-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 21

Pamoka politikui Rimantui Remeikai: pelnas virto skola

Noras greitai ir lengvai praturtėti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerį Rimantą Remeiką įklampino į didžiulę skolą. Buvusio parlamentaro pavardė puikuojasi sąraše žmonių, kurie per teismus bando įrodyti tapę „Dnb Nord“ banko aukomis.
R.Remeika
R.Remeika / „Scanpix“ nuotr.

R.Remeika keikia tą dieną, kai susiviliojo banko „Dnb Nord“ pasiūlymu pirkti obligacijas lėšomis, kurias paskolino tas pats bankas.

Prieš ketverius metus, dar būdamas Seimo nariu, R.Remeika sutiko iš banko pasiskolinti 2,4 mln. Lt su 4 proc. palūkanų. Į vertybinius popierius investuoti pinigai turėjo gerokai papildyti politiko kišenę, tačiau išėjo atvirkščiai – jis liko bankui skolingas apie 300 tūkst. Lt palūkanų.

„Man taip sarmata... Aš nesu azartiškas, nelošiu, nesu godus, apskritai aš – atsargus žmogus, netikiu stebuklais, nes jų nebūna. Daug kas stebisi, kaip aš galėjau taip įkliūti. O pats aš net ir nežinau, kaip tai atsitiko“, – savo poelgio „15min“ negalėjo paaiškinti R.Remeika.

Jaučiasi apkvailintas

SAM kancleris pasakojo, kad skolindamasis pinigus jis bankui įkeitė savo butą sostinėje. Nors būstas buvo įvertintas apie 700 tūkst. Lt suma, bankas sutiko duoti keliskart didesnę paskolą.

2,4 mln. Lt paskolos suma jis nerizikavo, tačiau, nesėkmės atveju, sutartimi įsipareigojo sumokėti palūkanas. Ši nesėkmė ir atsitiko – kanclerio investuoti pinigai prieaugio neatnešė.

R.Remeika teigia, kad banko „Dnb Nord“ pasiūlymu susiviliojo dėl nepatyrimo.

„Tai yra labai gudrus ir įdomus banko projektas. Jie skolino savo pinigus, kad mes pirktume jų suformuotą produktą. Lemiamą vaidmenį suvaidino tai, kad bankas klientus viliojo atsargiai – žmonės buvo agituojami iš lūpų į lūpas, privačiais kanalais. Buvo pasirinkti atskiri asmenys, jiems buvo akcentuojamos ne grėsmės, o pelnas, buvo rodomos 5–6 metų rinkų tendencijos, – kalbėjo kancleris. – Su visais buvo bendraujama taip, kad jie jaustųsi labai ypatingi ir svarbūs.“

Kalbėdamas su „15min“ liberalcentristas ne kartą akcentavo besijaučiantis nesmagiai, kad leidosi banko apvyniojamas aplink pirštą. „Man palengvėjo tik tada, kai sužinojau, kad nesu vienas toks. Yra žinomų žmonių, verslininkų“, – pridūrė jis.

Konfliktą aiškinasi teismas

R.Remeika kartu su keliolika investuotojų teismui pateikė ieškinį dėl „Dnb Nord“ veiksmų. Žmonės bando įrodyti, kad pirkdami su akcijomis susietas obligacijas nesuprato prisiimtos rizikos, nes nebuvo tinkamai apie ją informuoti.

Iš viso teismus yra pasiekę 7 ieškiniai, kuriuos pateikė 40 investuotojų. Šiuo metu teisminis šių bylų nagrinėjimas sustojęs, kol Vilniaus apygardos administracinis teismas neišspręs „Dnb Nord“ banko ir Vertybinių popierių komisijos (VPK) konflikto. Bankas teisme bando užginčyti komisijos atlikto tyrimo išvadas, kad „Dnb Nord“ galėjo piktnaudžiauti investuotojų pasitikėjimu.

Asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ atstovas, pats bankui 420 tūkst. Lt palūkanų skolingas Vladas Sakalauskas, „15min“ teigė, kad nuo to, kaip baigsis banko ir VPK ginčas, priklausys investuotojų likimas. Pašnekovo duomenimis, obligacijoms įsigyti „Dnb Nord“ klientams suteikė nuo 80 tūkst. Lt iki 7 mln. Lt siekiančias paskolas.

„Bankas labai rizikingą produktą platino aiškindamas, kad jis yra visiškai nerizikingas. Sutartys buvo pasirašomos per 10 minučių. Ūkininkai įkeitė žemes, žmonės užstatė vienintelį būstą, kurio dabar gali netekti. Tai yra didžiausias bankų neatsakingumo pavyzdys“, – sakė V.Sakalauskas.

Jis piktinosi tuo, jog dabar „Dnb Nord“ bankas skolininkams siūlo suteikti paskolas, kad šie susimokėtų palūkanas. „Ant vienų palūkanų dar kitos palūkanos. Tai baisu“, – pridūrė jis.

Dauguma liko „minuse“

Į teismus kreipėsi tik maža dalis obligacijas pirkusių žmonių. Iš viso „Dnb Nord“ investicinį produktą už daugiau kaip 700 mln. Lt įsigijo 640 neprofesionalių investuotojų. Tiesa, ne visi jie obligacijas pirko skolintomis lėšomis.

Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Tomas Pilipavičius „15min“ sakė, kad asociacija nesiaiškino, kiek iš šių neprofesionalių investuotojų uždirbo.

„Tikiu, kad bent keli iš jų yra uždirbę. Tačiau didžiajai daliai žmonių baigėsi kitaip. Tie žmonės, kurie investavo savo pinigus, juos išsaugojo, tie, kurie investavo skolintas lėšas, liko dideliame minuse“, – sakė jis.

Bankas jaučiasi teisus

„Dnb Nord“ bankas tvirtai laikosi pozicijos, kad teikdamas investicines paslaugas elgėsi tinkamai. Anot banko atstovo spaudai Andriaus Vilkanco, visa informacija apie galimas rizikas klientui atskleidžiama prieš sudarant sandorį – tiek susitikimuose, tiek raštu. Jis atkreipė dėmesį, kad prieš priimdamas sprendimą klientas turi parašu patvirtinti, kad yra susipažinęs su kiekvienu iš šių dokumentų.

„Tai ne vieną dieną vykstantis procesas ir bet kuriame jo etape klientas gali atsisakyti užbaigti sandorį, jei jam pasirodytų, kad sąlygos nėra priimtinos“, – pridūrė A.Vilkancas.

Banko atstovo teigimu, su akcijų ir žaliavų rinkomis susietos obligacijos yra tinkama investicija net ir nepatyrusiam investuotojui, nes net prasidėjus krizei ir rinkoms nukritus bankas išmokėjo visą investuotą sumą. Anot jo, ginčas kilo tik tais atvejais, kai buvo pasirinkta investuoti skolintomis lėšomis, o nukritus rinkomis investuotojui liko pareiga mokėti palūkanas.

„Mums, suprantama, nėra malonu, kad dėl nepalankių pasaulinės rinkos tendencijų kai kurie investuotojai neuždirbo planuoto prieaugio, kaip tai įvyko rinkoms kylant. Esame pasirengę išanalizuoti kiekvieno sandorio aplinkybes ir padėti klientui įvykdyti jo finansinius įsipareigojimus. Siūlome ginčus spręsti derybose, tačiau negalime sutikti su nepagrįstais kai kurių asmenų reikalavimais, kuriais galbūt siekiama išvengti sutartinių įsipareigojimų vykdymo“, – sakė jis. 

Į „Dnb Nord“ banko spąstus patekęs pasiskelbė ir gerai žinomas verslininkas, buvęs parlamentaras Antanas Bosas (nuotr.). Tiesa, kokio dydžio nuostolį jis patyrė, neskelbiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius