-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 24

Pagal „Erasmus +“ programą užsienyje studijuojantys Vilniaus universiteto studentai buvo likę be stipendijų

Pavasario semestrui pagal „Erasmus +“ mainų programą išvažiavę dalis Vilniaus universiteto (VU) studentų nesulaukia stipendijos iš aukštosios mokyklos. Šios stipendijos skirtos iš dalies padengti pragyvenimo išlaidas. VU tikina vis laukiantis Švietimo mainų paramos fondo (ŠMPF) lėšų, o pats negalintis išmokėti stipendijų studentams.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Universitetas vis laukė fondo pinigų

Pagal mainų programos išvykusios studentės mamai paskambinus VU „Erasmus +“ finansų vadybininkei Miglei Dranseikaitei paaiškėjo, kad ŠMPF nuolat žadėjo, kad stipendijoms skirti pinigai bus po mėnesio, po dviejų, tačiau universitetas šių pinigų taip ir nesulaukė.

„Mes suprantame, kad pažeidžiame sutartis su studentais, tačiau vienintelis šaltinis yra ŠMPF ir jis mums pinigų nesuteikia, o mes neturime kitų šaltinių, iš kur gauti lėšų“, – sakė M.Dranseikaitė.

Studentų, kurie vyks studijuoti į užsienį pagal mainų programą pavasario semestrui, atranka vyksta dar spalį. Anot M.Dranseikaitės, studentai buvo atrenkami, nes pinigai turėjo būti gauti dar lapkritį, o pirmieji studentai išvyko jau gruodį.

Aukštosios mokyklos tikrai buvo perspėtos. Situacija, kai vėluoja lėšos mėnesį ar du, kartojasi kasmet. Tai yra dėl to, kad užtrunka procesas, kol pasirašomos sutartys, pervedami pinigai, kurie yra nemaži, – sakė I.Baltraitytė.

„Tie pinigai vis neatėjo, nors buvo žadėti. Mes negalime studentų atšaukti, o stipendijos turėjo ateiti sausio mėnesį. Kad vėluoja iki šios dienos – mes nieko negalime padaryti“, – teigia VU „Erasmus +“ programos finansų vadybininkė.

Ji taip pat teigia, kad ŠMPF nebuvo įspėjusi dėl problemos, o tiesiog žadėjo, kad pinigai bus.

Aukštosios mokyklos buvo įspėtos, kad pinigai vėluos

Studentės motina buvo susisiekusi su ŠMPF direktoriaus pavaduotoja Dovile Dovydėniene, kuri teigia, kad tik vasario 17 d. gavo finansavimą iš Švietimo ir mokslo ministerijos. Be to, visoms aukštosioms mokykloms dar praėjusių metų pabaigoje buvo pranešta, kad skirtų stipendijas studentams iš savo lėšų, o po to tai bus kompensuota. .

„Mes informavome aukštąsias mokyklas, kad situacija bus tokia, ji kartojasi metai iš metų, nes valstybinės lėšos ateina vėliau negu nuo sausio pradžios ir mes neturime ko išmokėti. Tai priklauso nuo aukštosios mokyklos, kaip jie tvarkosi, kaip jie ieško finansavimo šaltinių. Bet jie žinojo apie problemą iš anksto“, – tikino D.Dovydėnienė

Pinigai stipendijoms – jau kitą savaitę

Vilniaus universiteto ryšių su visuomene specialistas Ervinas Spūdys 15min atsakė, kad pavasario semestrui į užsienį išvyko 204 studentai, o jų stipendijoms skirtos lėšos iš universiteto vidinių rezervų, nes ŠMPF vėlavo pervesti reikalingą finansavimą.

„Nors ŠMPF nuolat žadėjo suteikti finansavimą artimiausiu metu, pažadai nebuvo vykdomi ir buvome priversti studentų stipendijoms lėšas skirti iš vidinių rezervų, o panaudotą sumą kompensuoti jau gavus žadėtą finansavimą“, – teigia E.Spūdys.

„ŠMPF 2016 m. rugsėjo mėn. mus informavo, kad artimiausiu metu bus pateikta paraiška ES struktūrinių fondų paramos lėšoms, tačiau pateikti lėšų poreikį buvome paprašyti tik 2017 m. sausio 26 dieną, o sutartį pasirašymui gavome šių metų vasario 24 dieną, t.y. šiandien“, – pranešė VU atstovas.

E.Spūdys negalėjo atsakyti, ar VU buvo perspėtas ŠMPF dėl to, kad nebus pinigų metų pradžioje.

ŠMPF komunikacijos specialistė Indrė Baltraitytė patvirtino, kad visos aukštosios mokyklos buvo perspėtos dėl to, kad nebus pinigų, ir buvo prašoma padengti stipendijas iš savų lėšų.

„Aukštosios mokyklos tikrai buvo perspėtos. Situacija, kai vėluoja lėšos mėnesį ar du, kartojasi kasmet. Tai yra dėl to, kad užtrunka procesas, kol pasirašomos sutartys, pervedami pinigai, kurie yra nemaži“, – teigia I.Baltraitytė.

Ji penktadienį patvirtino, kad sutartis su VU dėl finansavimo jau yra pasirašyta ir lėšos universitetui bus pervestos per penkias darbo dienas. ŠMPF finansavimą gauna iš trijų šaltinių: Europos Komisijos lėšų, Europos Sąjungos struktūrinių fondų bei valstybinio finansavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius