-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

P.Gražulis Vilniaus apygardos teisme surengė spaudos konferenciją ir išėjo namo: jam skirta piniginė bauda

LGBTIQ atstovų niekinimu kaltinamas buvęs Seimo narys Petras Gražulis pirmadienį atvykęs į Vilniaus apygardos teismą, kur turėjo būti pradėta nagrinėti jo baudžiamoji byla, pakalbėjo su žurnalistais ir išvyko namo.
Petro Gražulio bylos nagrinėjimas Vilniaus apygardos teisme
Petro Gražulio bylos nagrinėjimas Vilniaus apygardos teisme / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Aš į (teismo posėdžio – BNS) salę neisiu, atėjau tik dėl jūsų, žurnalistai, kadangi TV3 pakvietė, ir aš atvažiavau“, – žurnalistams sakė Tautos ir teisingumo sąjungos pirmininkas.

Politikas pareiškė į teismą atvyksiąs, kai bus nuteisti kiti žinomi asmenys.

„Už tai, kad faktiškai tokiam kaip O.Šurajevui, kuris plaikstėsi po Seimą ir įžeidinėjo Seimo narius, A.Valinskui, buvusiam Seimo pirmininkui, kuris pasakė, kad reikia lenkus šaudyti pradedant nuo W.Tomaszewskio, taip pat A.Maldeikienei, kuri išvadino kunigus, (šeimos) maršo dalyvius visokiais necenzūriniais žodžiais, taip pat A.Ramanauskui-Greitai, kuris visus įžeidinėjo, bylų nėra. Kai jie bus nuteisti, tada ir aš ateisiu į salę“, – tvirtino P.Gražulis.

Jam iškeltą bylą buvęs parlamentaras vadino politine.

„Tai greičiausiai nori į kalėjimą pasodinti, tegu sodina. Jie galvoja, kad aš nuleisiu galvą ir verksiu. Sėdėjau sovietmečiu, pasėdėsiu ir dabar“, – teigė P.Gražulis ir priminė, kad yra „sėdėjęs ir čia“, tai yra buvusiuose KGB rūmuose, kur dabar įsikūręs Vilniaus apygardos teismas.

Skirta piniginė bauda

Vilniaus apygardos teismas už neatvykimą teismo teismo posėdį pirmadienį buvusiam Seimo nariui Petrui Gražuliui paskyrė 250 eurų baudą.

Tai per posėdį pranešė teisėjas Audrius Cininas.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Jurgita Jasiūnienė siūlė buvusį Seimo narį atvesdinti.

„Procesas negali vykti be kaltinamojo, jis turi išsakyti (poziciją – BNS) ne tik visuomenei, bet ir teismui,“ – vėliau žurnalistams sakė prokurorė.

Kitas posėdis vyks vasario 6 dieną.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį ketino pradėti nagrinėti politiko bylą dėl LGBTIQ atstovų niekinimo.

Teisėjas A.Cininas sakė, kad anksčiau su P.Gražuliu buvo susiekta telefonu, jis buvo informuotas apie posėdžio laiką ir vietą. Vėliau teismas gavo kaltinamojo prašymą.

„Prašau Jūsų įforminti Landsbergių priimtą sprendimą man nedalyvaujant“, – raštu teismo paprašė P.Gražulis.

P.Gražulis kaltinamas tuo, kad 2022 metų gegužės 26 dieną po Seimo plenarinio posėdžio, kuriame buvo svarstomas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, viešai išsakė teiginius, kurie vertintini kaip žmonių grupės niekinimas dėl jų seksualinės orientacijos.

Prokurorų teigimu, tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad P.Gražulis tai darė veikdamas tiesiogine tyčia, suvokdamas, kad jo pasisakymai yra filmuojami, transliuojami bei skelbiami internetinėje žiniasklaidoje.

Nukentėjusiais šiame tyrime yra pripažinti penki asmenys. Į teismo posėdį buvo atvykęs trims nukentėjusiems atstovaujantis advokatas Aivaras Žilvinskas, du nukentėjusieji neatvyko ir savo advokato neatsiuntė.

Ikiteisminį tyrimą organizavo Vilniaus apygardos prokuratūra, tyrimą atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

Seimas pernai lapkritį šioje byloje panaikino P.Gražulio teisinę neliečiamybę, kad jam būtų galima pareikšti įtarimus.

Tyrimas pradėtas po 2022 metų gegužės 26 dienos po P.Gražulio apsižodžiavimo Seimo koridoriuje su LGBTIQ atstovais.

Tą dieną Seimui po pateikimo pritarus Civilinės sąjungos įstatymo projektui, įteisinančiam tos pačios lyties asmenų partnerystę, P.Gražulis, išėjęs iš plenarinių posėdžių salės, sutiko kelis LGBTIQ bendruomenės atstovus ir juos iškeikė, išvadino išsigimėliais, platinančiais venerines ligas, siūlė gydytis.

Parlamentaras teigia tik išsakęs krikščionišką poziciją, ją grindė Šventuoju Raštu, kur, anot jo, net griežčiau rašoma apie homoseksualius asmenis.

Tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl seksualinės orientacijos ar kitais pagrindais, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pernai lapkričio pradžioje paskelbė nuosprendį, kad politikas 2015–2017 metais veikė Kaune registruotos šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ interesais, neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą ir tokiu būdu piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi, padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

Seimas gruodį dėl priesaikos sulaužymo panaikino P. Gražulio mandatą ir taip užkirto kelią jam dešimt metų kandidatuoti į parlamentą ar prezidentus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius