Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 26

Parlamentarai parodė, jog nepasitiki Dariumi Valiu. Kas toliau?

Seimui nepritarus praėjusių metų prokuratūros veiklos ataskaitai, politikai nežino, ką daryti toliau. Balsavimas rodo, kad parlamentarai nepasitiki generaliniu prokuroru Dariumi Valiu, tačiau atsistatydinti jis neprivalo.
Darius Valys
Darius Valys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Prezidentė dabar savotiškoje situacijoje“, – 15min.lt sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Generalinio prokuroro D.Valio pristatytą praėjusiųjų metų ataskaitą Seimas atmetė antradienį.

Už Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūloma pritarti ataskaitai balsavus vos 31 Seimo nariui, prieš – 28 ir 32 susilaikius, šis dokumentas grąžintas tobulinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Prieš ataskaitą daugiausiai balsavo „darbiečiai“, „Drąsos kelio“ atstovai ir Liberalų sąjūdis, keli „tvarkiečiai“, dalis socialdemokratų balsuodami susilaikė.

„Nežinau, ką mes dabar patobulinsime, svarstysime. Bent jau aš balsuosiu už tokį pat nutarimo projektą. Kiek mes čia žaisime stalo tenisą, aš nežinau“, – gūžčiojo pečiais S.Šedbaras.

Jis pridūrė, kad frakcija, kurios seniūnas daugybę kartų baustas už kelių eismo taisyklių pažeidimus, ir partija, kurios vadovai sėdi teisiamųjų suole, neuturėjo moralinės teisės balsuoti prieš ataskaitą, turėdamas omenyje Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūną Petrą Gražulį ir Darbo partiją (leiboristus).

„Tai yra antausis ne tik generaliniam prokurorui, bet ir visai Lietuvai. Galėjo susilaikyti, nes tai akivaizdus spaudimas teisėsaugai“, – sakė jis.

Jeigu Seimas nepritartų prokuratūros ataskaitai, bet koks save gerbiantis jos vadovas turėtų dėti pareiškimą ant stalo.

J.Bernatonis: su prokuratūra problemų neturiu

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas dar prieš balsavimą dėl ataskaitos yra sakęs, jog nesėkmės atveju generalinis prokuroras turėtų susiprasti pats: „Jeigu Seimas nepritartų prokuratūros ataskaitai, bet koks save gerbiantis jos vadovas turėtų dėti pareiškimą ant stalo. Tai tarsi ir savaime suprantama, to reikalautų ir nerašytas pareigūnų garbės kodeksas“.

Ar J.Sabatauskas vis dar laikosi tokios nuomonės, pasiteirauti nepavyko – politikas trečiadienį telefonu nebuvo pasiekiamas.

Tame pačiame komitete dirbantis teisingumo ministras, socialdemokratas Juozas Bernatonis 15min.lt sakė nesantis toks kategoriškas.

„Manau, kad būna įvairių situacijų. Jei nepritarė, reiškia, kad gal ataskaitą reikia tobulinti. Kai yra daromos reformos, visada yra pasipriešinimas ir daug nepatenkintų žmonių. Man sunku vertinti, nes prokuratūra yra nepriklausoma, o ministerija gali tik žiūrėti iš šalies. Iš šalies aš jokių problemų neturėjau. Mano praktika rodo, kad viskas vyksta sklandžiai, bet gal yra kažkokie kiti trūkumai, kurių aš nežinau“, – sakė ministras.

Po balsavimo atrodė išsigandęs

Po balsavimo D.Valys atrodė sumišęs. Paklaustas, kaip jis vertina tai, kad parlamentarai nepritarė ataskaitai, generalinis prokuroras aiškino balsavimą Seime supratęs ne taip.

Paklaustas, kaip jis vertina tai, kad parlamentarai nepritarė ataskaitai, generalinis prokuroras aiškino balsavimą Seime supratęs ne taip.

„Aš ne taip vertinu“, – ištarė jis ir paaiškino, esą nubalsavę prieš nutarimo projektą, kuriuo siūlyta pritarti ataskaitai, Seimo nariai apie pačią ataskaitą neišsakė nuomonės.

„Seimas grąžino nutarimo projektą tobulinti komitetui. Tikrai nebuvo pasisakyta dėl ataskaitos, mano nuomone“, – aiškino jis.

Ketvirtadienį Seimas svarstys statuto pataisas, kuriomis siūloma nepritarus institucijos vadovo, kurį skiria Seimas, ataskaitai, inicijuoti nepasitikėjimą juo. O nepritarus ataskaitai institucijos, kuriai vadovauja prezidento su Seimo pritarimu skiriamas asmuo, pasiūlyti valstybės vadovui atleisti jį iš pareigų.

Įsigaliojus šioms pataisoms, sprendimai dėl institucijų vadovų būtų priimami slaptu balsavimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius