-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 24

Opozicija Vilniaus merą Artūrą Zuoką skundžia prokurorams (atnaujinta 14.00 val.)

Vilniaus miesto tarybos pradėtas svarstyti „Dalkia International“ noras perleisti „Vilniaus energijos“ akcijas dukterinei įmonei „Societe Valmy Defense 22“ sukėlė audringą pasipriešinimą. Opozicinės Vilniaus tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Lenkų rinkimų akcijos (LRA) ir „Tvarkos ir teisingumo“ (TT) frakcijos pareiškė, kad Vilniaus meras Artūras Zuokas neteisėtai bando stumti šį sprendimą ir kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.
Vilniaus šilumos ūkis.
Vilniaus šilumos ūkio klausimai gilina A.Zuoko nesutarimus su opozicija. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teigdami, kad negauna pakankamai informacijos apie „Dalkios“ ketinimus perleisti akcijas dukterinei įmonei, opozicijos atstovai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad pastaroji išsiaiškintų, kokia įmonė nuo šiol valdytų Vilniaus šilumos ūkį.

Anot TS-LKD atstovo Raimundo Aleknos, konkrečių atsakymų apie įmonę, kuri priims akcijas, kam toks perleidimas reikalingas ir kokią naudą iš to turės vilniečiai, nėra. Esą politikai išgirdo tik žodinius patikinimus, kad perleidus akcijas bus sulaukta Pasaulio banko bei Europos Rekonstrukcijos ir Plėtros banko investicijų.

TT frakcijos vadovas Bronius Cicėnas teigė, kad nuomos sutartyje yra nurodyta, jog jeigu investuojama daugiau, negu buvo numatyta, pasibaigus nuomos sutarties galiojimo laikui tas investicijas savivaldybė privalės išpirkti. „Tad gal 2017 metais savivaldybė galės atsiskaityti turtu ir sostinės šilumos ūkio turtas be konkurso pereis nuomininkui į rankas. Yra daug neatsakytų klausimų ir, mūsų manymu, tai gresia tuo, kad Vilnius neteks viso šilumos energetikos turto“, – teigė B.Cicėnas.

Labiausiai opoziciją piktina tai, kad šis klausimas stumiamas, anot TS-LKD frakcijos vadovo Vido Urbonavičiaus, „buldozeriu“. „Praeitoje taryboje valdančiųjų balsais buvo pritarta klausimo pateikimui, jį apsvarstė tik vienas Ekonomikos komitetas, kuriam vadovauja artimas A.Zuoko bendražygis Kęstutis Nėnius, o jau rytoj, trečiadienį, norima priimti galutinį sprendimą. Nesikonsultuojama nei su kolegomis taryboje, nei su visuomene“, – piktinosi V.Urbonavičius.

Anot R.Aleknos, „Dalkia“ bando į vieną įmonę sujungti kelias Lietuvos, Latvijos, Estijos bendroves, norėdama gauti didesnes lėšas iš Pasaulio banko, tačiau jas vėliau investuos ne į Vilniaus šilumos ūkį, o į Rusijos regionų šilumos ūkius. O tai esą rodo, kad naudos Vilnius iš tokio akcijų perleidimo greičiausiai neturės, gali nebent patirti žalos.

Savivaldybė gina savo poziciją (atnaujinta 14.00 val.)

A.Zuokas pats atsakyti į tokius tarybos narių kaltinimus nepanoro. Savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad „Vilniaus energijos“ akcijų perleidimas „Dalkia“ grupės viduje, „Dalkia International“ dukterinei įmonei SVD22 (Societe Valmy Defense 22), sudarys galimybes į įmonę pritraukti tarptautinių institucijų – Pasaulio banko ir Europos Rekonstrukcijos ir Plėtros banko (EBRD) – investicijų.

„Dalies Vilniaus savivaldybės tarybos narių nuogąstavimai, kad tokių akcijų perleidimas yra abejotinas, yra nepagrįsti – akcijų perleidimas nedaro jokios įtakos įsipareigojimams pagal 2002 metais pasirašytą sostinės šilumos ūkio nuomos sutartį – sutarties laiduotoja lieka „Dalkia“. Be to, tarybai neleidus perleisti akcijų, Vilnius pakenktų savo įvaizdžiui tarp tarptautinių investuotojų“, – rašoma pranešime spaudai.

Taip pat Vilniaus savivaldybė tvirtina, jog Pasaulio banko ir Europos Rekonstrukcijos ir Plėtros banko ketinimai investuoti į „Dalkia“ įmones yra geras ženklas, nes šie investuotojai nuodugniai ištiria visus kompanijų vykdomus projektus, o jų realūs planai investuoti patvirtina įmonių vykdomos veiklos ir įgyvendinamų projektų kokybę.

„Pasaulio banko dalyvavimas kompanijos veikloje padidins galimybes Vilniuje įgyvendinti šilumos ūkio modernizavimo projektus ir atsinaujinančiais energijos šaltiniais pakeisti šiuo metu šilumai gaminti naudojamas dujas. Šių institucijų dalyvavimas užtikrins dar didesnį skaidrumą ir procesų efektyvumą kompanijoje, valdančioje „Vilniaus energiją“, – teigiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius