-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 09 26

Nacionalinė M.Mažvydo biblioteka pasirinko 250 tūkst. eurų brangesnius baldus, dar 160 tūkst. eurų kainavo papildomi baldai

Šventines nuotaikas po rekonstrukcijos duris atvėrusios Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vadovams gali apkartinti kylantys klausimai dėl taškymosi pinigais perkant baldus. Dėl formalios priežasties – pusvalandžio vėlavimo surinkti baldų pavyzdžius, biblioteka atmetė gerokai pigesnį pasiūlymą ir baldus galiausiai nusipirko 250 tūkst. eurų brangiau, ir užsisakė papildomų prekių už 160 tūkst. eurų. Iš konkurso pašalintos įmonės „Idėjų parkas“ ir Nacionalinės bibliotekos ginčą narplioja teismas.
Po aštuonerius metus trukusios rekonstrukcijos duris praveria Lietuvos nacionalinė biblioteka
Lietuvos nacionalinė biblioteka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po aštuonerių metų statybų, rugsėjo 2-ąją, duris atvėrė rekonstruota M.Mažvydo biblioteka. Beveik už 26 mln. eurų ES ir mokesčių mokėtojų lėšų buvo ne tik sutvarkytas bibliotekos pastatas, bet ir įrengtas vidus: padarytas remontas, pastatyti nauji baldai.

Tačiau klausimų kelia M.Mažvydo bibliotekos baldų pirkimą vykdžiusių darbuotojų elgesys.

Bibliotekos ir iš konkurso pašalintos bendrovės konfliktą šiuo metu aiškinasi teismas, o bibliotekos atstovai primygtinai gina iš pažiūros keistą savo sprendimą, naudingą bendrovei „Narbutas“, laimėjusiai ne vieną bibliotekos skelbtą baldų pirkimą.

Šių metų balandį M.Mažvydo biblioteka paskelbė atvirą baldų įsigijimo konkursą, kurį sudarė keturios dalys.

Pirmajai daliai, kuria buvo perkami 78 įvairūs nestandartiniai baldai, bendrovė „Idėjų parkas“ baldus pasiūlė už 381,3 tūkst. eurų, o įmonė „Narbutas“ – už 629,8 tūkst. eurų.

15min gauti dokumentai rodo, kad pasiūlymuose kai kurių baldų kainos skyrėsi ypač smarkiai, pavyzdžiui, stalą skaitytojams „Idėjų parkas“ siūlė parduoti už 173 eurus, o „Narbutas“ tokių pat matmenų stalą – už 400 eurų.

Gegužės mėnesį „Idėjų parkas“ sulaukė žinios, kad bendrovės pasiūlymas yra atmetamas kaip neatitinkantis pirkimo dokumentuose nustatytų reikalavimų.

Tačiau ne dėl to, kad Viešojo pirkimo komisijai būtų netikusi baldų kokybė – kuri, kaip vėliau paaiškėjo, net nebuvo vertinama, sprendimą lėmė tai, kad „Idėjų parkas“ laiku nesumontavo baldų pavyzdžių, kuriuos vokų su bendrovių pasiūlymais atplėšimo dieną turėjo apžiūrėti viešojo pirkimo komisija.

Liepos pradžioje M.Mažvydo biblioteka su bendrove „Narbutas“ pasirašė papildomą susitarimą, pagal kurį nupirko daugiau brangių baldų, nei anksčiau buvo numatyta – 101, tad sutarties kaina šoktelėjo dar 160 tūkst. eurų iki 790 tūkst. eurų ir biblioteka sumokėjo apie 400 tūkst. eurų brangiau.

Ginčijasi dėl minučių

Iš pirkimo pašalinta bendrovė „Idėjų parkas“ su sprendimu atmesti jos pasiūlymą nesutiko ir birželio 7 dieną pateikė bibliotekos Viešojo pirkimo komisijai pretenziją, kurią ši tenkinti atsisakė, o birželio 27 dieną bendrovė kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą.

Sprendimą lėmė tai, kad „Idėjų parkas“ laiku nesumontavo baldų pavyzdžių, kuriuos vokų su bendrovių pasiūlymais atplėšimo dieną turėjo apžiūrėti viešojo pirkimo komisija.

15min gauti dokumentai rodo, kad M.Mažvydo bibliotekos pirkimo komisija tvirta dėl sprendimo atmesti pasiūlymą ir jį primygtinai gina.

Pirkimo dokumentuose teigiama, kad baldų pavyzdžiai turėjo būti pateikti gegužės 26 dieną 10 valandų 00 minučių.

„Idėjų parko“ atstovai dokumentuose tikina, kad 10 valandą patalpoje, kur buvo bendrovės baldai, pirkimo komisijos atstovų net nebuvo, nes jie tuo metu kitame kabinete atplėšinėjo vokus su pasiūlymais ir apžiūrėti baldų pavyzdžių atvyko tik po 25 minučių.

Ši bendrovė teigia, kad tuo metu baldai jau stovėjo surinkti ir komisija juos galėjo vertinti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Po aštuonerius metus trukusios rekonstrukcijos duris praveria Lietuvos nacionalinė biblioteka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Po aštuonerius metus trukusios rekonstrukcijos duris praveria Lietuvos nacionalinė biblioteka

Tačiau bibliotekos darbuotojai tai padaryti atsisakė.

Apie atmestą pasiūlymą „Idėjų parkas“ atstovai sužinojo ne tą dieną, o gavę pranešimą raštu.

Viešųjų pirkimų tarnybos įtraukti į ginčą nepanoro

Bylai nukeliavus į teismą, M.Mažvydo bibliotekos atstovai savo tiesą įrodinėja nuotraukomis, kuriose matyti spintą surinkinėjantys „Idėjų parko“ darbuotojai, o minėtos bendrovės atstovai dokumentuose stebisi, jog savo poziciją biblioteka grindžia jų konkurentų – „Narbuto“ darbuotojų darytomis nuotraukomis, mat tuo metu patalpose buvo tik jie.

15min nuotr. /M.Mažvydo bibliotekos teismui pateikta nuotrauka
15min nuotr. /M.Mažvydo bibliotekos teismui pateikta nuotrauka

„Idėjų parko“ interesus teisme ginantis advokatų profesinės bendrijos „JurisConsultus“advokatas Ramūnas Širvys 15min sakė, kad baldų pavyzdžių pateikimo faktą galėjo konstatuoti tik komisijos atstovai, o tuo metu, kai jie pasirodė patalpoje, spintos jau stovėjo ir susipažinti su pavyzdžiais niekas netrukdė.

Tačiau M.Mažvydo biblioteka, atsakydama į ieškinį teismui, atmetė bendrovės kaltinimą, kad ji buvo pašalinta esant formaliai priežasčiai.

Anot dokumentų, bibliotekos atstovai tikina, jog visos bendrovės turėjo pakankamai laiko pateikti baldų pavyzdžius, o vykdydama pirkimą ji niekam negali daryti išimčių.

„Idėjų parkas“ norėjo į teismo procesą įtraukti ir Viešųjų pirkimų tarnybą, tačiau teismas palaikė M.Mažvydo bibliotekos poziciją, kad to daryti nereikia.

Voko su pasiūlymu neatplėšė

Nepaisant to, kad šiuo metu per teismą aiškinamasi net ir tai, ar „pristatyti baldus“ reiškia tik juos atvežti, ar ir surinkti, viešųjų pirkimų svarbiausias uždavinys – taupant mokesčių mokėtojų lėšas geriausią prekę nusipirkti už mažiausią kainą.

M.Mažvydo bibliotekos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Renatos Surovec 15min atsiųstame atsakyme teigiama, kad negalima sakyti, jog biblioteka pasirinko brangesnius baldus, nes „Idėjų parko“ vokas su kainų pasiūlymu taip ir liko neatplėštas.

Pasak jos, minėtas pirkimas vyko ekonominio naudingumo būdu, tai yra dviem etapais, iš pradžių įvertinant baldų technines savybes ir tik po to – kainas.

„Idėjų parko“ pasiūlymas buvo atmestas pirmame etape, nes iki nustatyto termino įmonė nesumontavo pavyzdinių baldų. Viešųjų pirkimų įstatymas nenumato jokių išimčių, jeigu yra praleidžiami nustatyti terminai. Nacionalinė biblioteka nėra atplėšusi kainos voko, todėl nežino, kokią kainą pasiūlė „Idėjų parkas“, nes šios įmonės pasiūlymas buvo eliminuotas iš tolimesnių pirkimų procedūrų ir toliau nevertinamas“, – teigiama atsakyme.

Teismas sutarties su bendrove „Narbutas“ nesustabdė

Ji pabrėžė, kad rugsėjo 19 dieną Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti Vilniaus apygardos teismo sprendimą netaikyti laikinųjų apsaugos priemonių – nestabdyti sutarties su bendrove „Narbutas“ vykdymo.

Tačiau 15min turimoje teismo nutartyje teigiama, kad Vilniaus apygardos teismas sutarties vykdymo nestabdė dėl to, kad biblioteka spėtų pasirengti numatytam atidarymui, nes priešingu atveju būtų pakenkta viešajam interesui. Lietuvos apeliacinis teismas su šiais argumentais sutiko.

„Narbutas“ laimėjo dar dvi sutartis

Į 15min prašymą pateikti informaciją apie tai, kiek ir už kokią sumą M.Mažvydo bibliotekos pirkimų yra laimėjęs „Narbutas“, R.Surovec atsakė pasiūlymu susirasti sutartis viešųjų pirkimų portale.

Pagal jame skelbiamus duomenis, be nestandartinių baldų dalies, bendrovė „Narbutas“, kartu su „Narbutas furniture company“ buvo paskelbtos laimėtojomis dar dviejose baldų pirkimo dalyse – vienoje beveik už 43 tūkst. eurų, kitoje – už 223,6 tūkst. eurų.

Dėl dar vienos šio milijoninės vertės pirkimo dalies sprendimas nėra priimtas, nes po jame dalyvavusios bendrovės „Vildika“ skundo M.Mažvydo biblioteka atliko ekspertizę ir nustatė, kad nė vieno tiekėjo pasiūlymas neatitinka kvalifikacinių reikalavimų, todėl pirkimas buvo nutrauktas.

Bibliotekos pirkimo komisija kreipėsi į VPT prašydama tą patį pirkimą atlikti supaprastinta tvarka – tiekėjų apklausos būdu ir tokį leidimą rugsėjo 16 dieną gavo.

Nebūtų nuostabu, jei po apklausos baldai būtų nupirkti iš bendrovės „Narbutas“, nes portalo rekvizitai.lt duomenimis, M.Mažvydo biblioteka yra didžiausias šios bendrovės produkcijos pirkėjas per viešuosius pirkimus.

Su biblioteka bendrovė „Narbutas“ yra sudariusi sutarčių už 1 mln. 59 tūkst. eurų, o „Narbutas furniture company“ – už 266,6 tūkst. eurų.

VIDEO: Pasižvalgykite po atsinaujinusią Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius