Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 03 30

Parlamentarams norėta mokėti priedus už paskaitas Azerbaidžane (atnaujinta 12.30 val.)

Seimo vicekancleris Gedeminas Aleksonis, susirūpinęs dėl savo kėdės tvirtumo, pinigų ne tik sau, bet ir parlamentarams pabandė pasemti iš Europos fondų, rašo „Lietuvos rytas“.
G.Aleksonis
G.Aleksonis / LŽ nuotr.

G.Aleksonis siekia, kad į Azerbaidžaną keliaujantiems ir tenykščius politikus demokratijos mokantiems Lietuvos parlamentarams būtų mokamas atlyginimo priedas.

Iškilo viena problema – toks atlygis būtų neteisėtas, rašo dienraštis.

Seimas šiuo metu vykdo bendrą projektą su Europos Bendrija ir Europos Komisija parlamentinei demokratijai Azerbaidžane remti. Lietuvos politikai ir valdininkai nuolat keliauja į šią tolimą šalį ir su tenykščiais parlamentarais diskutuoja apie demokratijos pagrindus, moko, kaip priimti įstatymus ar tiesti kelią į Europos Sąjungą.

Projektą, kurio sąmata viršija tris milijonus litų, kuruoja G.Aleksonis. Ir jis pats dažnas svečias Azerbaidžano sostinėje Baku.

Projektą, kurio sąmata viršija tris milijonus litų, kuruoja G.Aleksonis. Ir jis pats dažnas svečias Azerbaidžano sostinėje Baku. Seimo valdininkai už azerbaidžaniečiams perskaitytą pranešimą gauna maždaug po tūkstantį litų.

Pastaruoju metu Baku lankėsi ir ne vienas parlamentaras – liberalcentristas Raimondas Šukys, Liberalų sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius, konservatoriai Emanuelis Zingeris, Mantas Adomėnas, krikščionis Mantas Varaška.

Neseniai G.Aleksonis kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, klausdamas, ar Seimo nariai, skrendantys į Baku ir ten gyvenantys už Europos pinigus, gali būti laikomi ekspertais ir už tai papildomai gauti po kelis šimtus eurų.

„Europos Komisija, pasirašydama sutartį, patvirtino Seimo narių dalyvavimą projekte lygiomis teisėmis su ekspertais – valstybės tarnautojais“, – rašte etikos sargams dėstė valdininkas.

Tačiau etikos sargai atsakė, kad eksperto veikla nelaikytina kūrybine. Šis atsakymas, anot dienrščio, turėjo nuliūdinti ne tik Baku jau aplankiusius parlamentarus, bet ir ten planuojančius keliauti konservatorių Egidijų Vareikį ar socialdemokratą Vytenį Andriukaitį.

„Lietuvos ryto“ šaltinių Seimo kanceliarijoje teigimu, mėgindamas priedais pamaloninti įvairių frakcijų parlamentarus G.Aleksonis greičiausiai siekia sutvirtinti savo užnugarį.

Dar šių metų pradžioje Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nusprendė, jog G.Aleksonis piktnaudžiavo tarnybine padėtimi iš Seimo į namus važinėdamas tarnybiniu automobiliu.

Ši nuodėmė valdininkui gali kainuoti kėdę. Seimo kancleris Jonas Milerius dar nepareiškė, kaip reaguos į etikos sargų sprendimą. Todėl neatmestina, kad abu valdininkai stebi aukštų politikų nuotaiką, o G.Aleksonis dar stengiasi juos ir pamaloninti.

„Nežinau, kaip dabar reikės panaudoti pinigus, kurie jau buvo suplanuoti Seimo narių autoriniams honorarams. Kreipsimės į Europos Komisiją ir prašysime perkelti šias lėšas į kitą eilutę“, – dienraščiui sakė G.Aleksonis.

Papildyta 12.23 val.: Seimo ryšių su visuomene skyrius reaguodamas į „Lietuvos ryto“ ir naujienų portaluose paskleistą informaciją, kad G.Aleksonis siekė, „jog į Azerbaidžaną keliaujantiems ir tenykščius politikus demokratijos mokantiems Lietuvos parlamentarams būtų mokamas atlyginimo priedas. Iškilo viena problema – toks atlygis būtų neteisėtas“, išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, kad straipsnyje formuojama nuomonė, esą tokiu būdu vicekancleris galimai siekia politikų palankumo sau. Skaitytojui, pasak pranešimo, gali susidaryti įspūdis, kad pinigai Seimo nariams jau net yra išmokėti.

Seimo pranešime teigiama, kad reali situacija visiškai priešinga – pagal Europos Bendrijos, atstovaujamos Europos Bendrijų Komisijos ir Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos pasirašytą Dvynių projekto sutartį, Europos Bendrija skyrė dotaciją (iš Europos Komisijos biudžeto) projektui „Parama Azerbaidžano Respublikos Mili Medžlisui (Parlamentui)“ įgyvendinti.

Kaip projekto ekspertai į šią sutartį įtraukti ir kai kurie Seimo nariai. Nepaisant to, kad Seimo nariai rengia ir Azerbaidžane pristato pranešimus, G.Aleksoniui kilo abejonių, ar šį darbą galima laikyti kūrybine veikla, už kurią vienintelę, be Seimo nario darbo užmokesčio, parlamentarai gali gauti atlygį. Prašydamas išaiškinimo, Seimo kanclerio pavaduotojas iš anksto kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, teigiama Seimo pranešime.

Komisija bendru sutarimu nusprendė, kad eksperto veikla nelaikytina kūrybine veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius