-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 16

Naujas renovacijos etapas: kvartalų atnaujinimas

Daugiabučių namų renovacija pastaraisiais metais visiškai sustojo. Nors tai buvo įvardijama kaip prioritetinė veikla, kuri ne tik leistų taupyti šilumos energiją, bet ir padėtų išsilaikyti itin sudėtingą laikotarpį išgyvenančioms statybų bendrovėms, procesas nepajudėjo. Vilniuje šiuo metu renovuojami 46 namai, tačiau visi šie projektai dar finansuojami iš senosios renovavimo programos.
Ketinama renovuoti ne pavienius namus, o ištisus kvartalus.
Ketinama renovuoti ne pavienius namus, o ištisus kvartalus. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dabar Vilniaus miesto savivaldybė siūlo planą vienu metu renovuoti ne pavienius namus, o ištisus kvartalus. Anot nuo 2004 metų veikiančios programos „Atnaujinkime būstą – atnaujinkime miestą“ koordinatoriaus Kęstučio Nėniaus, planuojama parengti kvartalo tarp Žirmūnų, Tuskulėnų ir Minties gatvių renovacijos planą. „Tame kvartale yra 52 namai, daugiau negu 3 000 butų, gyvena 6–10 tūkst. gyventojų, jau įkurta 21 bendrija. Pasirinkome šį mikrorajoną, nes jis vienas seniausių, namai stambiaplokščiai, o tokie turi daugiausia problemų: sienos permirksta, pralaidžios šilumai. Todėl žmonės ne tik gauna dideles sąskaitas, bet ir kenkiama jų sveikatai, nes atsiranda grybelių, butuose drėgna“, – apie pirmąjį didelį projektą kalbėjo K.Nėnius.

Parengti namo renovacijos projektą gyventojams paprastai kainuoja apie 50 tūkst. Lt. Rengiant vienu metu kelis projektus ši kaina gerokai sumažėja ir siekia tik 10–12 tūkst. Pirmojo pavyzdinio projekto namų gyventojams nereikės mokėti ir šios sumos, tai bus dengiama iš projekto lėšų.

Vilniaus miesto savivaldybė yra pateikusi pasiūlymų paketą Vyriausybei, kad būtų pakeisti atitinkami teisės aktai ir leidžiama nuo pavienių namų renovacijos pereiti prie kvartalų atnaujinimo. Sprendimo tikimasi jau netrukus.

Anot mero Viliaus Navicko, jau kitų metų sausį arba vasarį ketinama bendrijoms įteikti parengtus projektus ir leidimus statyboms, tuomet pavasarį turėtų prasidėtų renovacijos darbai. „Kitą šildymo sezoną šių namų gyventojai jau galėtų gyventi renovuotuose namuose“, – optimistiškai kalbėjo meras.

Dabar pagrindinis numatomas darbas yra įtikinti žmones namų renovacijos būtinybe ir paskatinti kurti bendrijas. „Mūsų tikslas yra ne įtikinti šio kvartalo žmones atnaujinti savo būstus, tačiau suteikti jiems informacijos apie tai. Kad būtų galima pradėti renovaciją, užtenka pusės ir vieno buto gyventojų pritarimo“, – sakė K.Nėnius.

„Turime išnaudoti sumažėjusias renovacijos kainas. Renovuodami visuomeninius pastatus, mokyklas įgavome patirties ir ją norime panaudoti atnaujindami daugiabučius namus. Per kelerius metus galėtume parengti visų miesto namų renovavimo projektus ir įteikti bendrijoms, kurioms jie nieko nekainuotų“, – sakė meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius