-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 27

Neatlygintinai dirbantys seimūnų konsultantai – galvos skausmas etikos sargams

Seime vis dar yra visuomeninių konsultantų, kurie neatskleidžia visuomenei savo privačių interesų. Tokių šiuo metu – 30. Šiuos duomenis susumavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), bendradarbiaudama su Seimo kanceliarija.
Seimo plenarinis posėdis
Seimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Du pastaruosius mėnesius buvo tikrinama, kaip Seimo narių veiklos aplinkoje įgyvendinama Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme numatyta privačių interesų deklaravimo prievolė. Viena iš tikrintų probleminių grupių – Seimo narių ir frakcijų visuomeniniai konsultantai.

Palyginus šiandieninius skaičius su liepos mėnesio statistika, matyti reikšmingas pokytis. Tuo metu iš daugiau nei pusės tūkstančio (695) visuomeniniais pagrindais Seime dirbančių konsultantų privačių interesų deklaracijų nebuvo pateikę du penktadaliai (274 asmenys).

„Liepą interesus deklaravę buvo 61 proc. Seimo narių ir frakcijų visuomeninių konsultantų. Rugsėjo pabaigoje – po to, kai nedeklaravusiųjų skaičių ir konkrečias jų pavardes nurodėme Seimo nariams ir frakcijoms – matome, kad šis skaičius pasiekė 97 proc. Trisdešimties asmenų pavardes, kurie po visų raginimų deklaruoti vis dar nėra pateikę deklaracijų, šiandien ketiname paskelbti VTEK tinklapyje internete“ – sakė VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius.

VTEK nuotr./Seime vis dar yra visuomeninių konsultantų, kurie neatskleidžia visuomenei savo privačių interesų.
VTEK nuotr./Seime vis dar yra visuomeninių konsultantų, kurie neatskleidžia visuomenei savo privačių interesų.

Pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, prievolę deklaruoti privačius interesus turintys asmenys deklaraciją teikia per mėnesį nuo jų išrinkimo, priėmimo ar paskyrimo į pareigas dienos. Tiek pat laiko skirta pateiktoms deklaracijoms patikslinti, jei pasikeitė asmens deklaruotini duomenys ar atsirado naujų. Jei tai – aplinkybės, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, deklaruojantis asmuo privalo deklaraciją papildyti ne vėliau kaip per savaitę.

Prievolė atskleisti privačius interesus valstybės politikų visuomeniniams konsultantams prieš ketverius metus buvo įtvirtinta įstatymu. Apie šią pareigą raštu primena ir įsidarbinant pildoma asmens prašymo priimti į visuomeniniais pagrindais dirbančio Seimo nario padėjėjo pareigas forma.

„Visus trisdešimt Seimo visuomeninių konsultantų, kurie dar nėra pateikę privačių interesų deklaracijų, mes raštu įspėsime apie neįgyvendintą prievolę. Jei po to vis dar bus nedeklaravusių, spręsime šių asmenų atsakomybės klausimą. O ateityje ketiname talkinti Seimo kanceliarijai vykdant atitinkamus mokymus ir suteikti reikalingą metodinę pagalbą dėl tinkamo Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų įgyvendinimo deklaravimo prievolę turintiems asmenims“, – sakė VTEK pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius