-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 11

Nei kultūros ministrės, nei Kultūros komiteto pirmininko nežavi idėja Lukiškių aikštėje statyti Vyčio paminklą

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson nėra tikra, kad Vilniuje, Lukiškių aikštėje, turėtų būti pastatytas Vyčio paminklas. Pasak jos, visuomenininkų suburtas Vyčio paramos fondas ėmėsi organizuoti skulptūros konkursą tinkamai neišsiaiškinęs, ar visuomenė tokio paminklo apskritai nori. Seimo Kultūros komiteto vadovas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad šiuo klausimu prie Vyriausybės turi būti sukurta tarpžinybinė darbo grupė.
Lukiškių aikštė
Lukiškių aikštė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Be to, pasak Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko, Vyčio paramos fondas turėtų aktyviau kalbėtis su žiniasklaida, kad konkurso laimėtojo pasiūlytas skulptūros variantas būtų tinkamai pristatytas visuomenei.

„Mes, jeigu kuris nors iš projektų sulauktų didžiulio žmonių palaikymo, galėtume dėl formų tartis, kokių, kaip mes tą patvirtinimą gautume, bet pirmas dalykas – tinkamai pristatyti. Tai būtų vienas sprendimas. Antras sprendimas, tikriausiai kurio reikia, tai reikia atnaujinti darbo grupę, kuri buvo sudaryta Vyriausybėje, kurioje dalyvavo Kultūros ministerijos, Aplinkos ministerijos, Vilniaus miesto atstovai. Racionalus yra šnekėjimas, kad nieko čia nereikia skubėti priimti ir ieškoti optimaliausio sprendimo“, – teigė R.Karbauskis.

Jis pabrėžė, kad tokiu sprendimu fondui nėra pasakoma „ne, mums neįdomu“, tačiau siekiama įsitikinti, kad Lukiškių aikštėje monumentas tenkins daugumos piliečių poreikius.

Piliečių nepaklausė

Kol kas, pasak kultūros ministrės L.Ruokytės-Jonsson, Vyčio paramos fondas nesugebėjo tinkamai atsiklausti visuomenės, ar ji nori Lukiškių aikštėje matyti Vyčio skulptūrą.

„Nebuvo padaryta nė viena visuotinė apklausa, net draugiškas balsavimas, nebuvo pateikta keletas vizijų projektų. Buvo arba vienos pusės tempiama į vieną pusę, arba kitos į kitą. Nesakau, kuri geresnė. (...) Vis dėlto prieš kuriant tokius ilgalaikius projektus, pertvarkant mums labai svarbią simbolinę vietą Lietuvoje, gal reikėtų paviešinti tą idėją ir visiems kartu, su visais keliais milijonais aptarti“, – teigė L.Ruokytė-Jonsson.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja kultūros klausimais Rūta Kačkutė dar pridėjo, kad fondas klaidina visuomenę teigdamas, jog turi Dailininkų sąjungos, dailininko Arvydo Každailio palaikymą, nors taip nėra.

„Jie teigia, kad nėra bendro sutarimo ir pritarimo būtent Vyčiui ir būtent pagal tokias sąlygas, kurias jūs paskelbėte konkursui. Yra raginama neskubėti. Ne tai, kad kvestionuojama paminklo būtinybė toje vietoje ar Vyčio idėja, bet pats procesas yra kvestionuojamas“, – sakė R.Kačkutė.

Pasak jos, gal geriau neskubėti, tačiau „turėti santarvę tautos Lukiškių paminklo klausimu“.

Savo ruožtu Vyčio paramos fondo atstovas Vilius Kavaliauskas aiškino, kad darbų visuomenininkai ėmėsi, nes valdžios institucijos delsė, o buvę ministrai palaikė jų idėją.

„Mums sunku dabar, žinote, grįžti atgal ir vėl galvoti, nuo ko pradėti. Noriu pasakyti, kad jūsų pirmtakai aukščiausiame lygyje – ministras pirmininkas, kultūros ministras, aplinkos ministras, finansų ministras, krašto apsaugos ministras pasakė „taip, padarome taip ir nesiblaškykime“, – sakė jis.

Jau suskaičiavo, kiek turėtų kainuoti

Vyčio paramos fondo atstovai trečiadienį Seimo Kultūros komitete pristatė savo iniciatyvą 2018 metų vasario 16 dieną, kai bus minimas valstybės atkūrimo šimtmetis, Lukiškių aikštėje atidengti paminklą Lietuvos simboliui – Vyčiui.

Jie tikino, kad paminklas turėtų kainuoti apie pusę milijono eurų, kuriuos paaukoti bus prašoma gyventojų ir įmonių. Iš valstybės fondas sako neimsiantis nė cento.

Fondo atstovai konkursą paminklo idėjai paskelbė pernai, spalio pabaigoje. Iki šiol esą jau pateikti septyni pasiūlymai. Konkurso laimėtojas turi paaiškėti sausio pabaigoje.

Fondas nori, kad laimėtoją atrinktų ekspertai ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Patys fondo atstovai mano, kad Vytis skulptūroje turėtų būti veržlus, šuolio pozicijos.

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius dar pernai kreipėsi į prezidentę ir premjerą teigdamas, kad konkursą turėtų organizuoti valstybės ar savivaldybės institucija.

Mero nuomone, sprendimas dėl viešo konkurso sąlygų, organizavimo, konkurso finansavimo bei paminklo statybos darbų turi būti priimtas valstybės lygiu, pritarus Lietuvos 100-mečio minėjimo programos įgyvendinimo koordinacinei komisijai. Paminklo pastatymo organizatorius, konkurso sąlygos, pats konkursas ir jo finansavimo modelis taip pat turėtų būti pristatyti visuomenei.

Šiuo metu jau yra pradėti Lukiškių aikštės sutvarkymo darbai, tačiau ir jiems pabaigti dar trūksta lėšų.

Sutvarkyti Lukiškių aikštę numatyta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo plane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius