-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 23

Pagalbos prašymai – nuo dantų iki būsto

Daugiau nei tūkstantis vilniečių skundų ir prašymų kasdien pasiekia sostinės savivaldybę. Interesantų aptarnavimo skyriaus darbuotojai pripažįsta, kad pagalbos prašančių žmonių daugėja, tačiau tarp rimtų problemų pasitaiko ir kuriozų.
Besiruošdamas pasaulio dziudo veteranų čempionatui vilnietis J.Dumbauskas finansinės pagalbos nusprendė paprašyti ir iš Savivaldybės.
Besiruošdamas pasaulio dziudo veteranų čempionatui vilnietis J.Dumbauskas finansinės pagalbos nusprendė paprašyti ir iš Savivaldybės. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Savivaldybė

„Neretai nesuprasdami tvarkos į mus kreipiasi senjorai, reikalaudami čia ir dabar išmokėti jiems pensijas. Tokiais atvejais darbuotojai tiesiog bando išaiškinti, kad čia „Sodros“ darbas, – pasakojo Vilniaus savivaldybės Interesantų aptarnavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Vaicekauskienė. – Vieną kartą atėjęs žmogus prašė, kad jam protezuotume dantis savivaldybėje ir niekur kitur jo nebesiųstume.“

Kreipėsi žinomas sportininkas

Savivaldybės duris varsto įvairiausių bėdų prispirti vilniečiai. Tarp tokių atsidūrė Lietuvos dziudo ir sambo imtynių rinktinės narys, planetos sambo imtynių čempionas Juozas Dumbauskas. Jis besirengdamas Pasaulio dziudo veteranų čempionatui prašė savivaldybės jį paremti finansiškai.

Atmetus pirmą prašymą jo žmona ir „G-D-J imtynių sporto klubo“ vadovė Danutė Dumbauskienė parašė antrą raštą. „Žinau, kad Kėdainių savivaldybė remia ne tokius gerus sportininkus, tad kodėl Vilnius negali paremti čempiono, juo labiau kad jis atstovauja Lietuvos sostinei“, – kalbėjo S.Dumbauskienė. Pora rėmėjų ieškojo ir kitur. „Visai neseniai mus parėmė buvęs Juozo auklėtinis Leonidas Novikovas, dabartinis BRC savininkas“, – džiaugėsi D.Dumbauskienė. Moteris sakė tikinti, kad neliks abejinga ir savivaldybė.

1200 prašymų kasdien

Vilniaus savivaldybės Interesantų aptarnavimo skyriaus vedėjas Sigitas Bargaila sakė, kad iš viso savivaldybė per dieną priima apie 1200 gyventojų prašymų, skundų ir pareiškimų.Daugiausia prašymų sulaukiama komunalinių mokesčių ir atliekų surinkimo klausimais. „Dažnai žmonės kreipiasi dėl netvarkingai išvežamų šiukšlių, dėl neva neteisingai suskaičiuotų komunalinių mokesčių. Taip pat opus ir būsto klausimas – socialinio būsto norinčių daug, o galimybių jį gauti - mažiau“, – sakė S.Bargaila.

Jo teigimu, nemažai prašymų į savivaldybę atkeliauja ir verslo klausimais. „Gana dažnai reikia atnaujinti alkoholio prekybos ar taksi bendrovių licencijas“, – aiškino S.Bargaila. Anot jo, gana daug prašymų sulaukiama vaikų teisių klausimais, kuomet skirdamiesi tėvai nori užfiksuoti kuo daugiau vienas kito nusižengimų.

Kuriozų netrūksta

Interesantų aptarnavimo skyriaus vedėjo pavaduotojos I.Vaicekauskienės teigimu, gana dažnai darbuotojai sulaukia ir keistokų prašymų. Anot jos, žiemą Europos aikštėje prie savivaldybės pastato paslydusi ir apvirtusi moteris atėjo į savivaldybę reikalauti, kad ši jai atlygintų žalą dėl sugadintos rankinės.

Vieną kartą atėjęs žmogus prašė, kad jam protezuotume dantis savivaldybėje ir niekur kitur jo nebesiųstume, – I.Vaicekauskienė.Neretai savivaldybei tenka spręsti ir šeimynines dramas, pavyzdžiui, vyrų mušamos žmonos nori, kad jas apgintų ne kas kitas, o pats miesto meras. „Į mus buvo kreiptasi ir dėl motinos sugrąžinimo į šeimą. Artėjant Kalėdoms vyras pripirko moteriai brangių kremų, tad ji buvo trumpam sugrįžusi, bet netrukus vėl pradingo. Vyras prašė pagalbos, kad savivaldybė padėtų sugrąžinti į šeimą motiną ir žmoną, – pasakojo I.Vaicekauskienė. – Tokiais atvejais mes paaiškiname, kad skundas ar prašymas greičiausiai nebus patvirtintas, tačiau vis tiek jį užregistruojame“. I.Vaicekauskienė pastebėjo, jog tokių interesantų padaugėja per pilnatį.

Priėmimo tvarka

S.Bargailos tvirtinimu, skundai, prašymai ir kitokie dokumentai savivaldybėje priimami keliais būdais. „Žmonės gali tiesiog atsiųsti elektroninį ar paprastą laišką, taip pat galima atsidaryti internete esantį interaktyvų žemėlapį ir pasirinkus vietą keliais žodžiais apibūdinti problemą“, –sakė S.Bargaila. Jis taip pat minėjo, kad skundai ar kažkokie kiti pastebėjimai priimami ir žodiniu būdu, telefonu.

„Tačiau priimdami dokumentus visada atkreipiame dėmesį į tai, kad jie būtų tvarkingai pasirašyti. Jei elektroninis laiškas nepasirašytas elektroniniu parašu, jis gali būti nenagrinėjamas“, – sakė S.Bargaila. Taip pat ne visada gali būti nagrinėjami tie laiškai, kurie siunčiami ne Interesantų aptarnavimo skyriui  (e.vicemeras@vilnius.lt, savivaldybe@vilnius.lt), o tiesiogiai skyrių darbuotojams. „Jei darbuotojas gauna skundą ar prašymą asmeniškai, tai tik nuo jo valios priklausys, ar jis bus nagrinėjamas“, – sakė S.Bargaila.

Vilniaus savivaldybėje, anot jos administracijos direktoriaus Vytauto Milėno, gyventojų rėmimas vyksta dviem pagrindiniais kanalais – per Socialinės paramos skyrių bei per Socialinės paramos centrą. Iš viso šiemet miesto biudžete šiam tikslui skirta 875 tūkst. Lt. Pernai ši suma siekė 1 mln. 59 tūkst. Lt. Socialinės paramos skyriaus vedėja Rasa Laiconienė tvirtino, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį jau spėta išdalinti 280 tūkst. Lt. „Pernai iš turimo fondo padėjome 4058 asmenims. Šiemet taip pat tikimės, jog pavyks pagelbėti per 3 tūkst. žmonių“, -–sakė ji. Pašnekovė pasakojo, kad pinigai skiriami tik esant ypatingoms situacijoms - stipriai apsirgus, stichinei nelaimei ar gaisrui nuniokojus namus ir pan. „Skirdami vienkartines paramas atsižvelgiame į asmenų pajamas. Jei asmuo gyvena vienas, jo pajamos per mėnesį turi neviršyti 875 Lt, o jei yra šeima – vienam asmeniui tenkanti suma negali būti didesnė nei 700 Lt“, – sakė R.Laiconienė.

Gali padėti tarybos nariai

Dar vienas būdas gauti paramą iš savivaldybės – kreiptis į miesto tarybos narį. „Gana dažnai gauname prašymų paremti ir neretai jie būna patenkinami, Vieni prašo kažkokį projektą paremti, kiti sporto ar kultūros renginį, treti - dar kažką“, – pasakojo tarybos narys, vicemeras Gintautas Babravičius. Jo tvirtinimu, gavus prašymą rašoma paraiška, kurią nagrinėja kolegija. Jei ji patenkinama, pinigai skiriami iš administracijos direktoriaus fondo, kuriame šiemet 2 mln. Lt.

„Tačiau kad tarybos nariai per daug nepiktnaudžiautų, kiekvienam skiriamas 10 tūkst. Lt limitas per metus“,– pasakojo G.Babravičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius