Tiesiogiai

Kandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turoKandidatų spaudos konferencijos po pirmo Prezidento rinkimų turo

2015 08 26

Rugsėjo 1-osios rūpesčiai: Klaipėdos mokyklos neranda pamainos į pensiją išėjusiems pedagogams

Mokslo metų pradžios šventės laukimą uostamiesčio švietimo įstaigų vadovams kartina personalo paieška. Susigundę viliojančiomis kompensacijomis darbą metė būrys pensinio amžiaus uostamiesčio pedagogų. Nors iki naujųjų mokslo metų liko vos savaitė, jų vietos vis dar neužpildytos.
Mokytojas
Mokykla / 123RF nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrius dar neturi galutinių duomenų, kiek ir kokių disciplinų pedagogų mieste trūksta. Tačiau švietimo įstaigų vadovai neabejoja, kad mokslo metų startą ne viena Klaipėdos mokykla skelbs taip ir neradusi, kas pakeistų į pensiją išėjusių fizikos, chemijos, matematikos, informatikos ar technologijų mokytojų. Dirbti likusiems pedagogams teks didesnis krūvis, o užpildyti personalo stygių kartais turės net patys mokyklų direktoriai.

„Klaipėdos savivaldybė rekomenduoja, kad mokyklų vadovai atsisakytų pamokų ir visą dėmesį sukoncentruotų į savo tiesioginį darbą. Tačiau to padaryti neįmanoma. Aš pati esu chemikė ir galėčiau jau nebevesti pamokų. Tačiau nėra, kam manęs pakeisti. O ir chemijos mokyti šiemet teks dvyliktokus – negalėčiau to patikėti naujam mokytojui“, – susidariusią situaciją nupasakojo Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė.

Tiksliųjų mokslų pedagogų stygius Klaipėdoje jaučiamas jau kelerius metus. Šiemet ši tendencija kiek ryškesnė dėl Vyriausybės sudarytų sąlygų pensinio amžiaus pedagogams iš darbo išeiti su solidžiomis kompensacijomis.

Taip atlaisvintos vietos jauniems pedagogams. Tačiau greit rasti pamainą išėjusiems mokytojams, pasirodo, nėra lengva. Tai liudija ir Darbo biržos Klaipėdos skyriaus duomenys. Įstaiga yra gavusi 15 uostamiesčio mokyklų prašymus padėti rasti mokytojų. Ir ieškoma ne tik tiksliųjų mokslų specialistų. Mokyklos neranda muzikos, dailės ir pradinių klasių pedagogų.

Siūlyta vyresnio amžiaus mokytojams leisti iš darbo išeiti likus 5 metams iki pensijos kas mėnesį mokant 255 eurų kompensaciją.

„Buvo siūlymas vyresnio  amžiaus pedagogams leisti iš darbo rinkos išeiti pamažu – ne taip greitai, tiesiog išmokant kompensacijas, o po to žaibiškai ieškant pamainos. Siūlyta mokytojams leisti iš darbo išeiti likus 5 metams iki pensijos kas mėnesį mokant 255 eurų kompensaciją ir leidžiant dirbti ne pedagoginį darbą. Tačiau šis variantas buvo atmestas“, – nuogąstavo Lietuvos švietimo įstaigų profesinės sąjungos Klaipėdos skyriaus vadovė Laima Juknienė.

Šiuo metu Klaipėdoje veikia 44 mokyklos. Jose mokslus kasmet kremta apie 18 tūkst. klaipėdiečių atžalų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius