamai. Džiaugiuosi, kad visuomenė yra vieninga ir pilietiška, ne vien dejuojama, bet norai išreiškiami ir veiksmais. Užsienyje žmonės išdaužytų stiklus ir triukšmautų, o Lietuvoje viskas vyksta civilizuotai.

Manau, kad mokytojų argumentai pagrįsti, ne iš piršto laužti ir svarūs, todėl valdžios nenoras išgirsti ir iššaukia tokią pedagogų reakciją. Valdžia turėtų nurodyti bent jau gaires, kaip ketina siekti išpildyti mokytojų prašymus. Nenoriu, kad valdžia mano vaikų sąskaita taupytų. Vaikai – Lietuvos ateitis, todėl turime į juos investuoti“, – kalbėjo panevėžietis R.Dambrauskas.

Pedagogai neatskleidžia, kiek laiko ketina streikuoti. Anot mokytojų, situacija nesikeis tol, kol su valdžia bus pradėtas konstruktyvus dialogas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius