-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 02

Naktinio budėtojo pasiūlymas vaikui globos namuose: „Trenksiu į sieną taip, kad stuburas į triusikus subyrės!“

Vilniaus vaikų socialinės globos namuose ,,Gilė“ – prieš auklėtinius nukreiptas psichologinis ir fizinis smurtas, lytinio švietimo stoka, elementarių higienos priemonių trūkumas. Menstruacijų metu mergaitės negauna paketų, o pusalkaniai berniukai vagiliauja iš parduotuvių. Naktiniai budėtojai vaikus drausmina ne tik pakeltu tonu, bet ir „žuvimi“ per pakaušį.
Globos namai
Globos namai "Gilė" / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Be to, vaikai esą mokomi ne atsakomybės už savo ateitį, bet raginami gyventi iš valstybės kišenės.

Globos namuose „Gilė“ šiuo metu gyvena septyniolikmetė mergaitė, kuri laukiasi. Socialinė pedagogė jai esą pasiūlė ne kurti šeimą su jau pilnamečiu kūdikio tėvu, bet likti vieniša motina, nes tada gaus didesnę socialinę pašalpą.

Visa tai portalui 15min.lt papasakojo globos namų darbuotoja prisistačiusi moteris. Ji norėjo likti anonime.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Globos namų virtuvė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Globos namų virtuvė

„Kiek žinau, vaiko tėvas sutinka pripažinti tėvystę ir vesti merginą. Jo motina priimtų jaunuolius gyventi kartu. Tačiau socialinė pedagogė, užuot leidusi auklėtinei pačiai viską apsvarstyti ir priimti sprendimus, pareiškė: „Et, abortą darytis per vėlu, todėl patarsiu, kaip prasisukti gyvenime. Reikia, kad vaiko tėvas atsisakytų biologinės tėvystės ir santuokos – tada iš valstybės gausi didesnes išmokas.“ Mano galva, tai yra nenormalu“, – savo poziciją išreiškė moteris.

Budėtojas pradėjo rėkti ir plūstis

Daugumą „Gilės“ darbuotojų esą piktina tokios įstaigos vertybės. Tačiau jie numoja ranka ir stengiasi nekišti trigrašio – niekas nenori atsisveikinti su darbu.

„Yra jaunų pedagogų, kurie padaro daugiau nei aprašyta jų pareiginėse instrukcijose. Tačiau pilna ir tokių, kuriems viskas vienodai – jie tiesiog nemano, kad iš įstaigos globotinių išaugs kas nors gero“, – aiškino anonimė.

Taip, tie vaikai bando tavo kantrybę: manipuliuoja, įžeidinėja, žemina, bet ar tai priežastis pakelti ranką?

Iš idėjos dirbantys žmonės užgožiami, o jų pastangos susidraugauti su auklėtiniais labai greitai nueina šuniui ant uodegos.

„Yra auklėtojų padėjėjai, kurie dirba tik naktį – jie neturi kompetencijos auklėti vaikus, todėl atlieka labiau tvarkdarių ar prižiūrėtojų funkciją. Jų nuostata tokia: ateinu naktį, pabūnu ir ryte išeinu, o kaip tau sekasi dieną – man nerūpi“, – sakė moteris.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Globos namų virtuvė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Globos namų virtuvė

Ji tikino savo akimis mačiusi, kaip budėtojas smurtauja prieš vaiką.

„Taip, tie vaikai bando tavo kantrybę: manipuliuoja, įžeidinėja, žemina, bet ar tai priežastis pakelti ranką? Kartą vienas vaikas piktybiškai nesitvarkė kambario. Atėjo budėtojas ir pradėjo ant jo rėkti, plūstis. Vaikas ėmė atsikalbinėti. Tada budėtojas pagrasino: „Tu dar man paaiškink, aš tave trenksiu į sieną taip, kad stuburas į triusikus subyrės!“ Tada jis vaiką stipriai papurtė ir, liaudiškai sakant, įlipino žuvį. Tada pakartojo klausimą: „Ar nori, kad stuburas į triusikus subyrėtų?“, – prisiminė moteris.

Higieniniai paketai – deficitas?

Po tokių incidentų auklėtojams tenka iš naujo megzti ryšį su vaiku, vėl praradusiu pasitikėjimą suaugusiaisiais: „Kiekvieną kartą užrėkus ant vaiko aš turiu viską pradėti nuo nulio: jis vėl užsidaręs, baikštus, visų nekenčia ir visus siuntinėja.“

Kalbėti apie asmens higieną irgi esą beprasmiška, nes mergaitėms sergant mėnesinėmis kartais trūksta ir paketų, ir tamponų.

Iš grupėje esančių vienuolikos mergaičių dešimt jau pakankamai subrendusios: kaip mes galime kalbėti apie lytiškumą, jei nesugename parūpinti elementarių priemonių?

„Iš grupėje esančių vienuolikos mergaičių dešimt jau pakankamai subrendusios: kaip mes galime kalbėti apie lytiškumą, jei nesugename parūpinti elementarių priemonių? Jei esi mergaičių auklėtoja, turi eiti pas administraciją išsirašyti prekių: kokių higienos priemonių reikia, kiek vienetų, kam jos bus naudojamos.

Tada eini pas pavaduotoją – gauni parašą. Tada keliauji pas direktorių, kuris uždeda antspaudą. Tada jau kreipiesi į sandėlininkę, jei ji bus – o jos beveik niekada nėra! O jei ir yra, didelė tikimybė išgirsti, kad paketai baigėsi. Kas tada? Nors pasiimk rankšluostį. Auklėtojos iš savo lėšų perka paketus, kurie nėra tokie jau ir pigūs“, – atkreipė dėmesį moteris.

Ji pažymėjo, kad globos namų direktorius Edvardas Javinskas – geras žmogus, tačiau prastas vadovas: „Jo rankos surištos. Jis nieko nedaro be pasisveikinimo. Visą valdžią turi pavaduotoja, visais klausimais reikia kreiptis į ją. Direktorius niekada nieko nežino.“

Vadina buvusios darbuotojos kerštu

Portalo 15min.lt kalbintas E.Javinskas sakė nujaučiąs, kas yra su redakcija susisiekusi moteris, ir kur čia šuo pakastas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Globos namų direktorius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Globos namų direktorius

„Iš mūsų išėjo viena socialinė darbuotoja – savo noru, bet labai užpykusi. Tai, kas sakoma, yra šmeižtas! Jei tik žinotume to anonimo pavardę, tikrai kreiptumėmės į teismą. Pas mus lankosi komisija po komisijos – sunku net komentuoti. Tiesiog piktas žmogus nuodija mums gyvenimą, juk kiekviena komisija yra įtampa ir stresas“, – prisipažino globos namų, kuriuose auga 59 vaikai nuo 3 iki 18 metų, vadovas.  

Direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams Lėtutė Šmaukštienė irgi mano, kad anonimė bando apjuodinti įstaigą. „Tai gali būti išėjusios darbuotojos kerštas. Mes visada atviri, bendraujantys ir neturime, ko slėpti“, – aiškino L.Šmaukštienė.

Vagiliaujama tikrai ne iš alkio. Vaikai maisto gauna pagal patvirtintą meniu ir amžiaus ribas. Tačiau jie išeina į miestą ir...

Pavaduotoja prasitarė, kad būtent iš darbo išėjusi darbuotoja prieš vaikus naudojo psichologinį ir fizinį smurtą: „Patys tai indentifikavome.“

L.Šmaukštienė neslėpė, kad su auklėtiniais kyla problemų – jie įsivelia į nemalonumus ir iš tikrųjų buvo įkliuvę dėl vagystės ir parduotuvių.

„Vagiliaujama tikrai ne iš alkio. Vaikai maisto gauna pagal patvirtintą meniu ir amžiaus ribas. Tačiau jie išeina į miestą ir... Turėjome kelis nemalonius atvejus, tačiau atsiprašėme parduotuvės administracijos ir, atrodo, mus suprato. Su vaikais dirba socialinis pedagogas, socialinis darbuotojas, psichologas – skiriame jiems tikrai daug dėmesio“, – garantavo L.Šmaukštienė.

Šiomis dienomis „Gilėje“ lankėsi Vilniaus savivaldybės Socialinio skyriaus vedėja Vilma Šilalienė. Savivaldybės atstovai domėjosi, ar savivaldybės gautas anoniminis skundas turi pagrindo.

„Kol kas nieko negalime pasakyti. Informuosime, kai bus išvados“, – pažadėjo savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė.

Vienos tiesos nėra

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė sakė, kad pagal įstatymą anoniminiai skundai netiriami, nebent kontrolierius nusprendžia kitaip.

„Tačiau visais atvejais, kai anoniminė informacija įstaigai pateikiama apie globos namus, aš pradedu tyrimą. Lygiai taip pat, jei būna teisėsauginis turinys, kvepiantis išnaudojimu, smurtu ar pan., nesvarbu, ar anoniminis skundas ar ne, visada jį persiunčiu policijai“, – sakė E.Žiobienė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edita Žiobienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Edita Žiobienė

Ji atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu skundų dėl globos namų „Gilė“ įstaiga nėra sulaukusi, o ir anksčiau atlikti tyrimai jokių blogybių neatskleidė. E.Žiobienė patvirtino, kad neretai skundų ir įvairios neigiamos informacijos šaltiniu tampa ne vaikai, bet tarpusavyje konfliktuojantys darbuotojai: „Matosi, kad turinys suformuluotas ne vaiko ar paauglio, bet suaugusio žmogaus sakiniais.“

Tai, kas sakoma, yra šmeižtas! Jei tik žinotume to anonimo pavardę, tikrai kreiptumėmės į teismą.

Vagiliauti iš parduotuvių, pasak kontrolierės, vaikus pastūmėja ne alkis, o noras maištauti ir atkreipti į save dėmesį.

„Kalbant apie ankstyvą nėštumą ir vedybas, vienareikšmio atsakymo irgi negali būti.

Vedybos reiškia, kad nepilnametė iškart taps suaugusiu žmogumi su visomis pareigomis ir atsakomybe. Ar ji pasirengusi tokiai naštai? Be to, daug priklauso ir nuo to, kas yra vaiko tėvas: baisiausia, kai mergaitės amžius nedidelis, o tėvui – apie 40 metų“, – kalbėjo E.Žiobienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius