-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 20

Pareigūnų profesinės sąjungos: vidaus reikalų ministro veikla teisėsaugą atvedė prie liepto galo

„Panašu, kad vidaus reikalų ministro veikla teisėsaugą atvedė prie liepto galo. Tokioje situacijoje ministro pasitraukimas iš savo posto būtų daug naudingesnis teisėsaugai, nei tų 900 policininkų atleidimas iš darbo“, – pranešime spaudai teigia Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vytautas Bakas.
Vadovauti Vidaus reikalų ministerijai siūlomas Raimundas Palaitis.
R.Palaitis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Policijos, priešgaisrinės apsaugos, muitinės ir pasienio policijos pareigūnus vienijančios profesinių sąjungų nuomone, politikų siūlymai mažinti kitų metų policijos  finansavimą 116 milijonų litų būtų ne toks skausmingas, jeigu metų pradžioje Vidaus reikalų ministerija būtų ėmusis ryžtingų struktūrinių ir funkcinių visos vidaus reikalų sistemos reformų, o ne spekuliavusi labiausiai iš visų VRM padalinių matoma policijos sistema. Deja, dabar teisėsauga tapo šio delsimo įkaite, o finansavimo mažinimas  turės liūdnų pasekmių visuomenei ir pareigūnams.

Deja, dabar teisėsauga tapo šio delsimo įkaite, o finansavimo mažinimas turės liūdnų pasekmių visuomenei ir pareigūnams.

„Vidaus reikalų sistemoje yra 38 įvairios įstaigos ir padaliniai, o Policijos departamentas yra tik vienas iš jų. Mokesčių mokėtojams visų šių padalinių išlaikymas per metus kainuoja apie 2 milijardus litų. Sujungus dalį šių institucijų ir padalinių, taip pat atsisakius kai kurių valstybei nebūdingų funkcijų, galima būtų sutaupyti iki 200 milijonų litų. Būtent taip pastaruoju metu elgiasi Skandinavijos šalys, panašūs sprendimai federaliniu lygiu priimti Vokietijoje. Tačiau vidaus reikalų ministras R.Palaitis nesiliauja stebinti populistiniais pareiškimas, kad, pavyzdžiui, esamas sistemos problemas galima išspręsti policijoje panaikinant viešųjų ryšių padalinius (iki 30 etatų iš viso). Spendimas naikinti viešųjų ryšių ar kitus administracijos padalinius turi apimti tokiu atveju ne tik policiją, bet ir visą vidaus reikalų sistemą, pirma įvertinus tokio sprendimo poveikį sistemos veiklai ir ekonominį efektą“, – teigia NPPSS pirmininkas.

Profesinių sąjungų nuomone, daug efektyviau būtų pertvarkyti migracijos (tuo užsiima net 6 institucijos), pareigūnų sveikatos priežiūros (4 institucijos) ir reabilitacijos sistemas. Tai leistų taupyti šimtus tūkstančių litų – juk pareigūnai iš visos šalies, užuot kasmet važinėję tikrintis sveikatos į Vilnių ar Kauną, galėtų tai daryti teritorinėse sveikatos priežiūros įstaigose.

Delsimas imtis permainų verčia Policijos departamentą prabilti apie ketinimus kitais metais atleisti per 900 policininkų.

„Be to, tas pats atsitiks pasieniečiams, ugniagesiams, – prognozuoja V.Bakas.  – Tačiau būtent šie pareigūnai, dirbdami savo kasdienį darbą, užtikrina paprastų žmonių saugumą.“

Pareigūnai pabrėžia, kad politikai, be paliovos mažinantys teisėsaugos sistemos finansavimą, turi prisiimti visą atsakomybę už nusikaltimų skaičiaus augimą.

Policijos departamento duomenimis, per pirmus šešis 2009 m. mėnesius nusikaltimų skaičius Lietuvoje išaugo 8,2 procento. Policijos ekspertai taip pat prognozuoja, kad nusikaltimų augimo tendencija bus ryški ir 2010 metais.

V.Bakas neabejoja, kad pareigūnai kartu su kitomis visuomenės grupėmis šį rudenį aktyviai priešinsis teisėsaugos sistemą griaunantiems valdžios sprendimams.

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas vienija 5 tūkstančius ugniagesių, pasieniečių, policininkų, viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius