-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 30 /15:42

„Operos Fantomas“ gąsdina prezidentūrą: G.Nausėdai – rimti nemalonumai

Prieš šimtą metų sukurtas Operos fantomo personažas šiurpino Paryžiaus operos teatrą. Dabar jo šešėlis atslinko į Lietuvos Prezidento rūmus – Vyriausioji tarnybinės etikos komisija antradienį paskelbė, kad prezidentas Gitanas Nausėda pažeidė įstatymą, kai ne iš savo kišenės pavasarį apsilankė „Operos Fantomo“ miuzikle Londone. Prezidentas ir ambasadorius su išvada nesutinka, o ekspertai ragina institucijas imtis žingsnių rizikoms valdyti.

Pernai pavasarį G.Nausėdai lankantis Londone, ambasadorius Eitvydas Bajarūnas pakvietė jį su sutuoktine į „Operos Fantomą“.

Bilietus diplomatas nupirko už ambasados pinigus, vėliau juos apmokėjo iš savo asmeninės sąskaitos. Bilietai kainavo apie 1600 eurų.

Etikos komisija nustatė, kad apsilankymas buvo privataus pobūdžio, o už jį sumokėta ambasados lėšomis, todėl prezidentas ir ambasadorius pažeidė įstatymą.

„Prezidentas G.Nausėda pasinaudojo savo statusu ir padėtimi asmeninei naudai – bilietams į spektaklį – gauti. Bilietai į spektaklį prezidentui bei jo žmonai taip pat laikytini neteisėta dovana“, – rašoma VTEK pranešime.

Įstatymas draudžia naudotis tarnybiniu statusu asmeninei naudai gauti ir priimti dovanas iš žmonių, „jeigu tai susiję su deklaruojančio asmens tarnybine padėtimi ar tarnybinėmis pareigomis“.

Pats G.Nausėda sakė manantis, kad įstatymo nepažeidė, nes jis neturi galimybės eidamas į kiekvieną renginį detaliai patikrinti, kas jį kviečia ir iš kokių šaltinių apmoka išlaidas.

„Kaip jie (interesai) galėjo būti supainioti? Ar aš kažką dariau? Ar aš turėčiau prieš eidamas į kiekvieną renginį klausti, kas kviečia, iš kokių šaltinių ir paduoti visą klausimų sąrašą ir tik tada nuspręsti? Žinote, aš neturiu šitiek laiko ir kartais esu kviečiamas spontaniškai“, – žurnalistams sakė G.Nausėda.

Po komisijos sprendimo prezidento atstovas spaudai teigė, kad G.Nausėda vykdė savo pareigas.

„Respublikos Prezidentas negavo dovanų ar paslaugų. Teatro spektaklyje jis dalyvavo ne kaip privatus asmuo, o vykdydamas Konstitucijos 77 ir 84 straipsniuose nustatytas valstybės vadovo pareigas ir atsižvelgdamas į diplomatinio protokolo reikalavimus“, – 15min sakė Ridas Jasiulionis.

VIDEO: G.Nausėda nemano, kad su E.Bajarūnu apsilankęs spektaklyje supainiojo interesus

VTEK pirmininkas Gediminas Sakalauskas žurnalistams sakė, kad už tokias detales turėtų įvertinti prezidento komanda.

„Pritariu, kad prezidentas neturi domėtis kiekviena detale, bet yra komanda, kuri jam padeda ir turėtų išsiaiškinti visas aplinkybes“, – spaudos konferencijoje sakė G.Sakalauskas.

Komisija nustatė, kad E.Bajarūnas pažeidė įstatymo nuostatas, įpareigojančias nešališkai, sąžiningai ir tinkamai atlikti tarnybines pareigas.

Šios nuostatos taip pat draudžia tarnybines pareigas ir tarnybinį statusą naudoti asmeninei naudai gauti bei naudotis ir leisti kitiems naudotis valstybės ar savivaldybių valdomu turtu ne tarnybinei veiklai.

E.Bajarūnas 15min sakė, kad dar laukia detalesnio išvadų teksto, bet nesijaučia pažeidęs įstatymų.

„Dar laukiu detalesnio išvadų teksto. Nepritariu sprendimui ir nesijaučiu pažeidęs įstatymus. Atvirkščiai, sąžiningai vykdžiau savo pareigas. Jokios naudos negavau, vykdžiau ambasadoriaus pareigas. Galvosiu apie būdus apginti savo garbę, tarp kitų – skųsti šį VTEK sprendimą Regionų administraciniam teismui“, – informavo ambasadorius.

Komisija: tai buvo privatus renginys

Tyrimo metu nustatyta, kad prezidentūros atstovė 2023 metų balandį kreipėsi į ambasadą Jungtinėje Karalystėje su prašymu pasiūlyti prezidentui kultūrinį renginį jo vizito Londone metu, pasibaigus oficialiems renginiams.

Ambasada pasiūlė tris variantus, tuomet prezidentūra informavo, kad prezidentas su žmona nueitų į „Operos fantomą“. Taip pat paprašyta, kad prezidentą į renginį palydėtų ambasadorius.

„Pagrindinės aplinkybės yra tokios, kad 2023 metų balandžio 25 dieną Prezidentūra kreipėsi į ambasadą su prašymu, cituoju: Vakare būtų gerai koks nors kultūrinis elementas prezidentui su ponia“, – žurnalistams sakė VTEK pirmininkas G.Sakalauskas.

Prezidento, ambasadoriaus ir judviejų sutuoktinių apsilankymas teatre 2023 metų gegužę buvo apmokėtas iš ambasados lėšų.

Išnagrinėjusi pateiktą informaciją VTEK nustatė, kad apsilankymas „Operos fantome“ nebuvo susijęs su prezidento ir ambasadoriaus tarnybinių pareigų atlikimu, nes renginyje nevyko susitikimai su kitų valstybių vadovais ar atstovais. Todėl jis vertintinas kaip privataus pobūdžio renginys, už kurį žiūrovams derėjo susimokėti iš asmeninių lėšų.

„Komisija (...) nustatė, kad šis renginys buvo privataus pobūdžio, jame nevyko jokie oficialūs susitikimai su kitų šalių atstovais ar vadovais. Tai reiškia, kad už tokius renginius reikia apsimokėti asmeninėmis lėšomis“, – kalbėjo G.Sakalauskas.

Tyrimo pradžioje E.Bajarūnas pats pripažino, kad renginys buvęs privatus, nes „prognozė, kad renginyje dalyvaus užsienio valstybių vadovai, nepasitvirtino“. Jis vėliau už visus bilietus sumokėjo iš asmeninių lėšų.

Tiesa, tą jis padarė praėjus daugiau kaip keturiems mėnesiams po spektaklio. Pavedimas atliktas praėjus dviem dienoms po to, kai Užsienio reikalų ministerijos Vidaus audito skyrius paprašė ambasados pateikti dokumentus apie reprezentacines išlaidas.

E.Bajarūno karjerai – kirtis

Už minėtus Viešųjų ir privačių interesų įstatymo pažeidimus asmuo vienus metus nuo sprendimo priėmimo negali būti skatinamas, priimamas, skiriamas ar renkamas į lygiavertes ar aukštesnes pareigas.

Tiesa, tokia sankcija netaikoma dalyvaujantiems Seimo ar Prezidento rinkimuose.

Tai reiškia, kad vien šis sprendimas neužkirs kelio prezidentui dalyvauti rinkimuose, tačiau gali sukliudyti tolesnei E.Bajarūno karjerai.

LR Prezidento kanceliarijos/Eitvydo Kinaičio nuotr./Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė, Giedrė Žickytė ir Eitvydas Bajarūnas
LR Prezidento kanceliarijos/Eitvydo Kinaičio nuotr./Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė, Giedrė Žickytė ir Eitvydas Bajarūnas

„Ambasadorius pagal įvairius teisės aktus privalo užtikrinti, kad valstybės lėšos nebūtų naudojamos asmeniniams tikslams ir neturi leisti naudotis tomis lėšomis kitiems asmenims. To jis nepadarė, todėl buvo konstatuotas įstatymo pažeidimas“, – teigė VTEK vadovas.

Anot jo, dėl šio pažeidimo ambasadorius vienus metus negali būti skatinamas, priimamas, perkeliamas į lygiavertes ar aukštesnes pareigas.

„Šitą nuostatą turi užtikrinti užsienio reikalų ministras“, – kalbėjo G.Sakalauskas.

Šiuo metu E.Bajarūnas yra grąžintas į Vilnių konsultacijoms.

Užsienio reikalų ministerija teigia, kad VTEK sprendimą dėl ambasadoriaus dar turės įvertinti.

„Išsinagrinėsime sprendimą ir susijusią medžiagą, gerbiame VTEK sprendimą ir keliame aukščiausius skaidrumo standartus“, – BNS teigė ministro atstovė Paulina Levickytė.

Ekspertas: reikia pasidaryti išvadas

Antikorupcijos ekspertas ilgametis buvęs „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas sako, kad po šio sprendimo institucijos turėtų priimti sprendimus, kaip geriau valdyti rizikas.

„Ši istorija verčia kelti bent kelis klausimus. Kaip gerai įvairias rizikas valdo, kelią galimam piktnaudžiavimui užkerta Užsienio reikalų ministerija? Ar jos atstovai skiria pakankamai dėmesio reputacinėms rizikoms suvaldyti, tai yra ar įvertina, kaip vienas arba kitas jų poelgis gali atrodyti pranešus apie jį viešai?“, – 15min sakė S.Muravjovas.

Prezidentas galėjo nežinoti visų apsilankymo operoje detalių, tačiau jo patarėjai – turėjo

„Neabejoju, jog šis atvejis paskatins ministerijos atstovus atidžiau įvertinti, kaip yra laikomasi elgesio gairių, finansinės apskaitos taisyklių. Suprantu, jog visų akys krypsta į Prezidentą bei Prezidentūrą. Tikiu, jog jis galėjo nežinoti visų apsilankymo operoje detalių, tačiau jo patarėjai turėjo“, – teigė jis.

„Man regis, vėlgi, šis VTEK sprendimas yra puiki paskata įsivertinti, ar reikėtų kai kurias rizikas valdyti geriau. Aišku, su šiuo VTEK sprendimu galima nesutikti, galima apskųsti jį teismui. Įdomu, ar taip ir nutiks“, – teigė jis.

Į komisiją kreipėsi konservatorius

Į etikos komisiją dėl prezidento ir ambasadoriaus apsilankymo operoje kreipėsi konservatorių frakcijos Seime narys Matas Maldeikis.

E.Bajarūnas pernai sulaukė dalies ambasados darbuotojų kaltinimų nederamu elgesiu. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis jį iškvietė į Vilnių.

„Operos Fantomas“ yra anglų kompozitoriaus Andrew Lloydo Webberio miuziklas, sukurtas pagal prancūzų rašytojo Gaston Leroux 1911 metų novelę.

Miuziklas pasakoja apie nuostabaus grožio dainininkę, kurią įsimyli baisusis muzikos genijus, vadinamas Operos fantomu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius