-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 20

Parlamentarai ėmėsi svarstyti išmokų mažinimą bei „Sodros“ įmokų didinimą (atnaujinta 00.13)

Seimui pateiktas ateinančių metų „Sodros“ biudžeto projektas. Nors numatoma didinti įmokas ir mažinti išmokas, vis tiek žiojės 2,35 mlrd. Lt skylė.
Pensininkai
Pensininkai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Jei šiandien nieko nedarysime ir nespręsime „Sodros“ problemų, tai paskui turėsime didesnių problemų“, – parlamentarams aiškino premjeras Andrius Kubilius.

„Mažinama visiems išmokų gavėjams bus taip, kad didesnes išmokas gaunantys prisiimtų didesnę naštą, o mažesnes išmokas gaunantys būtų apsaugoti“, – kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas. Išmokos būtų mažinamos laikinai – iki 2011 metų pabaigos. Ministras kelis kartus pabrėžė, kad šitoks mažinimas yra laikinas ir neišvengiamas, kad nebūtų sugriauta visa „Sodros“ sistema. Mažinamos išmokos paliestų apie 82 proc. gyventojų ir leistų sutaupyti 2,5 mlrd. Lt.

Lietuvą gelbėjame pensininkų sąskaita

Ateinančiais metais planuojama mažinti tiek pensijas, tiek ligos bei motinystės pašalpas, didinti „Sodros“ įmokas. Pensijos vidutiniškai mažės 4–5 proc., jau paskirtas motinystės (tėvystės) išmokas taip pat numatoma mažinti dešimtadaliu.

Planuojama, kad nuo 2011 m. motinystės (tėvystės) išmokos mažės dar labiau – pirmaisiais metais sieks 85 proc., o antraisiais – 60 proc. gaunamo atlyginimo. Svarstoma karpyti ir vadinamuosius vaiko pinigus: kol vaikui sukaks dveji metai, jie bus mokami tik tiems, kurie negauna motinystės (tėvystės) pašalpų.

Tėvams, auginantiems pametinukus, dvynukus ar trynukus, būtų skiriama 150 proc. jų gauto atlyginimo dydžio išmoka.

Tačiau bus įvestos vadinamosios išmokų grindys – nei pensijos, nei motinystės (tėvystės) išmokos negalės būti mažesnės nei 650 Lt.

„Visų pensininkų sąskaita gelbėsime Lietuvą iš krizės“, – ironizavo „darbietė“ Loreta Graužinienė. Ji teigė, kad teikiamais įstatymais neką tesutaupoma – tik supriešinamos Lietuvos gyventojų grupės.

Palies velionius ir neįgaliuosius

„Šis įstatymo projektas unikalus tuo, kad iš Lietuvos gyventojų bus paimta daugiau kaip 1,5 mlrd Lt. Unikalus ir tuo, kad negrąžinus dalies pensijų atimama antrą kartą. Unikalus tuo, kad vietoj progresijos įmokoms yra taikoma išmokoms. Visi ekspertai šaukia, kad reikia išsaugoti minimalias pajamas. Tai, ką siūlo ekspertai, viską darome atvirkščiai“, – kalbėjo socialdemokratas Algirdas Sysas.

Siūloma mažinti išmokas ir mirties atveju – velionio artimieji gautų tik dvi, o ne tris velioniui priklausiusias pensijas. Planuojama mažesnes išmokas numatyti ir mirus šalpos, šalpos našlaičių ar šalpos kompensacijos, taip pat nukentėjusiųjų asmenų valstybinės pensijos gavėjui.

Daugiavaikėms motinoms, auginančioms 5 ar 6 vaikus, būtų atidėtas antrojo laipsnio valstybinių pensijų mokėjimas iki 2010 m. liepos mėnesio.Šis įstatymo projektas unikalus tuo, kad iš Lietuvos gyventojų bus paimta daugiau kaip 1,5 mlrd Lt. Unikalus ir tuo, kad negrąžinus dalies pensijų atimama antrą kartą. Unikalus tuo, kad vietoj progresijos įmokoms yra taikoma išmokoms, – piktinosi A.Sysas

Planuojama, kad taupymas palies ir neįgaliuosius – parlamentarai svarstys Transporto įstatymo pataisas, kuriomis neįgaliesiems būtų dvejiems metams atimama galimybė gauti transporto išlaidų kompensacijas ar paramą lengvajam automobiliui įsigyti ir pertvarkyti.

Šiuo metu neįgalusis kas mėnesį gali gauti 0,25 MGL (32 Lt) dydžio kompensaciją transporto išlaidoms, o kartą per šešerius metus gali pretenduoti į 32 MGL (4,16 tūkst.Lt) paramą lengvajam automobiliui įsigyti. Dabar kiekvieną mėnesį neįgalus žmogus gali gauti apie 32 litų (0,25 minimalaus gyvenimo lygio arba bazinės socialinės išmokos – MGL arba BSI) dydžio transporto išlaidų kompensaciją.

Kitais metais mažės dirbančiųjų

Konservatoriai siūlo „Sodros“ įmokas didinti 2 proc., tačiau tuo nepatenkinti liberalieji koalicijos partneriai. Jie teigia, kad būtų teisingiau dar labiau mažinti bedarbių pašalpas, o „Sodros“ įmokų nedidinti – kad nenukentėtų smulkusis ir vidutinis verslas. Konservatorių frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma yra užsiminęs, kad neatmetama kompromiso galimybė, t. y. šį mokestį didinti tik 1 proc., tačiau tektų ieškoti kitų taupymo būdų.

Tokie „Sodros“ biudžeto pakeitimai parengti vadovaujantis Finansų ministerijos paskelbtais makroekonomikos rodikliais 2010–2012 metams. Prognozuojama, kad vidutinis darbo užmokestis sumažės 8,7 proc. ir bus 1642 Lt, o vidutinis dirbančiųjų skaičius sumažės 16 tūkst. žmonių ir bus 1 mln. 124 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius