Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 13

Muzikinio televizijos šou „Muzikos akademija“ dalyvė Rožė liko be namų – pelenais pavirto visas gyvenimas

Jau beveik mėnuo, kai muzikiniame televizijos šou „Muzikos akademija“ dalyvavusios Svetlanos Koldaras-Rožės šeima glaudžiasi ankštame ir šaltame vyro sesers sandėliuke. Kitos išeities šešerių metų sūnų auginanti moteris neturi – sausio 14-ąją jos namus sostinės Šnipiškių rajone prarijo gaisras. Ugnyje supleškėjo visas Rožės ir jos vyro Grigorijaus turtas.
Vilniuje, Kalvarijų gatvėje, gyvenusios Rožės namus sausio 14-ąją prarijo gaisras.
Rožė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Medinį gyvenamąjį namą talžančią liepsną malšino gausios ugniagesių pajėgos – buvo kilęs pavojus ir kaimyniniams pastatams.

Gaisro metu gyventojai, kurie visi buvo romai, nenukentėjo, tačiau be pastogės liko tuzinas žmonių. Trijų kambarių medinuke, priklausančiame Grigorijaus tėvams, gyveno kelios šeimos: Rožė su vyru ir sūnumi, uošviai, vyro sesuo ir du broliai su žmonomis ir vaikais.   

Liko taip, kaip stovi

„Viskas pradingo“, – žvelgdama į namų griuvėsius liūdnai konstatavo Rožė ir mintimis nusikėlė į lemtingą dieną.

Atrodė, sausio 14-osios rytas nieko bloga nežadėjo. „Sėdėjome namie, sūnus, kaip ir kasdien, žaidė „Xbox'u“ – viskas buvo įprasta. Staiga į namus užėjo iš veido pažįstamas vyras ir paklausė: „Kodėl jūs neinate į lauką, jūsų stogas dega.“ Negalėjome patikėti: kaip, kas, kur dega? Išbėgome ir pamatėme tą siaubą“, – įvykius atkūrė Rožė.

Namiškiai suskubo išvesti vaikus – iš namų bėgo, avėdami šlepetes. „Nieko nespėjome pasiimti, galvojome, kad viskas greitai baigsis. Bet atvykę gaisrininkai jau nebeleido mūsų į vidų – namas degė atvira liepsna. Mano jūros kiaulytė ten buvo – iki šiol sunku, kad nieko negalėjau dėl jos padaryti, išnešti“, – apgailestavo 26 metų romė.

Šnipiškių gyventojai išvaromi ugnimi

Rožė yra pagrindinė Lietuvos romų ansamblio „Sare Roma” solistė. Ugnis sunaikino visus auksabalsės dainininkės sceninius drabužius – prapuolė ir kostiumai, ir bižuterija.

„Mes žiūrovams pristatome teatralizuotus šou, todėl kostiumų turime labai daug. Rožė neteko 24 kostiumų komplektų, kurių vertė siekia apie 40 tūkst. litų“, – netekties mastą apskaičiavo kolektyvo „Sare Roma” įkūrėjas, dainininkas, romų bendruomenės aktyvistas 34 metų Ištvanas Kvikas.

VIDEO: „Sare Roma” pasirodymas LNK laidoje.

Būtent jis padrąsino Rožę viešai prabilti apie savo šeimos nelaimę ir paprašyti visuomenės pagalbos.

Plikai likusiai šeimai praverstų viskas: pinigai, drabužiai, baldai, buitiniai prietaisai, statybinės medžiagos.

„Mes norime atstatyti namą“, – ryžto neslėpė Rožė. Ji įsitikinusi, kad namus tyčia kas nors padegė – neturtingi Šnipiškių gyventojai vis dažniau iš savo valdų varomi ugnimi.    

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniuje, Kalvarijų gatvėje, gyvenusios Rožės namus sausio 14-ąją prarijo gaisras.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilniuje, Kalvarijų gatvėje, gyvenusios Rožės namus sausio 14-ąją prarijo gaisras.

„Manome, kad buvo užpiltas degus skystis, tačiau tyrimas dar tęsiamas. Galima daug ką svarstyti, bet geriau patylėti, kai iš tikrųjų nežinai“, – atsiduso Rožė.

Tikisi žmonių malonės

Vilniaus miesto savivaldybė padegėliams pasiūlė glaustis nakvynės namuose, tačiau romai kliaunasi artimųjų geranoriškumu ir apsistoja tai pas vienus, tai pas kitus giminaičius.

Finansinės paramos iš miesto šeima irgi kol kas nesulaukė: ar skirti vienkartinę išmoką vis dar sprendžiama. Užtat nelaimės ištiktiems bendruomenės nariams suskubo padėti Vilniaus „Santaros“ vidurinė mokykla, auklėtinius parėmusi ir pinigais, ir pieštukais.  

Pagrindinis Rožės pragyvenimo šaltinis – koncertai. „Pasisiuvome pora kostiumų ir tęsiame veiklą. Gerai, kad koncertų turime: per metus dukart Lietuvą apvažiuojame. Spektaklis „Čigonų baronas“ sulaukė publikos dėmesio – žmonės mūsų laukia. Mes ne šiaip koncertuojame, bet atvažiuojame su krūva dekoracijų“, – pabrėžė I.Kvikas ir išreiškė viltį, kad romų ansamblio gerbėjai neliks abejingi Rožės nelaimei.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Sare Roma“
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Sare Roma“

„O aš jiems atsidėkosiu dainomis“, – pažadėjo dainininkė.

Rožė pradėjo dainuoti būdama keturiolikos. Trejus metus ją dainavimo mokė vokalo dėstytoja Nijolė Maceikaitė. Čigoniška aistra spinduliuojanti dainininkė dalyvavo ne viename muzikiniame konkurse. Kultūrų dialogui skatinti skirtame festivalyje „Terno Vilna“ talentų atrankoje mergina užėmė pirmąją vietą. Po šio festivalio dainininkę į savo kolektyvą pasikvietė žinomiausia šalies romų muzikos grupė „Sare Roma“.

Rožė/„Sare Roma" nuotr.

Paramą Rožės šeimai galima pervesti į sąskaitą banke LT80 7300 0101 3662 0885. Dėl kitokios pagalbos skambučiai laukiami I.Kviko telefonu: 8 637 21 575.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius