Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 19

Palangiškis nufilmavo pabėgusį Antano Boso vilką

Namo automobiliu į Monciškes, kurios yra tarp Šventosios ir Palangos, važiavęs palangiškis Vitalijus Jankūnas galvojo, kad jam vaidenasi, tačiau apsisukęs ir grįžęs įsitikino – palei kelią klajoja vilkas. Beveik nekyla abejonių, jog tai vienas iš trijų mažiau nei prieš savaitę iš Antano Boso elnyno pabėgusių vilkų.

Vilką palangiškis pamatė važiuodamas namo, tarp Šventosios ir Palangos, keliaudamas Liepojos plentu. Ties Miško tako gatvės kampu vyrui pasirodė, jog išvydo vilką. Norėdamas įsitikinti, ar nesupainiojo jo su šunimi, jis apgręžė automobilį ir grįžo atgal.

„Su gamta susiliejęs, beveik nesimatė. Sugrįžau, sekiau jį lėtai. Malonus santykis buvo – gal du metrai iki vilko. Aš į jį žvilgtelėjau, jis į mane. Gamtos kvapas... Gamta... Gera kalbėti, kai esi automobilyje“, – juokavo gamtą mėgstantis palangiškis V.Jankūnas.

Jo stebimas vilkas nutipeno iki sodybos, apuostė ir pasuko į laukus, jūros link. Vilkui nutolus apie šimtą metrų, V.Jankūnas nusprendė išlipti iš automobilio ir jį nufilmuoti bei nufotografuoti.

„Laukinis šuo – vilkas – matė, kad kažkas į jį žiūri, pritūpė ir sėlino palei pievą, vis iškišdavo galvą pažiūrėti, vėl pasėlindavo, – apie susitikimą su vilku pasakojo palangiškis. – Galiausiai pasuko visai į kitą pusę. Aš gamtą mėgstu, pasivaikštau, yra žvėrių takai. Kertant iš miško pievą yra pramintas takas – gal stirnos eina, todėl kvapas stiprus. Jis palei tą takelį nukeliavo tolyn.“

V.Jankūnas svarstė, kaip žvėris atsidūrė Monciškėse, kurios nuo Karklės, kur įsikūręs A.Boso elnynas, nutolusios apie 25 km.

Čia nėra medžiotojų, daug įvairių žvėrių, pradedant kiškiais, baigiant elniais.

„Neįsivaizduoju, kaip jis praėjo Palangą? Vienintelis miškas yra ties Nemirseta, toliau driekiasi Birutės alėja ir tada jau pavieniai medžiai, kertam Basanavičiaus gatvę, Kunigiškes ir keliaujam į Monciškes, – vizualiai įsivaizduodamas vilko kelią kalbėjo vyras. – Kiek domėjausi vilkais, jie ratais sukasi. Per dieną 25 km jiems juokas, o čia beveik per savaitę. Galbūt jisai čia, šiose vietose, kur vasarą ramu, ir bastosi. Čia nėra medžiotojų, daug įvairių žvėrių, pradedant kiškiais, baigiant elniais.“

Grįžęs namo V.Jankūnas paskambino į Telšių urėdijoje esantį „Žvėrinčių“. Jame sulaukė patikinimo, kad nelaisvėje augęs vilkas, pajutęs gamtos kvapą, greit prisitaiko prie sąlygų ir tampa „visiškai laukiniu“.

A.Boso elnyne augę vilkai pabėgo, kaip manoma, įvykus rietenoms tarp gyvūnų ir šiems nutraukus elektros piemenį. Tai pirmas atvejis per dešimt metų, kai iš elnyno paspruko šie žvėrys. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius