-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 21

Emigracija savaitgaliui: pavogiau „Chanel“ suknelių, pasivaikščiojau mieste, grįžau namo

Nuo XX amžiaus pradžios iš Lietuvos į užsienį jau nuvilnijo keturios emigracijos bangos. Vilniaus knygų mugėje penktadienio vakarą profesoriai ir užsienio lietuviai susirinko padiskutuoti apie emigraciją ir pasidalinti pozityviomis įžvalgomis apie tai. Tačiau pokalbio metu neišvengiamai prabilta ir apie garbės Lietuvai nedarančius emigrantus.
„Chanel“ aukštosios mados modelis
„Chanel“ aukštosios mados modelis / „Scanpix“ nuotr.

Ar tinka žodis emigrantas?

Emigrantas – žeidžiantis ir smerkiantis žodis, diskusijos pradžioje sakė filosofas Gintautas Mažeikis.

„Daugelį žodžiai „migracija, emigracija“ žeidžia. Tai yra tas žodis, kuriuo sėslūs lietuviai smerkia nesėslius lietuvius. Emigrantas yra ne toks, kaip mes. Mes norėtume, kad jie būtų nuskriaustieji, pažeminti. Ir tam tikslui galime pasinaudoti šituo žodžiu, kitų vardų neturim, todėl vartosime šitą, žeminantį“, – sakė G.Mažeikis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintautas Mažeikis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintautas Mažeikis

Jis priminė, kad nuo XX amžiaus pradžios į užsienį iš Lietuvos jau nuvilnijo keturios emigracijos bangos.

„Kiekviena iš bangų save skiria ypatingai. Viena išvyko iki Antro pasaulinio karo, iki sovietų invazijos ir sukūrė JAV didelę gerovę. Antroji banga yra siejama su dalykais, susijusiais su sovietų okupacija Antro pasaulinio karo metais. Juos siejame su iškiliąja karta – Adamkus, Bobelis. Tarp jų – iškilūs filosofai, garsūs poetai, dramaturgai, kino filmų kūrėjai“, – pasakojo G.Mažeikis.

Trečioji emigrantų banga, pasak G.Mažeikio, dar neapmąstyta, neapibrėžta, yra žmonės, išvykę į užsienį po nepriklausomybės atgavimo.

„Prasideda ketvirtoji banga, tai yra ta, kuri linksta vartoti žodį „klajokliai“. Mes – pasaulio piliečiai. Kiekvienas iš jų patiria savotiškus lūžius, kažko išmoksta, kažką praranda“, – sakė G.Mažeikis.

Emigracija savaitgaliui

Emigrantų yra visokių. Dalis išvyksta tiesiog norėdami pakeliauti, kiti – pamatyti kažką naujo, treti – užsidirbti.

Rašytoja Paulina Pukytė, 17 metų gyvenanti Londone, sakė, kad emigracijos tikslų yra įvairių.

„Yra ir tokia forma, kai merginas suranda kaimuose, nuperka joms bilietus kelioms dienoms, pavyzdžiui, į Londoną, jos nuskrenda, joms liepia eiti į prašmatnias parduotuves ir pavogti tiek ir tiek „Chanel“ suknelių. Ir tada jos grįžta, praleidusios gražų savaitgalį Londone“, – pasakojo P.Pukytė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Paulina Pukytė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Paulina Pukytė

Profesorius, politologas Lauras Bielinis sakė suprantantis į užsienį vykstančius lietuvius. Pasak jo, ne visi emigruojantys lietuviai yra  linkę nusikalsti.

„Daugelis tiesiog linkę į nuotykį, tik jiems tas nuotykis nesigauna ir jie pakliūva į blogą situaciją“ Jie bando atrasti savo gyvenime ekonominę, moralinę atramą, nes čia jiems nepasisekė, jie nori užsidirbti. Kiek žmonių, tiek motyvų. Šie žmonės yra darbo imigrantai. Jie gal miega trise ant vieno čiužinio, bet jie dirba ten, o gyvena Lietuvoje. Bet kartais jie nesusiruošia grįžti“, – kalbėjo Lauras Bielinis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lauras Bielinis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Lauras Bielinis

Dažniausiai Kipre gyvenanti, bet dabar Kopenhagoje dirbanti, Rita Staponkutė sako, kad emigrantai yra klajokliai, nomadai.

„Nomadas yra savo kelionės autorius. Susikuri savo kelionę. Ar tai yra gerai? Man atrodo, kad niekada nebūna nuolatinio gyvenimo kelionėje arba nuolatinio gyvenimo sėsliai“, – sakė D.Staponkutė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dalia Staponkutė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Dalia Staponkutė

Rita Valiukonytė, Kultūros atašė Londone, gyvenusi Austrijoje, Norvegijoje, Urugvajuje, Kuboje, sakė, kad ketvirtosios bangos emigrantai yra laisvi žmonės. Jie keliauja, nes neturi didelių planų.

„Jie galbūt šitame amžiuje dar nedaug planuoja, neturi didelių planų. Gyvenant sėsliai, norisi save matyti kažkokioje visuomenėje. O klajokliui tas neaktualu, neįmanoma, jis galbūt labiau nori pažinti aplinką, nesikoncentruoja į savo poziciją visuomenine prasme“, – sakė R.Valiukonytė.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rita Valikonytė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rita Valiukonytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius