-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 01

Ne, dėl COVID-19 grėsmės senjorai Nyderlanduose nėra skatinami „nusižudyti“

Feisbuke skelbiama publikacija apie neva rinktis mirtį prašomus Nyderlandų senelius. Tokios informacijos kelias į Lietuvą primena „sugedusį telefoną“, o žinia – iškraipyta.
Koronavirusas Bolonijoje
Koronavirusas Bolonijoje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Nyderlanduose COVID-19 sergančius senelius nutarė „savanoriškai“ žudyti“, – teigiama tinklalapyje lebionka.blogspot.com. Iškraipyta informacija per kelias dienas pasidalino 1,6 tūkst. feisbuko vartotojų.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Socialiniame tinkle skelbiamoje publikacijoje aiškinama, kad dėl COVID-19 šlubuoja Nyderlandų sveikatos apsaugos sistema. Todėl šeimos gydytojai skambina vyresnio amžiaus žmonėms, klausdami ar susirgę naujuoju koronavirusu šie nenorėtų likti namie ir mirti.

Remiamasi prielaida, kad valstybė, kurioje eutanazija yra teisėta, siekia atsikratyti vyresnio amžiaus žmonėmis, siekiant taupyti resursus. Tai nėra tiesa.

„Sugedęs telefonas“

Lebionka.blogspot.com informacijos šaltiniu nurodo italų ilgiornale.it, kuriame šaltiniu įvardijamas kitas Italijos naujienų tinklalapis libro.it. Pastarasis, panašu, tekstą pašalino.

Iš tikro skambučiai yra ir anksčiau galiojusios politikos, kalbėtis apie gyvenimo pabaigą su vyresniais žmonėmis ir sunkiai ligoniais, dalis.

Tuo metu Ilgiornale.it publikacijoje, kuria remiasi lebionka.blogspot.com, pašykštėta detalių apie tariamą žiaurumą. Neaišku kokie medikai, kur ir kam skambino, nekalbama ar tai oficiali valstybės politika, ar pavienis atvejis.

Informacijos trūkumą galima paaiškinti. Seniausią įrašą šia tema aptikome olandų tinklalapyje telegraaf.nl, kuriame kovo 27 d. publikuotas tekstas, pavadinimu „Senjorai panikuoja dėl gydytojų skambučių“.

Nuoroda į šio tinklalapio informacija dalinosi ir Lietuvoje platinamoje publikacijoje minėtas kraštutinių dešiniųjų pažiūrų Nyderlandų politikas Geertas Wildersas.

Telegraaf.nl tekstas – mokamas, todėl galima matyti tik jo įžangą. Panašu, kad nei italai, nei informaciją skelbiantys tinklalapiai anglų kalba ar juo labiau Lietuvoje platinamos publikacijos autorius nepasivargino perskaityti visos publikacijos ir pasinaudojo G.Wilderso interpretacija.

15min gavo priėjimą prie originalaus teksto, o jame pasakoma kur kas mažiau dramatiška istorija. Rašoma, kad susirūpinimą dėl skambučių išreiškė senjorai iš Amsterdamo, Almerės ir Goudos miestų.

Almerės sveikatos priežiūros institucijų atstovė vietiniams žurnalistams pranešė, kad skambučiai – įprasta paliatyvios priežiūros politikos dalis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas ir Marine Le Pen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas ir Marine Le Pen

„Iš tikro skambučiai yra ir anksčiau galiojusios politikos, kalbėtis apie gyvenimo pabaigą su vyresniais žmonėmis ir sunkiai ligoniais, dalis“ , – telegraaf.nl sakė Almerės sveikatos priežiūros institucijų atstovė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad yra aibė žmonių, kurie yra nusprendę atsisakyti gyvybės palaikymo aparatų.

Orią mirtį ir eutanaziją palaikanti organizacija Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig (NVVE) skelbė, kad didžioji dalis jos 172 tūkst. narių pareiškė nenorintys, kad prasidėjus COVID-19 komplikacijoms, jų gyvybė būtų palaikoma naudojant plaučių ventiliatorius.

Nyderlandų šeimos gydytojų asociacijos atstovo Jako Burgerso teigimu, susisiekiant su gyventojais nėra siekiama pasiųsti žinutę neva ligoti žmonės turėtų mirti.

„Pagrindinis tikslas – leisti žmonėms apsispręsti tol, kol jie dar jaučiasi gerai. Ar mes norime, kad sprendimus apie savo gydymą žmonės priimtu paskutinėmis gyvenimo akimirkomis?“, – teigė J.Burgersas.

Vis dėlto vyras pažymėjo, kad siekiant išvengti dviprasmybių geriausia būtų kalbėtis su jau sergančiais žmonėmis, nesiimant skambinti sveikiems žmonėms.

Pagrindinis tikslas – leisti žmonėms apsispręsti tol, kol jie dar jaučiasi gerai. Ar mes norime, kad apie savo gydymą sprendimus žmonės priimtu paskutinėmis gyvenimo akimirkomis?

Kitaip tariant pavieniai skambučiai Nyderlanduose Italijos žiniasklaidoje buvo išpūsti iki nacionalinės problemos ir pateko į Lietuvos socialinius tinklus, kur šiuo metu klaidingai skelbiama apie neva žudytis skatinamus senjorus.

Ori priežiūra

Nyderlandų gyventojai turi galimybę atsisakyti gydymo intensyvioje priežiūroje. Tai paliatyvios priežiūros, įvardijamos „oria priežiūra“, politikos dalis.

Ji nėra nesusijusi su eutanazija, dėl kurios kreiptis galima „patiriantiems nepakeliamas ir beprasmes kančias“. Nyderlandų eutanazijos priežiūros centras „Expertisecentrum euthanasie“ kovo 16 d. paskelbė laikinai stabdantis veiklą, nes medikai užsiėmę gyvybių gelbėjimu.

Tviterio vartotojų skelbtoje dokumento šeimos gydytojams ištraukoje pažymima, kad remiantis prasmingos priežiūros nuostatomis, sprendimą dėl gydymo gyventojai turi priimti būdami sąmoningi, ne atvykę į ligoninę.

VIDEO: Paaiškina: kaip koronavirusu užsikrečiama bei kaip virusas plinta organizme

Dėl šios priežasties šeimos gydytojams rekomenduota susisiekti su į itin aukštą rizikos grupę patenkančiais pacientais. Pavyzdžiui, sergantiems nepagydomomis ligomis bei dėl sunkių sveikatos problemų priklausomiems nuo kasdienės kitų priežiūros.

Dokumente pažymima, kad tokia pati politika taikoma ir nesant krizinei situacijai, tačiau svarbiausia – išvengti sprendimų priėmimo priimamajame ar ligoninėje.

Nyderlanduose aprašyta situacija nėra siūlymas ar rekomendacija mirti krizės akivaizdoje, o ne pirmą dieną veikiančios politikos dalis, leidžianti asmeniui pačiam nuspręsti dėl savo gydymo. Tai neturi nieko bendro su eutanazijos praktika, kuri šiuo metu šalyje – sustabdyta.

Naujausiais duomenimis, Nyderlanduose naujuoju koronavirusu užsikrėtė per 12 tūkst. žmonių, 250 pasveiko ir kiek daugiau nei 1 tūkst. dėl ligos mirė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius