-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 26

Neišsenkantis politikų kūrybingumas

Mėgstamiausias Seimo narių kūrybos žanras – pranešimai ir pareiškimai. Per šią pavasario sesiją tokių kūrinių sukurta arti 500, mėnesio „našumas“ siekia 120, rašo „Lietuvos žinios“.
Seimas
Seimas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Savo nuomonę politikai dėsto ne tik plenariniuose, komitetų ir frakcijų posėdžiuose. Parlamentarų minčių, idėjų ar vizijų sklidina ir virtuali erdvė. Pareiškimai neretai baigiami retoriniais klausimais – greičiausiai, kad nekiltų noras ieškoti atsakymų. Politologai Seimo narių pranešimus vadina „ceremoniniais veiksmais“, realiai niekaip negalinčiais paveikti politinių sprendimų.

Nuo kovo Seimo opozicija reguliariai, kelis kartus per mėnesį, visuomenę informuoja apie valdančiosios Permainų koalicijos žlugimą. „Prasidėjo valdančiosios daugumos agonija?“, „Valdantiesiems nėra kuo džiaugtis: statistika nerodo ekonomikos augimo“, „Realiai valdančiosios daugumos Seime jau nėra?“. Tokias mintis socialdemokratai, „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ kala nuolat. Įdomu, kad jiems antrina patys valdantieji.

Seimo narių pranešimų pavadinimai tikrai originalūs – „Lietuvoje geriau būti karve nei vaiku“, „Lietuvoje kiaulės turi didesnes teises nei lietuviai“, „Kas kitas, arba naujo mesijo beieškant“, „Tailando apžavai ir operatyvininko „chvatkė“ bet ką privestų iki apkaltos, arba kodėl aš galvoju nedalyvauti balsavime“.Pastarasis priklauso liberalcentristo buvusio sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko plunksnai.

„Lietuvos žinios“ rašo, kad produktyviausiais pranešimų kūrėjais galima būtų vadinti „tvarkietį“ Remigijų Žemaitaitį, konservatorių Evaldą Jurkevičių, Liberalų sąjūdžio narį Gediminą Navaitį, „darbietį“ Mečislovą Zasčiurinską bei jo frakcijos kolegę Dangutę Mikutienę, liberalcentristą Artūrą Melianą ir kt.

R.Žemaitaitis raštu savo nuomonę išsako įvairiais klausimais – dėl skriaudžiamų gyvūnų, lietuviškų televizijos programų, prekybos alkoholiu, elektromagnetinių bangų poveikio. Jaunas politikas dirba tik šešis mėnesius, tačiau ir jų pakako, kad pamatytų, „kokia iš tiesų yra sugedusi sistema“.

„Politiko duoną pasirinkau neatsitiktinai: studijavau, ruošiausi, domėjausi. Jei žmonės manimi patikėjo, juk nesėdėsiu rankų sudėjęs“, – savo rašinių produktyvumą argumentavo klaipėdietis E.Jurkevičius. Prieš savaitę konservatorius apgailestaudamas viešai pranešė, kad jam „uždrausta būti policijos rėmėju“. Politikas informuoja išsiaiškinęs, kad priklausyti visuomeninei organizacijai Seimo nariams draudžia įstatymai. Kodėl, E.Jurkevičiui „taip ir lieka mįslė“.

Politologo Algio Krupavičiaus teigimu, įvairius pareiškimus bei pranešimus politikai paprastai rengia reaguodami į savo rinkėjų kreipimusis, aktualijas, neretai – paskelbtas žiniasklaidos. Kita vertus, anot politologo, tokie pareiškimai paprastai yra visai nerezultatyvūs, jų efektyvumas menkas. „Lietuvos Seimo nariai yra linkę į simbolinę veiklą, tad tokie pranešimai ar pareiškimai taip pat yra daugiau simboliniai, ceremoniniai veiksmai nei realūs bandymai paveikti politinius sprendimus“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Krupavičiaus . Jo teigimu, retorinius klausimus savo pranešimuose paprastai formuluoja opozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius