-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 24

Nuo ledo nuvaryti žvejai neslėpė įniršio

Klaipėdos jūrų uosto atstovai, pasitelkę į pagalbą policininkus bei aplinkosaugininkus, antradienį nuo ledo Malkų įlankoje nuvijo apie 200 čia žvejojusių žvejų.
Nuo ledo vejami žvejai neslėpė pykčio ir nusivylimo.
Nuo ledo vejami žvejai neslėpė pykčio ir nusivylimo. / J.Andriejauskaitės nuotr.

Prasidėjus atodrėkiui imta baimintis dėl žvejų saugumo. Nepaisant to, kad šalia įlankos stovi lentelė, skelbianti, jog „Ši teritorija yra biologinis gamtos draustinis ir uosto ekvatorija. Mėgėjiška žūklė ir kita veikla draudžiama“, ji akivaizdžiai niekam neįdomi. Šimtai žvejų, nepaisydami lietaus ir pamažu tirpstančio ledo vakar, kaip ir kone kasdien, vis tiek lipo ant ledo tikėdamiesi laimikio.

Antradienį ryte, nekreipdami dėmesio į lietų, ant ledo būriavosi maždaug du šimtai žvejų. Apie 10 val. ryto čia prisistatė uosto policijos pareigūnai bei aplinkosaugininkai ir paragino žvejus susirinkus daiktus lipti į krantą. Netrukus ledu praplaukė vilkikas „Barta“ ir ledas dar labiau sueižėjo.

Tačiau žvejai, tarp kurių buvo net atvykėlių iš Šiaulių bei Kauno, neslėpė pasipiktinimo. Jie aiškino, kad žvejyba kol kas sekėsi puikiai, vis dar pagaunama nemažai stintų, o ir ledas neva dar pakankamo storio ir esą nekelia jokio pavojaus. „Čia iš pavydo viskas, nenori, kad užsidirbtume“, – neslėpė pykčio žvejai.

Visai kitaip situaciją įvertino Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos atstovė Geda Marozaitė. Pasak jos, stintų žvejai ne tik rizikuoja gyvybėmis žvejodami ant laivų aižomo ledo, bet ir trukdo Tarptautinės perkėlos darbui. Praplaukus laivams ledas ima kilnotis ir eižėti. „Be to, prasidėjo atodrėkis, turi atplaukti laivai. Matote, į kokią situaciją papuolame – turime įvesti laivus, ir negalime sudaryti ekstremalių sąlygų žvejams“, – teigė ji. Kivirčai su žvejais, anot pašnekovės, kartojasi kiekvienais metais.

Pasak uosto atstovės, savo saugumo nepaisančių žvejų skundų sulaukta ir iš laivų kapitonų.

Pasijuto nuskriausti

Su laimikiu, kurį pavyko sugauti, kol atvyko pareigūnai, į krantą išlipę žvejai vakar aiškino niekam netrukdę. „Kokia čia laivyba? Pasėdėkit visą dieną ir pamatysit, kad niekas neplaukia“, – piktinosi Algimantas.

Stintų žvejyba Malkų įlankoje suaktyvėjo pastarosiomis savaitėmis. Esą iki šiol žvejai niekam neužkliuvę. „Tai pasakykit, kur dabar žmonėms žvejoti? Niekur! Visam pasaulyje uostas atviras visuomenei, o pas mus nori jį visiškai uždaryti, kad niekas neįeitų, niekas nieko nematytų“, – vienas per kitą aiškino žvejai.

Vyrai piktinosi, kad teritorija laikoma biologiniu draustiniu, žvejoti čia draudžiama, tačiau statyboms niekas neprieštarauja. Kai kurie net ėmė aiškinti, kad jiems nustojus gaudyti stintas, prekybos vietose išaugs šių žuvų kainos.

Nuvyti nuo ledo žvejai guodėsi, kad daugiau stintų gaudyti jie nebeturi kur. Tačiau kai kurie neslėpė, kad ir praplaukus vilkikui, jie grįš pažvejoti, nes esą priekrantėje ledas dar tvirtas, o laivų kelyje jie neva ir taip nežvejoję.

Nepaklusniesiems gresia baudos

Anot Uosto priežiūros skyriaus viršininko-vyriausiojo inspektoriaus Juozo Saudargo, žvejai klysta, aiškindami, kad ledas tebėra storas. Praplaukus vilkikui vakar buvo matyti, kad ledas – vos dešimties dvylikos centimetrų storio, nors žvejai aiškino, kad vietomis jis siekia ir 30 centimetrų.
„Ryt turime ten statyti du laivus, tikiuosi, kad nebereikės raginti žvejų palikti ledą. Gerai, kad pastaraisiais metais nelaimių pavyko išvengti, nes anksčiau ne kartą teko kateriais gelbėti poledinės žūklės mėgėjus“, – prisiminė pašnekovas.

Jis pastebėjo, kad nepaisydami visų įspėjimų žvejai užeina net už riboženklio, žyminčio kanalo farvaterio ribas. Draudimus žvejoti laivybos kanale numato uosto laivybos taisyklės. Anksčiau taisyklės draudė žvejyba visoje uosto akvatorijoje.

Įžūliems žvejams, nepaisiusiems įspėjimų, gresia bauda nuo 200 iki 500 Lt. Per vakarykštį reidą taip pat buvo patikrinta ar žvejai turi įsigiję licencijas.

Anot Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresniojo specialisto Vadimo Kondičiaus, bausti žvejų jie negali, nes Aplinkos ministerijos taisyklės nenumato, kad tai netinkama vieta žvejybai. „Mes tik įspėjome juos dėl saugumo“, – teigė pašnekovas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius