-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parlamentinė VSD komisija prašys išslaptinti žvalgybos vadovų liudijimus

Darbą baigianti Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo informaciją tirianti Seimo komisija prašys išslaptinti departamento vadovų duotus paaiškinimus, pirmadienį pranešė komisijos pirmininkas Vytautas Bakas.
Darius Jauniškis
Darius Jauniškis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pasak jo, bus prašoma išslaptinti VSD vadovo Dariaus Jauniškio, jo pavaduotojo Remigijaus Bridikio ir paties VSD pranešėjo Tomo Gailiaus komisijos uždaruose posėdžiuose duotus parodymus.

Anot V.Bako, tai bus daroma komisijos nariams manant, kad minimi liudijimai yra svarbūs viešajam interesui.

„Rytoj pasirašysiu kreipimąsi į VSD ir STT, kad būtų išslaptinti tiek pavaduotojo liudijimas, tiek pranešėjo liudijimas, tiek paties Jauniškio liudijimas, nes tuose liudijimuose, mūsų nuomone, yra svarbių aplinkybių, (...) kurias yra viešasis interesas visuomenei žinoti“, – BNS po uždaro komisijos posėdžio, kur buvo apklaustas D.Jauniškis, sakė V.Bakas.

„Tai susiję su aukščiausio lygio sprendimų priėmėjų aplinka“, – pridūrė jis.

Politikas neminėjo konkrečių sprendimų priėmėjų, tačiau, be kitų dalykų, Seimo komisija aiškinasi buvusio VSD pareigūno T.Gailiaus informaciją dėl galimo neteisėto informacijos rinkimo apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos rėmėjus ir štabo darbuotojus.

V.Bakas teigė besitikintis institucijų bendradarbiavimo išslaptinant liudijimus.

„Norėčiau manyti, kad tai yra ir VSD, ir STT interesas, kad neliktų jokių abejonių, kad būtų pateikti vieši atsakymai ir paaiškinimai, nes jų tikrai reikia“, – sakė Seimo narys.

V.Bakas nekomentavo VSD vadovo liudijimo, nes jame buvo aptarta įslaptinta informacija, tačiau pranešė, jog kovo 10 dieną darbą turinti baigti komisija sutarė prašyti Seimo pratęsti jos darbą dar dviem savaitėms.

Anot jo, per šį laikotarpį komisija taip pat tikisi gauti prezidento G.Nausėdos, buvusios jo kanceliarijos vadovės Algrės Budrytės atsakymus į klausimus, taip pat planuojama surengti posėdį ir apklausti vieną neįvardijamą VSD pareigūną.

Parlamentaras taip pat teigė, kad po D.Jauniškio liudijimo Seimo komisija turi atsakymus į tyrimui suformuluotus klausimus.

Anot jo, komisija surinko duomenis ir apie VSD veiksmus, susijusius su 2019 metų prezidento rinkimais, ir pateiks vertinimą dėl jų teisėtumo.

„Pono Jauniškio liudijimas (...) buvo atidėtas pačiai tyrimo pabaigai, kad jį būtų galima sulyginti, įvertinti viso tyrimo metu surinktų duomenų kontekste. Jis užpildė tam tikrą dėlionę viso paveikslo, kas ten vyko“, – kalbėjo V.Bakas.

Seimo komisija jau yra apklaususi esamus ir buvusius prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovus, VSD pareigūnus ir vadovus.

Laikinąją tyrimo komisiją Seimas sudarė praėjusių metų lapkritį.

Ji taip pat aiškinasi galimą neteisėta poveikį žvalgybos veiklai, galimą kišimąsi į rinkimų procesus per 2019 metų prezidento rinkimus, galimą neteisėtą paramą šiai kampanijai, galimus pranešėjo teisių pažeidimus, galimą neteisėtą įtaką įvedant sankcijas Baltarusijai.

VSD pranešėjas T.Gailius komisijai sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti G.Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T.Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Komisijai liudijęs VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis patvirtino iš VSD generalinio direktoriaus D.Jauniškio gavęs G.Nausėdos komandos sąrašą, jį perdavęs savo pavaldiniui, vėliau pranešėju tapusiam T.Gailiui ir nurodęs patikrinti jame esančius asmenis.

Jis taip pat sakė, jog tai buvo žodinis pavedimas patikrinti sąraše esančius asmenis, norint įvertinti galimas grėsmes ir rizikas rinkimų proceso dalyviams, o patikrinimai buvę orientuoti „ne į konkretų asmenį, o į procesus“.

VSD generalinis direktorius praėjusią savaitę atvirame posėdyje teigė, kad per praėjusius prezidento rinkimus tikrinti visi kandidatai, o konkretų sąrašą su G.Nausėdos aplinkos sąrašu gavo „iš žmogiškojo šaltinio“.

Po T.Gailiaus liudijimo, kad jis į teisėsaugą kreipėsi įtaręs, jog jo vadovai galėjo padaryti pažeidimus ar net nusikalstamas veikas, D.Jauniškis pakartojo, jog tikrindami G.Nausėdos aplinką pareigūnai laikėsi įstatymų.

Žvalgybos atstovai sakė tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas teigė, jog tikrinta tik G.Nausėdos aplinka, o R.Bridikis jam patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G.Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T.Gailiaus pasakojimais, keliami klausimai ir dėl G.Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius