Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2011 06 20

Palanga svečius pasitinka skendėdama gėlėse

Šią vasarą Palanga poilsiautojus pasitinka šventiška – vietos komunalininkų rūpesčiu kurortas skendi gėlėse.
Komunalininkai idėjų semiasi iš kitų Europos miestų.
Komunalininkai idėjų semiasi iš kitų Europos miestų. / Palangos savivaldybės nuotr.

Pasak Palangos komunalinio ūkio vadovo Konstantino Skieraus, želdiniams šiemet skirta 186 tūkst. litų. Tai yra 56 tūkst. litų daugiau, nei šioms reikmėms buvo numatyta pernai.

Naujos idėjos

„Rudenį sodiname našlaites, pavasarį – ledinukes, pelargonijas, šlamučius, begonijas ir kitas gėles, – kalbėjo K.Skierus. – Atrodo, pavasarį jau sutvarkei, apželdinai miestą, tačiau rudenį kyla naujų minčių. Taip ir dauginame kurorto gėlynų skaičių. Vieną iš jų įrengėme nebeveikiančio fontano prie Vasaros koncertų salės vietoje. Be to, sutvarkėme – borteliais įrėminome – daugiamečiu gėlynus Jūratės, S.Dariaus ir S.Girėno gatvėse, Gintaro ir Plytų gatvių sankryžoje. Rudenį taip padailinti planuojame likusius dvidešimt daugiamečių želdynų.“

Komunalininkų vadovas teigė idėjų besisemiantis iš kitų Europos miestų. „Daug minčių radau naršydamas Vokietijos internetinius puslapius“, – sakė kurorto tvarkytojas. 

Neįprastos formos

Įvairiausių formų želdiniai yra mėgstami palangiškių ir miesto svečių fotografavimo objektai. Vos įvažiavusius į Palangą kurorto svečius pasitinka žiedų jūroje besipuikuojantis gėlių laivas. Iš viso tokių mieste yra du. Pasak K.Skieraus, kiekvieną iš jų puošia apie pusantro tūkstančio gėlių, kurių bendra vertė siekia maždaug 700 litų.

Pro akis nepraslysta ir žiedais apsipylusios piramidės, gėlių medžiai, pramogautojų pamėgtą J.Basanavičiaus gatvę puošia per lanką šokančio delfino formos želdynas.

Nepastebėtas nelieka ir želdynas J.Basanavičiaus gatvėje – čia puikuojasi žydintis užrašas „Myliu Palangą“. „Miesto meras Šarūnas Vaitkus paprašė iš gėlių sudėlioti kurorto herbą. Tačiau vėliau buvo pasirinktas kitas variantas“, – kalbėjo K.Skierus. 

Gamina patys

Viena trijų metrų aukščio piramidė komunalininkams atsiėjo 4 tūkst. litų, jų iš viso Palangoje įrengta keturiolika. Kiekvienas iš dvylikos gėlių medžių pernai pareikalavo po 4 tūkst. litų, tačiau, K.Skieraus teigimu, šiemet miesto tvarkytojai šias želdynui reikiamas formas pasigamins patys. Tai atsieis dvigubai pigiau, nei pirkti. Gerokai pigiau, nei pirktos iš Prancūzijos, kainuos ir gėlių piramidės.

„Turime puikų specialistą, sugebantį sukurti reikiamas mažosios architektūros formas. Pavyzdžiui, du turimi laivai yra pačių darbo“, – sakė Palangos komunalinio ūkio vadovas.

Palangos mero Š.Vaitkaus teigimu, sektinas pavyzdys yra ir kaimyninės Latvijos miestas Ventspilis.

„Labai gražiai atrodo gėlėmis apsodintas grindinys aplink kelio ženklus. Atrodo, maža smulkmena, bet labai pakeičia gatvės vaizdą“, – teigė kurorto vadovas.

Š.Vaitkus atkreipė dėmesį, jog želdiniai džiugina ne tik Palangos centre laiką leidžiančius miestiečius ir svečius.

„Šiais metais dėmesį nukreipėme ir į gyvenamuosius rajonus – ten įrengėme želdynų, vadinamųjų gėlių medžių, žiedais apsipylusių piramidžių. Manome, jog įvairiaspalviai žiedai turi džiuginti ne tik poilsiautojų, miesto svečių, bet ir vietos gyventojų akį“, – kalbėjo Š.Vaitkus. 

Palangos savivaldybės nuotr./Palangos želdiniams aiemet skirta 186 tūkst. litų.
Palangos savivaldybės nuotr./Palangos želdiniams šiemet skirta 186 tūkst. litų.

 

Palangos savivaldybės nuotr./Gėlynai Palangoje.
Palangos savivaldybės nuotr./Gėlynai Palangoje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius