Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 11 11

Parlamentarai: Kedžio skundų tyrimas buvo vilkinamas (atnaujinta 15.48 val.)

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį paskelbė išvadas, kuriose teigiama, kad Drąsiaus Kedžio skundų tyrimas buvo vilkinamas.
Drąsius Kedys
Drąsius Kedys / M.Patašiaus/ „Lietuvos rytas“ nuotr.

26 puslapių išvadoms buvo pritarta beveik vienbalsiai – susilaikė tik vienas komiteto narys. Jose pastabos reiškiamos ne tik prokurorams, bet ir vaiko teisių apsaugos darbuotojams bei policijai.

„Tiek Kauno rajono, tiek Kauno miesto vaiko teisių apsaugos pareigūnai neadekvačiai reagavo į situaciją. Tik rugpjūčio mėnesį buvo pirmas sąlygų patikrinimas ir visai iš kitos srities, kad pas senelius tinkamos sąlygos, bet kalbame apie tai, ar Kedžio veiksmai buvo adekvatūs, ar vaikas saugus buvo tokioje aplinkoje, kai filmuojama, platinami įrašai – šioje vietoje manome, kad vaiko teisių apsaugos tarnybos nepakankamai veikė“, – aiškino TTK pirmininkas Stasys Šedbaras.

Policijai TTK turi mažiausiai pastabų: esą šios institucijos indėlis į bylos eigą yra sąlyginai nedidelis, bylą policija tyrė tik pirmaisiais mėnesiais. Pasak S.Šedbaro, vilkinimo galbūt ir būta, tačiau visos apklausos buvo atliktos.

Tyrimas strigo dėl nekompetencijos

Pasak TTK pirmininko, nebuvo nustatyta, kad tyrimas būtų vilkinamas specialiai, tai esą buvo daroma dėl nekompetencijos ir iš nežinojimo, kaip tokias bylas spręsti. „Manau, kad pareigūnams buvo žinių trūkumas, kaip tirti, kaip apklausti, kokius veiksmus atlikti. Ir čia akivaizdu, kad aukštesnės prokuratūros aukštesni prokurorai, kurie vadovavo, nesuteikė reikiamos pagalbos”, – žurnalistams kalbėjo S.Šedbaras. Jo teigimu, dėl šios priežasties didesnė atsakomybė tenka būtent vadovaujantiems pareigūnams.

TTK nesiūlo atleisti ar skirti nuobaudų nė vienam konkrečiam asmeniui. S.Šedbaras teigė, kad siūlys generaliniam prokurorui Algimantui Valantinui dar kartą peržiūrėti prokurorams skirtas nuobaudas – esą reikia principingai įvertinti tiek tiesiogiai bylą tyrusių pareigūnų, tiek jų vadovų elgesį.

Siūlys keisti prokurorų skyrimo tvarką

Išvadose siūloma keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką: kandidatūrą svarstyti siūloma Vyriausybei, o ne prezidentūrai, kaip yra dabar. Esą reikia, kad prokuratūra taptų tiesiogiai atskaitinga vykdomajai valdžiai.

Taip pat konkurso būdu siūloma skirti visų lygių prokurorų ir padalinių vadovus, laikantis rotacijos principų.

Išvadose taip pat siūloma reformuoti vaiko teisių apsaugos sistemą: savivaldybėse palikti tik socialinę pagalbą, o prižiūrėti bei kontroliuoti, kaip saugomos vaiko teisės, – centralizuotai. Už tai turėtų būti atsakinga Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. „Negali skirtinguose rajonuose vaiko teisės būti ginamos skirtingai“, – aiškino S.Šedbaras.

Valantino galvos nereikalauja

Paties A.Valantino darbo TTK nevertino, tačiau remdamasi komiteto išvadomis savo sprendimą galės padaryti prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Jei jai kiltų abejonių dėl tolesnio darbo (A.Valantino – 15min.lt past.), ji mūsų išvadų pagrindu taip pat gali tą dalyką daryti (atleisti – 15min.lt past.)“, – teigė S.Šedbaras.

Jo nuomone, vadinamojo pedofilijos skandalo tyrimas užtruks. Esą net dabar, kai šiai bylai skiriama tiek daug dėmesio, atėjo lapkričio vidurys, o prokurorai jokių sprendimų dar neturi. „Uždelstas, nekvalifikuotas tyrimas pirmomis dienomis, savaitėmis, mėnesiais gali turėti neigiamą įtaką galutiniam sprendimui“, – kalbėjo S.Šedbaras.

Valantinas: nuobaudas skyriau prieš savaitę

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas trečiadienį po pietų sakė, kad dar nematė Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadų, kuriose konstatuojama, jog Drąsiaus Kedžio skundų tyrimas buvo vilkinamas. Todėl plačiai komiteto išvadų A.Valantinas nekomentavo.

„Galiu tik pasakyti, kad prieš savaitę aš skyriau nuobaudas pareigūnams, kurie dirbo su šia byla, tyrė skundus. Buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, konstatuoti pažeidimai ir skirtos nuobaudos. Tai reiškia, kad mes pripažįstam, kad ne viskas ten buvo gerai", - sakė A.Valantinas.

Jis teigia, kad tarp nubaustų prokurorų buvo ir prokurorai iš Generalinės prokuratūros. Pasak generalinio prokuroro, jie nubausti griežtai, vienas net pažemintas pareigose.

A.Valantinas teigia neketinąs peržiūrėti savo sprendimo dėl nuobaudų jau nubaustiems prokurorams, kaip siūlo Seimo komiteto pirmininkas S.Šedbaras.

„Aš niekada nekeičiu savo sprendimo. Tarnybinis patikrinimas atliktas, konstatuoti pažeidimai, nuobaudos paskirtos“, - sakė generalinis prokuroras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius