-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 27

Nepasitenkinimas naujaisiais reikalavimais dar nenuslūgo

Prabėgo beveik pora mėnesių, kaip pakeisti moksleivių maitinimo reikalavimai, tačiau iki šiol ne visos uostamiesčio mokyklos tuo patenkintos.
Valgykla
Mokyklų atstovai skundžiasi, kad įvedus naują tvarką nebėra patiekalų pasirinkimo laisvės. / 15min.lt nuotr.

Nuo rugsėjo įsigaliojus naujai maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarkai, mokiniams negalima teikti tokių produktų kaip bulvių traškučiai, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, šokolado ir jo gaminių, gazuotų ar energinių gėrimų, kavos, rūkytų žuvų bei kitų produktų, turinčių daug sočiųjų riebalų, cukraus ar druskos. Draudžiamas ir maistas, pagamintas iš genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ar į kurio sudėtį įeina GMO.

Vaikai neranda įtinkančių patiekalų

Nuo naujųjų mokslo metų per pietus turi būti patiekiami pasirinkti 1–3 karštieji tos pačios maisto produktų kategorijos patiekalai. Tą pačią dieną patiekalai turi būti pagaminti tik iš tos pačios maisto produktų kategorijos: arba mėsos, arba žuvų ir panašiai. Iš valgiaraščio buvo išbraukta ir sriuba, tačiau po kiek laiko grąžinta.

„Naujoji tvarka apribojo maisto pasirinkimo laisvę. Tarp mokinių yra nemažai vegetarų, dabar jiems nėra laisvo pasirinkimo. Taip pat yra ir alergiškų žuvims, o nuo šiol vieną dieną patiekalai privalo būti tik iš žuvų“, – aiškino „Aitvaro“ gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Jelena Diačenkienė.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė pripažino, kad tebesulaukia neigiamų mokyklų atstovų atsiliepimų dėl naujo valgiaraščio. Centras gavo ir vienos mokyklos raštišką kreipimąsi dėl naujosios tvarkos. Tačiau, anot pašnekovės, kai buvo pasiūlyta susitikti ir viską aptarti, nesulaukta pritarimo iš mokyklos bendruomenės.

Sriuba grįžo į valgiaraščius

Specialistai iki šiol tikrina ugdymo įstaigas, o lapkričio pradžioje pateiks apibendrinamąją informaciją, kaip uostamiestyje įgyvendinama naujovė. „Yra nepatenkintų, esą mes vaikus verčiame bėgti į parduotuves. Bet jie bėgo ir pernai, ir užpernai, kai dar tebebuvo kitoks pasirinkimas mokyklų valgyklose. Tiesiog norima ant mūsų viską suversti dėl naujos tvarkos. Tačiau ne viskas, kas nauja, yra blogai. Reikia žiūrėti, nagrinėti, kad valgyklos ruoštų vaikams patinkančius patiekalus, vadovaudamiesi reikalavimais“, – aiškino A.Šlepetienė.

Anot jos, mokyklos labiausiai nepatenkintos, kad nebėra didesnio patiekalų pasirinkimo. „Naujos tvarkos pagrindas ir buvo tas, kad vaikas maitintųsi kuo sveikiau ir gautų įvairaus maisto. Kad valgytų kasdien ne vien blynelius, bet ir mėsą ar žuvis“, – tvirtino A.Šlepetienė.

Iš pradžių audra kilo ir dėl sriubos – ji buvo išbraukta iš valgiaraščio. Vėliau ją vėl leista įtraukti į patiekalų sąrašą, tačiau tačiau tokiu atveju antrasis patiekalas turi būti ne toks kaloringas – įdedama mažiau garnyro ar daržovių.

Anot specialistės, moksleivio pietų kalorijų skaičius turi būti 600–850. Būtent pietūs turi sudaryti 30–40 proc. paros kalorijų, kurias gauna vaikas, dalį.

Pasak A.Šlepetienės, jau patikrinta apie 60 proc. Klaipėdos mokyklų. Ataskaita, kaip įgyvendinama nauja maitinimo tvarka, turi būti pateikta iki lapkričio 12 dienos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius