Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 27 /17:32

Narkomanai liko be ŽIV tyrimų: krečiama asociacija „Demetra“ sustabdė veiklą

Asociacija „Demetra“, atliekanti vienos minutės nemokamus ŽIV testus, šiuo metu veiklos nevykdo. Ją nusprendė sustabdyti sulaukusi kaltinimų vykdant neteisėtą asmens sveikatos priežiūros veiklą. Kol „Demetra“ neveikia, socialinis šešėlis – narkomanai, prostitutės, kurie anksčiau būtų kreipęsi į asociaciją, dėl ŽIV šiuo metu netiriami.
Asociacijos „Demetra“ kolektyvas ir savanoriai
Asociacijos „Demetra“ kolektyvas ir savanoriai / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 2 Narkotikai ŽIV

„Demetra“ atlikdavo vienos minutės nemokamus testus ir pateikdavo atsakymą, ar pasitikrinti atėjęs asmuo yra žmogaus imunideficito viruso nešiotojas, taip pat čia atėjus buvo galima gauti švirkštų, prezervatyvų.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT) ėmė krėsti asociaciją, gavusi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) raštu pateiktą prašymą. ULAC tvirtina apie tai nieko nežinantis. Tuo metu asociacija „Demetra“ jaučiasi puolama be pagrindo ir mano, kad reikėtų remtis tarptautine praktika, rekomenduojančia supaprastinti ŽIV tyrimo atlikimą, ir daryti tai nemokamai ir anonimiškai, kai tuo tarpu Lietuvoje esą elgiamasi priešingai.

Vadina puolimu

Asociacijos „Demetra“ vadovė Svetlana Kulšis 15min sakė, kad pastaruosius mėnesius itin suaktyvėjo puolimas iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC), kuris į Akreditacijos tarnybą parašė keturis skundus dėl, jo nuomone, „neteisėtos“ ŽIV ištyrimo veiklos „Demetroje“.

„Tarnyba puolė tikrinti, galimai įsivaizduodama, kad esame vos ne ligoninės operacinė, kurioje atliekamos smegenų operacijos, kai tuo tarpu esmė yra ŽIV ištyrimas, naudojant kapiliarinį kraują iš piršto“, – situaciją komentavo S.Kulšis.

Toks medicininis požiūris mūsų šalyje, anot jos, visai nesutampa su tarptautine praktika, kuri rekomenduoja supaprastinti ŽIV tyrimo atlikimą, teikti paslaugą nemokamai ir anonimiškai, žmonėms patogiose vietose, o ne tik poliklinikose ar ligoninėse, siekiant išvengti su ŽIV tyrimu susijusios stigmos. Pasak jos, asociacija nuo 2011 m. atlieka tyrimus remdamasi Lietuvos teisės aktais: „Turime net sveikatos apsaugos viceministro 2012 m. išaiškinimą, kad turėdami sutartį su asmens sveikatos priežiūros įstaiga, ką ir turime, galime teisėtai atlikti ŽIV tyrimus.“

Pernai, pasak jos, pirmą kartą po ŽIV protrūkio Alytaus kalėjime 2002 m., Lietuvoje diagnozuota daugiausiai naujų ŽIV atvejų. Visuomenė, anot asociacijos vadovės, informuota kukliai, neva padaugėjo besitikrinančių savo noru ir tai esą nenuostabu, žinant, kiek reklamos ir informacijos per interneto svetaines, „Facebook“, kitus socialinius tinklus, lauko stendus, radiją ištransliavo „Demetra“, remiama AHF (AIDS Sveikatos apsaugos fondas – 15min).

Puolimą iš ULAC suprantame kaip galimą grėsmę kuriamam mitui, kad Lietuvoje ŽIV epidemija kontroliuojama, – pridūrė S.Kulšis.

„Puolimą iš ULAC suprantame kaip galimą grėsmę kuriamam mitui, kad Lietuvoje ŽIV epidemija kontroliuojama“, – pridūrė S.Kulšis.

Ji viliasi, kad „sveikas protas nugalės ir konfliktas su valstybine, mokesčių mokėtojų lėšomis išlaikoma institucija, nieko nepadariusia, kad pertekliniai barjerai būtų eliminuoti ir nemokamas ŽIV ištyrimas būtų prieinamas Lietuvoje, netaps pagrindine priežastimi, stabdančia savanorišką ŽIV ištyrimą bei lemiančia infekcijos plitimą dėl užsikrėtusių asmenų nežinojimo apie teigiamą jų statusą.“

ULAC: jokio skundo nėra

ULAC Švietimo ir komunikacijos skyriaus atstovas Zigmantas Nagys 15min tvirtino, kad jokių ULAC direktoriaus skundų nėra – tai esą tikrovės neatitinkanti informacija.

„Dėl „Demetros“ teikiamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teisėtumo reikia kreiptis į valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą“, – pasiūlė jis.

Pasak Z.Nagio, „Demetrai“ nevykdant veiklos, narkomanai bei prostitutės neliks be tyrimų – mat narkotikus vartojančių asmenų ištyrimas numatytas pagal Lietuvos sveikatos apsaugos ministro įsakymus ir tai privalo daryti priklausomybės ligų centrai ir kitos asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

„Be to, Lietuvos teisės aktais reglamentuota ir valstybės lėšomis dėl ŽIV tiriami visi tuberkuliozės pacientai, visi į įkalinimo įstaigas patenkantys ir išeinantys asmenys, gaunantys pakaitinį gydymą ir daug kitų tikslinių grupių“, – aiškina ULAC atstovas.

Anot jo, per pastaruosius penkerius metus tyrimų dėl ŽIV skaičius Lietuvoje išaugo 17 proc. ir šis augimas esą nėra susijęs su greitų ŽIV testų naudojimu.

„Lietuvoje auga medikų, visuomenės informuotumas ir budrumas, todėl tyrimų įvairiose grandyse atliekama daugiau. Tai, kad pernai užfiksuota daugiau ŽIV atvejų, lėmė narkomanijos prevencijos problemos įkalinimo įstaigose“, – tvirtino ULAC atstovas.

Patikrinimas pradėtas po ULAC rašto

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba 15min atsiuntė rašą, kuriame patvirtinama, kad galimai neteisėtos asociacijos asmens sveikatos priežiūros veiklos patikrinimas yra pradėtas vadovaujantis praėjusių metų gruodžio 19 d. Užkrečiamų ligų ir AIDS centro (ULAC) raštu pateiktu prašymu: „Gavusi minėtą prašymą Akreditavimo tarnybos direktoriaus įsakymu sudaryta komisija 2017 m. vasario 20 d. vykdė patikrinimą Asociacijoje. Šio patikrinimo metu buvo išsiaiškinta, kad Asociacijoje asmens sveikatos priežiūros paslaugas pagal bendradarbiavimo sutartį teikia Vilniaus priklausomybės ligų centras“, – teigiama rašte.

Paaiškėjus naujiems faktams bei esant poreikiui patikslinti asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo Asociacijos patalpose aplinkybes, šįmet kovo 7 d. Akreditavimo tarnybos direktoriaus sudaryta komisija pakartotinai vyko į Asociaciją ir Centrą bei paėmė dokumentus, reikalingus neplaniniam asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės patikrinimui atlikti.

„Akreditavimo tarnyba, vykdydama galimai neteisėtos Asociacijos asmens sveikatos priežiūros veiklos patikrinimą, parengė galimai neteisėtos asmens sveikatos priežiūros veiklos patikrinimo ataskaitą Asociacijai, kurioje nurodė, kad Asociacija asmens sveikatos priežiūros paslaugų neteikia (jas teikia Centras). Akreditavimo tarnyba surašė Asociacijai pažeidimą dėl medicinos priemonių (prietaisų) platinimo pažeidžiant teisės aktų reikalavimus – Asociacijoje rastame profesionaliam naudojimui skirtame ŽIV nustatymo reagentų rinkinyje nebuvo naudojimo instrukcijų lietuvių kalba“, – teigiama rašte.

Akreditavimo tarnyba pateikė Asociacijai patikrinimo ataskaitą ir raštą, kuriais nestabdo Asociacijos veiklos, o teikia nurodymus užtikrinti, kad Centras Asociacijos patalpose vykdytų veiklą nepažeisdamas teisės aktų reikalavimų. Akreditavimo taryba esą taip pat teikė Asociacijai nurodymus dėl veiklos kokybės gerinimo, tačiau nurodymai nėra susiję su veiklos stabdymu.

„Akreditavimo tarnyba parengė ir Centro neplaninio asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės patikrinimo ataskaitą, kurioje nustatė, kad Centras Asociacijos patalpose asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikia pažeisdamas Lietuvos teisės aktų reikalavimus“, – sakoma rašte.

Šių metų kovo 8 d. Asociacijos veiklos prekybos centre VCUP patikrinimas atliktas remiantis kovo 7 d. ULAC elektroniniu pranešimu. Šio patikrinimo metu Akreditavimo tarnyba pažeidimų nenustatė.

Svarstys galimybę kreiptis dėl licencijos veiklai atnaujinti

Vilniaus priklausomybės ligų centro (VPLC) atsiųstame komentare teigiama, kad siekdamas pagerinti ŽIV prevenciją tarp švirkščiamų narkotikų vartotojų ir kitų rizikos grupių, palengvinti jų prieigą prie priklausomybių ir ŽIV infekcijos gydymo, VPLC yra sudariusi sutartį su Asociacija „Demetra“.

„Vadovaujantis šia sutartimi, VPLC skyrė medicinos slaugytoją šioms paslaugoms atlikti Asociacijos “Demetros„ patalpose (Kauno 6-1, patalpos turi higienos pasą): konsultuoti pacientus dėl ŽIV/AIDS prevencijos klausimais, atlikti ŽIV greituosius testus, imant mėginį iš piršto; esant teigiamam testo rezultatui – konsultuoti ir nukreipti pacientą testo patvirtinimui į laboratoriją“, – teigiama komentare.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūrai veiklai tarnybos sprendimo projektas, su kuriuo VPLC susipažino, numato įpareigoti VPLC sustabdyti testavimą greitaisiais ŽIV testais „Demetros“ patalpose, kol VPLC negaus atskiros asmens sveikatos priežiūros licencijos Asociacijos „Demetra“ adresu. „VPLC pripažįsta šį teisėtą Tarnybos reikalavimą, yra sustabdęs testavimą greitaisiais ŽIV testais Asociacijos „Demetra“ patalpose. Gavęs oficialias išvadas, svarstys galimybę kreiptis dėl licencijos veiklos atnaujinimui“, – teigiama 15min atsiųstame komentare.

Naujų ŽIV atvejų sparčiai daugėja

Tuomet, kai dauguma Vakarų valstybių jau kalba apie visišką ŽIV suvaldymą artimoje ateityje, anot „Galiu gyventi“ direktorės Jurgitos Poškevičiūtės, Lietuvoje naujų atvejų skaičius toliau sparčiai didėja. 2016 m. – sparčiau nei per visą pastarąjį dešimtmetį: 2016 m. užregistruota 214 naujų ŽIV atvejų.

Pagrindinės mokslo įrodymais pagrįstos prevencijos priemonės – narkotikų žalos mažinimo programos, įskaitant greitąjį ŽIV ištyrimą. Kaip tik tai ir atlieka „Demetra“ ir kiti žemo slenksčio kabinetai Lietuvoje, – sakė J.Poškevičiūtė.

„Gerokai daugiau nei 2015 m. 30,4 proc. užsikrėtė švirkščiamuoju būdu vartojant narkotikus. Pagrindinės mokslo įrodymais pagrįstos prevencijos priemonės – narkotikų žalos mažinimo programos, įskaitant greitąjį ŽIV ištyrimą. Kaip tik tai ir atlieka „Demetra“ ir kiti žemo slenksčio kabinetai Lietuvoje“, – sakė J.Poškevičiūtė.

Pasak jos, 50 proc. visų naujų ŽIV atvejų Lietuvoje aptinka NVO už pačių pritrauktus nevalstybinius pinigus. O valstybė esą ieško ir randa priekabių, kaip šią kone vienintelę rizikos grupėms prieinamą ŽIV ištyrimo paslaugą sustabdyti.

„Pretekstas – pačios valstybės priimti teisės aktai, kurie prieštarauja vieni kitiems: vieni leidžia greituosius testus (imamas kraujas iš piršto, atsakymas – per 1–3 min., 99 proc. tikslus), kiti ne. Didžiausia problema, kad kraujo paėmimas iš piršto Lietuvoje leidžiamas tik gydymo įstaigose, o greitieji testai dažniausiai atliekami žemo slenksčio kabinetuose, kurie dažniausiai veikia ne prie gydymo įstaigų“, – teigė „Galiu gyventi“ direktorė. Patekimas į gydymo įstaigą, anot jos, – aukštas, dažniausiai neįveikiamas slenkstis klientui, todėl esą ir reikia testus atlikti „žemame slenkstyje“, nes kitaip pažeidžiamųjų grupių nepasieksime.

„Logiškas sprendimas būtų sutvarkyti teisės aktus taip, kad testavimas būtų galimas žemo slenksčio sąlygomis. O valstybės sprendimas – trukdyti teikti labai reikalingas paslaugas, kurių pati neteikia. Jau keletą metų ir ne kartą raštu ir posėdžiuose kėlėme šį klausimą, o vietoj sprendimų – agresyvūs tikrinimai“, – sakė J.Poškevičiūtė.

Jos nuomone, ir taip prasta ŽIV situacija tik dar labiau blogės, o Lietuva ir toliau švaistys pinigus prevenciniams lankstinukams, ne pačių pagrindinių grupių ištyrimui ir toliau apsimes, kad ŽIV infekcija tinkamai kontroliuojama.

Per vasarį – šeši teigiami testai

Kasdien į asociaciją ateina 60–100 narkotikus vartojančių žmonių. Vien vasario mėnesį teigiamą ŽIV testą išvydo šeši žmonės.

Tuo metu ULAC duomenimis, 2016-aisiais Lietuvoje nustatyta 214 naujų užsikrėtimo žmogaus imunideficito virusu (ŽIV) atvejų, iš kurių 165 vyrams ir 49 moterims.

Iš viso iki šių metų sausio 1 d., Lietuvoje ŽIV infekcija nustatyta 2749 asmenims, iš kurių daugumą – 79,4 proc. (2182 atv.) sudaro vyrai. 38,8 proc. (83 asmenys) ŽIV užsikrėtė vartodamas švirkščiamuosius narkotikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius