Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 08

Nesulaukusi Seimo pritarimo, ministerija ieško kitų alternatyvų reaguoti į EŽTT sprendimą

Teisingumo ministerija ieško alternatyvų, kaip reaguoti į Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą, kuriuo konstatuota, jog buvo pažeistos rašytojos Neringos Macatės teisės, sustabdžius jos knygos „Gintarinė širdis“ leidybą.
Ewelina Dobrowolska
Ewelina Dobrowolska / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybė siūlė naikinti įstatymo nuostatas, draudžiančias nepilnamečiams skleisti informaciją, „kuria niekinamos šeimos vertybės“ ir skatinama LGBTIQ šeimos samprata, nes jomis vadovaujantis ir buvo sustabdytas knygos leidimas.

Vis dėlto Seimas tokiam siūlymui nepritarė.

„Šiuo metu yra analizuojama, kokios yra galimybės spręsti šitą klausimą“, – žurnalistams trečiadienį sakė teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

Dalis teisininkų sako, kad dėl esamo teisinio reglamentavimo galima kreiptis į Konstitucinį Teismą, jog šis išaiškintų, ar minėta įstatymo nuostata nediskriminuoja dalies visuomenės.

Vis tik ministrė nedetalizavo, ar tokia alternatyva yra svarstoma.

„Šiai dienai negaliu atsakyti“, – pridūrė E. Dobrowolska.

Tuo metu įstatymo keitimo oponentai tikina, kad dabartinė nuostata draudžia niekinti šeimos vertybes ir skatinti LGBTIQ šeimos sampratą, tačiau nedraudžia apie tai informuoti, todėl jos keisti ir nereikėjo. Jie taip pat atkreipia dėmesį, jog siekta išbraukti iš įstatymo punktą, draudžiantį niekinti šeimos vertybes.

Dabar jau mirusios rašytojos N. Macatės byloje EŽTT konstatavo, kad apribojus knygos leidybą Lietuva pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatas, susijusias su saviraiškos laisve.

Knygą 2013 metais išleido Lietuvos edukologijos universitetas, tačiau po kelių mėnesių knygos platinimą sustabdė.

Tokį sprendimą universitetas grindė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos raštu, kuriame N. Macatės knyga įvardyta kaip daranti žalą vaikams iki 14 metų. Tuo metu tarnyba savo poziciją aiškino galiojančiu teisiniu reguliavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius