-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 29

Neringą Venckienę apklausti norinti prokurorė: buvusi teisėja turi žinoti, kad prieš įstatymą visi lygūs, policija jau ieško Seimo narės

Buvusią teisėją ir Seimo narę Neringą Venckienę apklausti norinti Šiaulių apygardos prokurorė Nina Raugienė teigia, kad policijai jau nurodyta nustatyti įtariamosios buvimo vietą. Oficiali paieška kol kas neskelbiama, tačiau neslepiama, kad tai gali būti daroma, nepavykus surasti N.Venckienės.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip jau buvo skelbta, N.Venckienė yra įtariama pagal šešis Baudžiamojo kodekso straipsnius. Įtariama, kad ji prieš dvejus metus Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teismą, nevykdė 2011 metų gruodį priimto Kėdainių teismo sprendimo skubiai perduoti mergaitę motinai Laimutei Stankūnaitei, praėjusių metų gegužę trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą, piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką ir panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui, o perduodant vaiką jo motinai sukėlė nežymų sveikatos sutrikdymą.

Nina Raugienė
Nina Raugienė

Šiaulių apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Nina Raugienė pirmadienį 15min.lt žurnalistui sakė iki šiol neturinti duomenų, kur galėtų būti Seimo narė Neringa Venckienė.

Pernai spalio 9 d. Panevėžio apygardos prokurorai N.Venckienei pateikė įtarimus. Nuo to momento ji tapo įtariamąja. Kardomoji priemonė jai nebuvo paskirta. Pasak N.Raugienės, kardomoji priemonė gali būti paskirta, kai kyla abejonių, kad asmuo gali pasislėpti, kenkti procesui, daryti naujus nusikaltimus.

„Kai jai buvo pareikšti įtarimai, matyt, nebuvo pagrindo jai skirti kardomąją priemonę. Parodymų N.Venckienė tada nedavė ir pareiškė nušalinimą Panevėžio apygardos prokuratūrai. Ji nebuvo apklausta, o byla atsidūrė pas mus. Privalėjome ją apklausti, bet ji tapo Seimo nare ir įgijo neliečiamybę. Balandžio 9 d. neliečiamybė jai buvo panaikinta, mes oficialius dokumentus apie tai gavome balandžio 12 d. Tik tada galėjome išsiųsti jai šaukimą. N.Venckienė balandžio 24 d. buvo kviečiama į apklausą, tačiau nepasirodė“, – teigia prokurorė.

Pati N.Venckienė, kaip buvusi teisėja, kaip Seimo narė, turėtų gerbti įstatymą. Įstatymas lygus visiems. Jeigu tu esi įtariamasis, jeigu tu nori iš tiesų išsiaiškinti viską iki galo, tai tu privalai atvykti ir duoti parodymus.

Šaukimą į apklausą turėjo įteikti policijos pareigūnai. Tačiau jiems šios užduoties įvykdyti nepavyko.

Pasak N.Raugienės, N.Venckienei nepasirodžius apklausoje, balandžio 25 d. policijai buvo išsiųstas naujas nurodymas – nustatyti Seimo narės buvimo vietą ir įteikti naują šaukimą. Prokurorė teigia policijai net nurodžiusi konkrečiai ką reikia padaryti.

„Įstatymai visiems vienodi. Jeigu įtariamasis slapstosi, galima skelbti jo paiešką. Tai kraštutinė priemonė. Mes kol kas nežinome, kur ji. Gal ji susirgusi? Gal kas nutiko vaikui? Juk jis irgi nevaikšto į mokyklą. Žinot, visko būna. Laikraščiuose visko prirašyta. Tai ji Australijoje, tai – Naujoje Zelandijoje. O savaitgalį jau buvo prirašyta, kad Amerikoje arba Didžiojoje Britanijoje. Artimieji nesako, kur ji yra“, – sakė N.Raugienė.

Įstatymai nenumato jokių konkrečių terminų, kada galima skelbti teisėsaugą dominančio asmens paiešką. Kiekvienu atveju sprendžiama individualiai.

„Mes ją kol kas bandėme prisikviesti tik vieną kartą. Manyčiau, kad kol kas šiek tiek ankstoka skelbti paiešką. Jei būtų įtariama, kad ji padarė sunkų ar labai sunkų nusikaltimą, būtų sunkios pasekmės, paiešką gal ir būtų galima iš karto skelbti. Bet šiuo atveju ji nėra įtariama sunkiais nusikaltimais. Nesunkūs nusikaltimai, vienas apysunkis ir vienas baudžiamasis nusižengimas. Tai lauksiu rezultato, kaip pavyks policijai nustatyti jos buvimo vietą. Panevėžio prokurorai ją kvietėsi nuo birželio pabaigos, o prisikvietė tik spalio mėnesį. Aš Seimo rezoliuciją gavau tik balandžio 12 d. Praėjo vos dvi savaitės“, – sakė prokurorė.

Ieškodami įtariamosios, policijos pareigūnai buvo nuvykę į Kauno teismą, kur bandė iš jos vyro advokato Aido Venckaus sužinoti, kur galima būtų surasti jo žmoną. Tačiau advokatas pareigūnams to nepasakė. Pasak prokurorės, įstatymai suteikia teisę neduoti parodymų apie artimą šeimos narį.

„Bet aš sakyčiau, kad pati N.Venckienė, kaip buvusi teisėja, kaip Seimo narė, turėtų gerbti įstatymą. Įstatymas lygus visiems. Jeigu tu esi įtariamasis, jeigu tu nori iš tiesų išsiaiškinti viską iki galo, tai tu privalai atvykti ir duoti parodymus. Visi prieš įstatymą yra lygūs, visi turi ateiti. Esant reikalui, net ir prezidentas ar Seimo pirmininkas. Ir visi kiti aukšti pareigūnai turi duoti parodymus, jei yra reikalas. Ji juk nėra išskirtinė asmenybė Lietuvoje. Daro prielaidas apie suėmimus ir panašiai. Bet niekas jos nežadėjo suimti. Ji buvo kviečiama apklausai, kad duotų parodymus, pateiktų savo argumentus, savo prašymus“, – teigia N.Raugienė.

Prokurorė stebėjosi N.Venckienės bendražygių teiginiais apie tai, kad buvusi teisėja gali prašytis politinio prieglobsčio.

„Nesuprantu, apie kokį politinį prieglobstį gali būti kalba, jeigu ją apklausti norime ne kaip politikoje dalyvaujantį asmenį, ne kaip teisėją, o kaip paprastą fizinį asmenį, galimai padariusį nusikalstamą veiką? Seimo nariai visur mato tik politinį susidorojimą“, – stebėjosi prokurorė.

N.Venckienė jau kelias savaites nesirodo Seime. Jos politiniai bendražygiai sako nežinantys, kur ji yra, arba tvirtina, kad buvusi teisėja išvyko į užsienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius