-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 30

NATO generaliniam sekretoriui Andersui Foghui Rasmussenui – Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su NATO generaliniu sekretoriumi Andersu Foghu Rasmussenu ir aptarė saugumo situaciją regione, bendradarbiavimo tarp NATO šalių stiprinimą ir pasirengimą NATO viršūnių susitikimui, kuris įvyks Velse rugsėjo mėnesio pradžioje, rašoma prezidentūros pranešime spaudai.
Andersas Foghas Rasmussenas ir Dalia Grybauskaitė
Andersas Foghas Rasmussenas ir Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už nuopelnus Lietuvai, stiprinant šalies saugumą, prezidentė apdovanojo NATO generalinį sekretorių Andersą Foghą Rasmusseną Vytauto Didžiojo ordino Didžiuoju kryžiumi. Tai – vienas aukščiausių valstybinių apdovanojimų.

„Lietuva turi patikimą draugą ir labai vertina NATO vadovo Anderso Fogho Rasmusseno asmeninį indėlį, stiprinant šalies ir viso Baltijos regiono gynybą. Pažangus ir energingas jo vadovavimas padėjo sutelkti Aljanso šalis, parengti konkrečius NATO gynybos planus ir operatyviai reaguoti į naujas grėsmes regione“, – pabrėžė Prezidentė.

Pasak prezidentės, minėdama 10-ąsias narystės NATO metines ir susidurdama su brutaliai demonstruojama jėga, Lietuva dar kartą įsitikino, kad turi realias kolektyvinės gynybos garantijas: NATO ir sąjungininkai dvigubai sustiprino oro policijos misiją, pratyboms į Lietuvą atvyko elitiniai kariai.

Su NATO vadovu Andersu Foghu Rasmussenu Prezidentė aptarė pasirengimą artėjančiam NATO viršūnių susitikimui Velse, Jungtinėje Karalystėje. 

Pasak Prezidentės, Rusijos veiksmai parodė, jog NATO turi būti pasirengusi atremti naujas grėsmes, todėl būtina atnaujinti gynybos planus, stiprinti gebėjimą greitai reaguoti ir užtikrinti kiekvienos Aljanso šalies apginamumą, taip pat būtina daugiau dėmesio skirti kibernetiniam, informaciniam ir energetiniam saugumui.

„Lietuva supranta, kad patikimai gynybai užtiktini yra būtini abipusiai įsipareigojimai, todėl jau šiemet didins gynybos finansavimą. Investicijos į saugumą yra investicijos į šalies laisvę ir gerovę“, – pabrėžė prezidentė.

Lietuva užsibrėžė tikslą kasmet didinti gynybos finansavimą ir iki 2020-ųjų pasiekti 2 proc. nuo BVP.

Prezidentės teigimu, Lietuvai taip pat svarbu, jog būtų sustiprintas NATO sąjungininkių buvimas Baltijos šalyse ir vyktų reguliarios karinės pratybos bei apmokymai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius