-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 18

Nauja valdžia priemokomis kol kas nesišvaisto: komandą „pamalonino“ tik G.Skaistė

Darbą pradėjusi premjerė Ingrida Šimonytė ir dalis ministrų savo politinio pasitikėjimo komandos nariams kol kas neskyrė priemokų prie atlyginimo. Iš naujosios valdžios, kurios atstovai pateikė atsakymus, tik finansų ministrė Gintarė Skaistė numatė tokius priedus savo talkininkams. Pavyzdžiui, aplinkos ministras Simonas Gentvilas aiškina, kad, pasitinkant rekordinį kitų metų valstybės biudžeto deficitą, negalima premijuoti savęs vos pradėjus dirbti.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Priemokos net ekonominės krizės metu mokėtos Andriaus Kubiliaus vadovautos, taip pat vėliau dirbusių Algirdo Butkevičiaus ir Sauliaus Skvernelio Vyriausybių narių komandoms.

Kaip numato Valstybės tarnybos įstatymas, priemokos gali būti skiriamos už pavadavimą, papildomų užduočių atlikimą, kai viršijamas darbo krūvis ar atliekamos nenumatytos funkcijos.

I.Šimonytė neskyrė

Kaip nurodė Vyriausybės kanceliarijos Ryšių su visuomene skyrius, priemokų naujai ministrės pirmininkės I.Šimonytės komandai nėra skirta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Kovo ir balandžio mėnesiais 25 proc. priemoka už padidėjusį krūvį, darbą savaitgaliais ir šventinėmis dienomis karantino laikotarpiu skirta daliai Vyriausybės kanceliarijos darbuotojų.

Dalis jų – politinio pasitikėjimo pareigūnai, dalis – karjeros tarnautojai: teisininkai, posėdžių organizatoriai, IT darbuotojai.

Už darbo krūvį viršijančią veiklą

15min užklausas dėl priemokų skyrimo išsiuntė visoms ministerijoms. Tačiau atsakymus pateikė ne visos.

Finansų ministrės Gintarės Skaistės patarėjams už darbo krūvį viršijančią veiklą yra skirtos priemokos.

Finansų ministerija nurodė, kad priemokos mokamos esant įstatyme nustatytiems priemokų mokėjimo pagrindams – tai yra darbo krūvį viršijanti veikla ar papildomos funkcijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

Kadenciją baigusio finansų ministro Viliaus Šapokos politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams buvo mokamos nuo 10 iki 40 proc. dydžio priemokos, atsižvelgiant į padidėjusį darbo krūvį pagal Valstybės tarnybos įstatyme numatytą tvarką.

Užsienio reikalų ministerija, kuriai vadovauja Gabrielius Landsbergis, gruodžio 16 dieną atsiųstame komentare aiškino, kad naujoji vadovybės bei ministro kabineto sudėtis dar nėra suformuota, todėl apie būsimųjų darbuotojų galimybes gauti priedus kalbėti dar negali.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sakė, kad pasitinkant rekordinį kitų metų valstybės biudžeto deficitą, negalima premijuoti savęs vos pradėjus dirbti.

„Sunku būtų tai pateisinti kokiam nors kepyklos ar kirpyklos savininkui, kuris priverstas darbuotojus išleisti į prastovas. Tiesa, įsivažiuojant žaliajam kursui ir didėjant veiklos apimtims Aplinkos ministerijos įstaigų darbo užmokesčio fondas augs 2,5 mln. eurų“, – teigė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Pasak S.Gentvilo, jo pirmtakas „valstietis“ Kęstutis Mažeika mokėjo priedus savo politinio pasitikėjimo tarnautojams už išaugusį krūvį.

„Iš darbo išėjus dviem K.Mažeikos pavaldiniams, jų darbus pasidalijo du kiti. Ministerija funkcijas perėmusiesiems priemokas mokėjo ne ilgiau kaip pusę metų, jos sudarė 15–30 proc. atlyginimo dydžio. Rugpjūtį iki 30 proc. dydžio priedą už papildomus darbus gavo dar vienas buvusio ministro patarėjas“, – aiškino aplinkos ministras.

Sunku būtų tai pateisinti kokiam nors kepyklos ar kirpyklos savininkui, kuris priverstas darbuotojus išleisti į prastovas.

Priedai neplanuojami

Susisiekimo ministras Marius Skuodis dar neturi nei patarėjų, nei viceministrų. Bet, kaip tikino ministerijos Veiklos kokybės ir projektų valdymo skyriaus vedėjas Dominykas Narbutas, priedai būsimai politinei komandai kol kas nėra planuojami.

„Ankstesnė politinė vadovybė buvo skatinama Valstybės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Skuodis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Skuodis

Dėl sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio politinio pasitikėjimo komandos papildomo apmokėjimo šiuo metu jokie sprendimai nėra priimti.

„Šiuo metu visas dėmesys skiriamas COVID-19 pandemijos suvaldymui“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vedėjas Vytautas Beniušis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams priemokos buvo skiriamos laikantis įstatyme nustatytos tvarkos.

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai – viceministrai ir ministro patarėjai – į pareigas dar nėra paskirti dėl valstybės institucijų atliekamų patikrinimo procedūrų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

„Kadenciją baigusio krašto apsaugos ministro politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojams už atliekamas papildomas užduotis ir pavadavimą, viršijančius įprastą darbo krūvį, priemokos buvo mokėtos 2020 metų rugsėjo–gruodžio mėnesiais. Priemokų mokėjimą ir įprasto darbo krūvio viršijimą sąlygojo tai, kad ministerijoje pareigas ėjo tik vienas viceministras iš trijų ir vienas ministro patarėjas iš trijų“, – aiškino Krašto apsaugos ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Asta Galdikaitė.

Nesuformuotos komandos

Kol kas nesuformuota socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės politinės komanda.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė

Ankstesnio ministro Lino Kukuraičio politinės komandos viceministrai ir patarėjai kovo–gegužės mėnesiais dirbo viršvalandžius dėl COVID-19 valdymo metu padidėjusio darbo krūvio.

„Dirbti viršvalandžius buvo pavesta Darbo kodekse nustatyta tvarka, neviršijant vidutinės 48 valandų darbo laiko trukmės per savaitę. Papildomos priemokos dėl COVID-19 valdymo niekam iš politinės komandos nebuvo skirtos“, – nurodė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės pristatymas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės pristatymas

Pradėjusiems dirbti vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės politinės komandos narėms – patarėjoms Linai Laurinaitytei-Grigienei ir Agnetai Ladek – priedai prie atlyginimo nėra skirti.

Praėjusios kadencijos Vidaus reikalų ministerijos politinei vadovybei – kancleriui, viceministrams, ministro patarėjams – buvo mokamos skirtingo dydžio priemokos už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą pagal numatytas atsakomybes organizuojant ir vykdant darbą pandemijai suvaldyti, t.y. atstovavimu tarpinstituciniuose pasitarimuose, komitetuose, darbo grupėse ir komisijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius