-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 20

Nupjauta pakelės žolė virsta kompostu

Žoliapjūtė neaplenkia ir sostinės – pakelėse vilniečiai gali pamatyti nupjautą ir džiūti paliktą žolę arba suverstas džiūstančios žolės kauges. Miestu besirūpinantys specialistai sako, kad per vasarą surinktas šienas pasitarnauja gaminant kompostą – natūralią trąšą.
Vilniečiams nereikėtų nerimauti dėl pakelėse paliktos nupjautos žolės – ji surenkama tada, kai visiškai išdžiūva.
Vilniečiams nereikėtų nerimauti dėl pakelėse paliktos nupjautos žolės – ji surenkama tada, kai visiškai išdžiūva. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas tikino, kad pagal sutartį su penkiomis miestą tvarkančiomis bendrovėmis, žolė turi būti pjaunama 3 kartus per sezoną. „Žinoma, jei reikia, žolė turi būti pjaunama dažniau, kad miestas atrodytų tvarkingas“, – sakė A.Mikalauskas.

Jo tvirtinimu, vilniečiai neturėtų pernelyg nerimauti dėl nupjautos, tačiau pakelėse netvarkingai paliktos žolės. „Pjovėjai nesurenka žolės iš karto ją nupjovę. Jie palieka žolę išdžiūti, o paskui atvažiuoja ir sugrėbę ją surenka“, – sakė A.Mikalauskas. Jis teigė, kad nėra numatyta jokių terminų, per kiek žolė turi išdžiūti. „Gali ir dvi dienas užtrukti, ir savaitę, kol žolė išdžiūsta ir tampa šienu“, – aiškino A.Mikalauskas.

Šienas sumaišomas su iš nuotekų išgautu dumblu. Žolė kažkiek sugeria tą bjaurų kvapą ir padeda dumblui greičiau virsti kompostu.

 

Vienos iš miestą prižiūrinčių bendrovių „Stebulė“ direktorius Stanislovas Tamulevičius sakė, kad jo vadovaujama bendrovė surinktą žolę pagal sutartį veža į Vilniaus pakraštyje įsikūrusią Vilniaus nuotekų valyklą. „Šienas sumaišomas su iš nuotekų išgautu dumblu. Žolė kažkiek sugeria tą bjaurų kvapą ir padeda dumblui greičiau virsti kompostu“, – pasakojo S.Tamulevičius. Bendrovės „Vilniaus zunda“ agronomas Ivanas Mlynovskijus sakė, kad iš žolės ir dumblo išgautas kompostas paskui naudojamas kaip trąša daržuose.

Į tą pačią nuotekų valyklą nušienautą žolę veža ir kitos miestą prižiūrinčios bendrovės.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius