-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 05

Panama Papers: 15min viešina V.Putino bičiulio sandorius per lietuviškas sąskaitas

Per Lietuvą cirkuliavo su Kremliumi susiję pinigai. Tai faktas, kurį atskleidžia tarptautinės žurnalistų komandos tyrimas, o dabar jį patvirtina ir Lietuvos teisėsauga. 15min jums suteikia išskirtinę galimybę pamatyti nutekėjusius Panamos teisininkų kontoros „Mossack Fonseca“ dokumentus, kurie Vladimiro Putino aplinką saisto su lietuviškomis sąskaitomis.
Sergejaus Roldugino verslai iš sąskaitų Lietuvoje gavo teisėsaugai įtarimų keliančius pinigus
Sergejaus Roldugino verslai iš sąskaitų Lietuvoje gavo teisėsaugai įtarimų keliančius pinigus / Video stopkadras / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Sąskaitas Lietuvoje turėjo 4 mokesčių rojuose registruotos įmonės, su kuriomis sandorius sudarė šešėlinės Sergejaus Roldugino imperijos verslai
  • FNTT patvirtina, kad pinigai iš šių sąskaitų į S.Roldugino įmonių tinklą tikrai plaukė
  • S.Rolduginas – vienas artimiausių Vladimiro Putino draugų
  • Lietuva įvardijama kaip „pinigų tranzito“ šalis, operacijose įžvelgiama pinigų plovimo požymių

Duomenys, kuriuos tarptautinėms žurnalistų pajėgoms parūpino Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“ ir tiriamosios žurnalistikos centras „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ), rodo, kad per sąskaitas Ūkio banke galimai vyko pinigų plovimo operacijos. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) patvirtina: pinigai iš sąskaitų Ūkio banke tikrai plaukė į ofšorines įmones, susijusias su Kremliumi.

Jūsų teismui – „Mossack Fonseca“ dokumentai. Beje, 15min žiniomis, jie apima tik dalį pinigų srauto, iš sąkaitų Ūkio banke plaukusio į šešėlinę Vladimiro Putino bičiulio, jo vyriausios dukters krikštatėvio Sergejaus Roldugino oficialiai valdomą imperiją.

Krikštatėvis visada laimi

Per Ūkio banką vykusios operacijos „Mossack Fonseca“ duomenyse turi porą bendrų vardiklių. Visų pirma, visi sandoriai apima prekybą Rusijos energetikos gigantės „Rosneft“ akcijomis. Visų antra, visais atvejais su S.Roldugino imperija sandorius sudarinėjo Armėnijos piliečių oficialiai valdomos kompanijos mokesčių rojuose. Visų trečia, visų sandorių baigtis naudinga V.Putino bičiulio verslams.

Du savo pobūdžiu identiški sandoriai per sąskaitas Ūkio banke sinchroniškai vyko 2010 m. vasarą. Galutinis rezultatas abiem atvejais tas pats – sandorio nutraukimas, susitariant dėl solidžios kompensacijos S.Roldugino šešėlinio verslo imperijai.

„Mossack Fonseca“ korespondencijoje yra dvi 2010 m. liepos 20 d. datuojamos „Rosneft“ akcijų pirkimo-pardavimo sutartys. Pirmojoje S.Roldugino tiesiogiai valdyta Panamos kompanija „International Media Overseas“ sutarė iš kitos Panamos kompanijos „Dino Capital“ įsigyti „Rosneft“ akcijų už beveik 7,85 mln. JAV dolerių.

Antrojoje kita S.Roldugino imperijos įmonė „Sandalwood Continental“ sutarė iš Belizo kompanijos „Starcourt Worldwide“ nusipirkti „Rosneft“ akcijų už maždaug 8,19 mln. dolerių.

Tų pačių metų rugpjūčio 4 d. datuojamais dokumentais abu minėti sandoriai nutraukiami, motyvuojant tuo, jog „Dino Capital“ ir „Starcourt Worldwide“ nesilaikė įsipareigojimų parduoti „Rosneft“ akcijas. Taip „Dino Capital“ įsipareigojo „International Media Overseas“ pervesti beveik 745 tūkst. JAV dolerių.

„Starcourt Worldwide“ kompensacija „Sandalwood Continental“ – beveik 780 tūkst. dolerių.

Šiuos sandorius su „Mossack Fonseca“ tvarkė Šveicarijos teisės firma „Dietrich Baumgartner & Partner“. Pastebėtina, kad jos teisininkai vienu ir tuo pačiu laišku, išsiųstu 2010 m. liepos 29 d., siuntė tiek sandorių sudarymo, tiek jų nutraukimo dokumentus, prašydami, kad juos pasirašytų su S.Rolduginu susijusių verslų statytiniai direktoriai. Beveik identiški laiškai siųsti tiek dėl „Sandalwood Continental“, tiek dėl „International Media Overseas“. Šių įmonių formalių vadovų pasirašyti dokumentai vėliau atsidūrė korespondencijoje. Būtent šiuos dokumentus, „Mossack Fonseca“ duomenyse prieinamus PDF formatu, šiuo metu viešina 15min.

„Dietrich Baumgartner & Partner“ į ICIJ klausimus atsakyti atsisakė.

Beje, 15min gauti duomenys liudija, kad apyvartos tarp įmonių su sąskaitomis Ūkio banke ir S.Roldugino imperijos tikrai būta. Ir didesnės, nei rodo „Mossack Fonseca“ dokumentai. 15min žiniomis, vien „Starcourt Worldwide“ į „Sandalwood Continental“ sąskaitą 2010 m. pervedė apie 5,8 mln. dolerių.

„Mossack Fonseca“ duomenyse 15min taip pat aptiko ir kitų Ūkio banko pėdsakų su S.Rolduginu susijusiuose versluose. 2008 m. gegužės 29 d. datuojamais sandoriais „Sandalwood Continental“ ir „International Media Overseas“ sutarė parduoti „Rosneft“ akcijų Britų Mergelių salose registruotoms įmonėms „Delco Networks“ ir „Kentway S.A.“, turėjusioms sąskaitas Ūkio banke. Bendra abiejų sandorių vertė – beveik 1,5 mln. dolerių. Duomenų apie šių sandorių nutraukimą 15min neaptiko.

FNTT vadovas: Lietuva buvo „pinigų tranzito“ valstybė

Po duomenų apie sandorius Ūkio banke pasirodymo 15min, FNTT ėmėsi aiškintis su S.Roldugino šešėline imperija susijusius sandorius. FNTT vadovas Kęstutis Jucevičius 15min patvirtino, kad operacijos tarp S.Roldugino imperijos įmonių ir keturių Ūkio banke sąskaitas turėjusių ofšorinių kompanijų tikrai vyko.

FNTT vadovas neslepia matantis pinigų plovimo požymių, tačiau situaciją esą komplikuoja tai, kad Lietuva faktiškai buvo tik tarpinė stotelė.

„Lietuvoje jie [pinigai] neliko. Lietuva buvo kaip tranzitinė valstybė – per Lietuvą tik praeidavo tie pinigai“, – sakė K.Jucevičius. Pasak jo, sąskaitos Ūkio banke veikiausiai buvo tik dalis skirtingose valstybėse išbarstytos grandinės, kurioje sukosi šie pinigai.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Jucevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kęstutis Jucevičius

Pasak jo, dalis šių sąskaitų Ūkio banke buvo uždarytos, o kai kurios formaliai tebėra Lietuvoje – jos perėjo „sveikąją“ žlugusio Ūkio banko dalį perėmusiam Šiaulių bankui. Tiesa, anot FNTT vadovo, naujame banke atsidūrusios sąskaitos jokių aktyvumo požymių nerodo. Esą operacijos vykdytos tik veikiant per Ūkio banką, o jam žlugus ofšorinių įmonių sąskaitos iš esmės apmirė.

„Kai kurios sąskaitos uždarytos dar 2009 m. Kitos dar neuždarytos, bet kai jos perėjo į Šiaulių banką, [pinigų] judėjimas nebevyko“, – sakė K.Jucevičius.

Žlugusio Ūkio banko pagrindinis akcininkas Vladimiras Romanovas jau kurį laiką slapstosi nuo Lietuvos teisėsaugos. Jam Rusijoje suteiktas politinis prieglobstis.

Aliaus Koroliovo nuotr./Vladimiras Romanovas
Aliaus Koroliovo nuotr./Vladimiras Romanovas

Struktūrą valdė ne vienas

Tarptautinis tyrimas atskleidė visą tinklą ofšorinių įmonių, susijusių su S.Rolduginu ir kitais V.Putino aplinkos žmonėmis. Rusijos prezidento dukters krikštatėvio imperija „Mossack Fonseca“ duomenyse dominuoja pagal apyvartą. ICIJ skaičiavimais, garsaus violončelininko struktūroje per jos egzistavimo laikotarpį prasisuko apie 2 milijardai dolerių.

Su S.Rolduginu susijusiose įmonėse Rusijos prezidento bičiulis figūruoja skirtingai. Kai kur, pavyzdžiui, „International Media Overseas“, jis buvo užfiksuotas kaip faktinis akcininkas. Tuo tarpu didžiausią apyvartą generavusią „Sandalwood Continental“ formaliai valdė kitas žmogus – Olegas Gordinas. Tačiau jo ryšiai su S.Rolduginu nekelia abejonių.

Kaip jau skelbėme, atidarant vienos iš įmonių sąskaitą „Gazprombank“ Šveicarijos padalinyje O.Gordinas oficialiuose dokumentuose įvardintas kaip S.Roldugino patikėtinis. Beje, šiuose dokumentuose pateikiama melaginga informacija apie S.Rolduginą: anketoje teigiama, kad jis pats neturi politinių sąsajų ir nėra niekaip susijęs su politikais. Šveicarijos ekspertai tai vertina kaip šiurkštų šalies bankininkystės įstatymų pažeidimą.

15min nuotr./Su Sergejumi Rolduginu susijusios operacijos Ūkio banke
15min nuotr./Su Sergejumi Rolduginu susijusios operacijos Ūkio banke

„Gazprombank“ į ICIJ klausimus neatsakė.

Primename, jog neatmetama galimybė, kad S.Rolduginas nėra tikrasis milijardinę apyvartą turėjusios imperijos savininkas. Svarstoma, kad faktiniu didžiulių turtų šeimininku gali būti ir pats V.Putinas.

Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ šaltiniai iš S.Roldugino aplinkos, paprašyti pasakyti, kaip būtų galima jį apibūdinti, atsakė: „Vadinkite jį saugotoju. tai bus tikslu“.

S.Rolduginas neslepia savo itin artimų santykių su V.Putinu ir vadina jį broliu. Garsus muzikantas taip pat abejingas prabangai ir nesimėgauja turtuolio gyvenimu.

Visą tarptautinės žurnalistų komandos tyrimą apie S.Rolduginą ir kitus V.Putinui artimus asmenis rasite čia.

„Mossack Fonseca“ tvirtina, jog visada laikosi verslo etikos standartų ir neprisideda prie pinigų plovimo ar kitų nusikalstamų veikų, vykdomų po ofšorinių kompanijų priedanga.

VISAS 15MIN PUBLIKUOTAS PANAMA PAPERS ISTORIJAS RASITE ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius