-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 23

Muziejus išsiruošė pas lankytojus

Klaipėdos Laikrodžių muziejus laimėjo Suaugusiųjų švietimo savaitės projektų, skirtų suaugusiųjų kūrybiškumui puoselėti, konkursą.
Muziejininkės su eksponatais aplankė ir „Bosų gildijos“ narius.
Muziejininkės su eksponatais aplankė ir „Bosų gildijos“ narius. / Laikrodžių muziejaus nuotr.

Antradienį Vilniuje muziejaus atstovams bus įteikti apdovanojimai, kuriuos skyrė Švietimo ir mokslo ministerija bei Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacija.

Nuo 2008 m. Laikrodžių muziejus šalia įvairios kultūrinės ir šviečiamosios veiklos, plėtoja išvažiuojamąją edukaciją. Jos šūkis galėtų būti toks: „Jei negalite atvykti į Laikrodžių muziejų – muziejus pats atvyks pas jus!“. Muziejaus darbuotojos vyksta į specialias neįgaliųjų įstaigas, senelių globos namus, pas tuos, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali atvykti į Laikrodžių muziejų. Juose pristato unikalų laikrodžių muziejų tiems, kurie negali atvykti į uostamiestį ir patys susipažinti su muziejaus ekspozicija ir laiko skaičiavimo istorija.

Su specialiai neįgaliesiems parengta edukacine programa jau aplankyti Skuodo senelių globos, Gargždų socialinių paslaugų centro gyventojai, Laugalių pensionatas (Klaipėdos raj.), Klaipėdos aklųjų biblioteka. Ši paslauga Klaipėdos mieste yra nemokama.

Programos mintis gimė dar 2003 m., Laikrodžių muziejuje surengus parodą akliesiems „Laiko skaičiavimo istorija“. Joje aklieji, silpnaregiai ir sveikieji lankytojai eksponatus galėjo liesti ir apžiūrėti rankomis. Netrukus imta edukacinius užsiėmimus taikyti neįgaliesiems – akliesiems, klausos ir judesio negalią turintiems vaikams ir suaugusiems. Mintis muziejaus ekspoziciją „išvežti“ už muziejaus ribų kilo, judesio negalią turinčius vaikus muziejaus darbuotojams ant rankų nešant į antrąjį ekspozicijos aukštą. Muziejaus patalpos kolkas nepritaikytos tokiems lankytojams.

Sukurta virtuali programa, kurioje galima „vaikščioti“ po visas muziejaus sales, buvo nufotografuoti įdomiausi ir vertingiausi eksponatai, pagaminti saulės, vandens, ugnies laikrodžių modeliai, kuriuos neįgalieji liečia, „apžiūrinėti“ rankomis. Yra demonstruojamas ir tokių laikrodžių veikimas..

Mechaniniai laikrodžiai, kurie vežami į programą, yra surinkti Laikrodžių muziejaus surengtos akcijos „Neišmesk manęs“ metu. Nebenaudojamų senovinių laikrodžių muziejui padovanojo klaipėdiečiai ir Lietuvos gyventojai.

Ypatingo susidomėjimo „ekskursantų“ tarpe sulaukia neįprastieji vandens laikrodžiai. Lietuvoje jie nebuvo naudojami. Šie laikrodžiai plačiau buvo paplitę Pietų Europos bei Azijos šalyse. Vandens laikrodžiai – tai įvairios talpos indai pripildyti vandens. Vanduo iš jų išlašėdavo per tam tikrą laiko tarpą. Demonstruojant tokių laikrodžių veikimą neįgaliesiems prinešame tekantį vandens laikrodį iš arti, pamatyti, paliesti, išgirsti.

Neįgaliesiems kompiuterio ekranuose pateikiami patys gražiausi ir vertingiausių Laikrodžių muziejaus eksponatai, menantys renesanso, baroko, rokoko, klasicizmo epochas. Muziejaus darbuotojai yra nufilmavę įvairiausiomis melodijom skambančius laikrodžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius