-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 12 /12:28

Partijų lyderiai: įtarimai kyšio ėmimu Eligijui Masiuliui – šokiruojanti žinia

Populiariausių partijų atstovai teigia, kad įtarimai kyšio ėmimu Liberalų sąjūdžio lyderiui parlamentarui Eligijui Masiuliui yra it perkūnas iš giedro dangaus.
Eligijus Masiulis, Andrius Kubilius ir Loreta Graužinienė
Eligijus Masiulis, Andrius Kubilius ir Loreta Graužinienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba ketvirtadienį paskelbė tirianti įtarimus, kad „MG Baltic“ koncerno atstovai už partijos veikimą jų naudai E.Masiuliui perdavė apie 100 tūkst. eurų kyšį.

A.Butkevičius neskuba vertinti

Kol teisėsauga nebaigė tyrimo ir neatsakė į visus klausimus, politikams reikėtų vengti vertinimų, sako socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius, komentuodamas teisėsaugos įtarimus Liberalų sąjūdžio pirmininkui korupcija.

„Aš kaip ministras pirmininkas tikrai negalėčiau vertinti ikiteisminio tyrimo, nes po to įvyksta įvairiausių dalykų, kai kurie pasitvirtina, kai kurie nepasitvirtina, tikrai nenorėčiau daryti jokių išankstinių išvadų. (...) Manau, kol tyrimas neužbaigtas, vargu ar reikėtų politikams komentuoti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Jis teigė, kad žinia apie galbūt Liberalų lyderio Seimo nario E.Masiulio paimtą kyšį buvusi netikėta.

„Aišku, netikėta. Kur gali būti tikėta, nes tikrai tokios informacijos neturėjau“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Jis teigė nenorįs įtarimų E.Masiuliui sieti su artėjančiais Seimo rinkimais. A.Butkevičius pabrėžė, kad pirmiausia „teisėsaugos institucijos turi darbą atlikti iki galo“.

Apie patį opozicijos atstovą premjeras sakė esąs geros nuomonės. „Kaip jauną politiką vertinau teigiamai, po mano darbo Susisiekimo ministerijoje jis buvo ministras ir, kiek žinau, gana sėkmingai susidorodavo su jam keliamais uždaviniais bei ekonominiu sunkmečiu“, – kalbėjo A.Butkevičius.

S.Skverneliui žinia – netikėta

Buvęs vidaus reikalų ministras, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašo lyderis būsimuose Seimo rinkimuose Saulius Skvernelis sako, kad žinia apie kyšį Liberalų sąjūdžio lyderiui E.Masiuliui jam buvo netikėta.

„Man asmeniškai tai buvo netikėta, tikrai netikėta“, – sakė S.Skvernelis.

Jo teigimu, šis įvykis dar kartą parodo prastą Lietuvos politinės sistemos situaciją, „ypač kada kalbame apie tradicines partijas ir partijų veiklos kultūrą“.

Buvęs vidaus reikalų ministras pabrėžė, kad paaiškėjus, jog į skandalą įsivėlęs ne tik E.Masiulis asmeniškai, bet ir Liberalų sąjūdis, nematytų galimybės po rinkimų su šia partija dirbti.

„Mes aiškiai esame išsakę poziciją, kad su tomis politinėmis jėgomis, kurios turi problemų su teisėsauga, arba dar tiksliau, jeigu yra pradėti tyrimai dėl korupcinių veikų, tikrai nematome galimybės po rinkimų bendradarbiauti. Matysime, kaip toliau – ar tai yra vieno asmens, ar politinės jėgos problemos“, – kalbėjo S.Skvernelis.

A.Kubiliaus viltis – įtarimai nepagrįsti

Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius, dirbęs su E.Masiuliu vienoje Vyriausybėje, sako besitikintis, jog įtarimai jam nepasitvirtins.

„Aš neturiu ką komentuoti, pradėtas tyrimas, kol kas tiek ir težinom, artimiausiu metu paaiškės. Žinia nėra gera, bet aš pasitikiu teisėsauga ir jos sąžiningumu, ir tikiuosi, kad viskas paaiškės, ir kolegos liberalai šitą situaciją taip pat tinkamai įvertins. Aš tikėčiausi, vis dar esu optimistas, kad paaiškės, jog galbūt įtarimai yra nepagrįsti“, – Seime žurnalistams komentuodamas situaciją sakė TS–LKD frakcijos seniūnas A.Kubilius.

Klausiamas, kaip vertina situaciją, kad E.Masiulis kol kas žiniasklaidai nekomentuoja žinios, A.Kubilius sakė: „Aš suprantu nepatogią situaciją, kuri tikrai yra gana sudėtinga, gal ir suprantu tą laikyseną, bet manau, kad komentarus tikrai išgirsime.“

L.Graužinienė nenori komentuoti

Seimo pirmininkė, Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė BNS sakė, kad krata atlikta ir E.Masiulio darbo vietoje parlamente. Apie procesinius veiksmus Seimo vadovybė buvo informuota, sakė ji.

L.Graužienienė sakė kol kas neturinti informacijos, ar prokurorai ketina prašyti panaikinti E.Masiulio neliečiamybę. Ji sakė pasitikinti atliekamu teisėsaugos tyrimu, sakė nesiejanti jo su rinkimais.

„Neturiu pagrindo nepasitikėti teisėsauga, nes atitinkamų institucijų visi leidimai atlikti veiksmus buvo. Ir šiandieną neturiu daugiau informacijos, todėl negaliu plačiau komentuoti“, – BNS sakė L.Graužinienė.

Tiek kratos, tokios gana rimtos, tiek pareikšti rimti įtarimai su konkrečiais skaičiais, tiek buvęs sekimas jų būstinės rodytų, kad STT turi turėti pakankamai rimtos informacijos.

V.Mazuronis: rimta partija sulaukė rimtų įtarimų

Valdančiosis Darbo partijos vadovas europarlamentaras Valentinas Mazuronis sako, kad iš šiuo metu turimos informacijos matyti, kad rimta partija Liberalų sąjūdis sulaukė rimtų įtarimų. Tai, anot „darbiečių“ vadovo, neabejotinai paveiks šios partijos rezultatus rinkimuose.

„Man ta žinia buvo ganėtinai netikėta. (...) Pasirodė informacija, kad tai galimai susieta su „MG Baltic“, bet daugiau informacijos, kuri leistų daryti vienas ar kitas išvadas, kol kas nėra. Aš manau, kad tai yra rimta politinė partija, ir tiek kratos, tokios gana rimtos, tiek pareikšti rimti įtarimai su konkrečiais skaičiais, tiek buvęs sekimas jų būstinės rodytų, kad STT turi turėti pakankamai rimtos informacijos. Labai norėtųsi ją išgirsti, ir palinkėti, kad ta byla ir kaltinimai nepasibaigtų taip, kaip gana dažnai pasibaigia“, – BNS ketvirtadienį sakė V.Mazuronis.

Teisėsaugos veiksmai opozicinio Liberalų sąjūdžio vadovo atžvilgiu, V.Mazuronio nuomone, tikrai atsilieps rinkimų rezultatams, o kiek tai paveiks partijos situaciją rinkimuose, priklausys nuo tyrimo eigos.

„Teigiamai tikrai neatsilieps rezultatams. Jei viešai skelbiami tokio lygio kaltinimai, jei daromos kratos tiek būstinėje, tiek vadovų darbo vietose ir daroma su pakankamai viešu nušvietimu, tai aš esu tikras, kad teigiamai tikrai nepaveiks. Kiek tai paveiks, priklausys nuo konkrečios informacijos, apie tai, kas įvyko“, – svarstė V.Mazuronis.

„Tvarkiečių“ seniūnas P.Gražulis nenustebo

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas kol kas neskuba vertinti, kiek pagrįsti yra įtarimai dėl Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio gauto kyšio, tačiau sako, kad jo vietoje būti nenorėtų.

„Atvirai sakant, nenorėčiau būti E.Masiulio vietoje“, – BNS sakė R.Paksas.

Strasbūre šiuo metu esantis europarlamentaras sakė kol kas turintis per mažai informacijos, kad galėtų vertinti šią situaciją ir jos rimtumą.

„Reikėtų daugiau duomenų, informacijos, kad būtų galima vienareikšmiškai vertinti. Bet tik pastebiu skirtumus tarp politikų vertinimų: kai mūsų partijai buvo pareikšti įtarimai, visas choras liberalų kai pradėjo moralizuoti, iki šiol dar nėra sustoję. O pasirodo, lazda visada turi du galus“, – svarstė „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis sako, kad jo nenustebino teisėsaugos tyrimas dėl galimo „MG Baltic“ koncerno kyšio Liberalų sąjūdžio lyderiui Eligijui Masiuliui.

„Stebino, kad buvo tylima, nei STT, niekas jų nepačiupinėja. Tai, kad dabar pačiupinėjo, sveikintinas dalykas. Manęs visiškai nenustebino, dar labai mažos sumos“, – žurnalistams sakė P.Gražulis.

Jis sakė neatmetantis galimybės, kad tyrimas gali būti susijęs su artėjančiais Seimo rinkimais.

„Gali būti ir su rinkimais susiję, taip pat mąstau, kad ir konservatoriai tuo šiek tiek suinteresuoti, kadangi liberalų reitingas labai augo, elektoratas labai panašus, neatmesi, kad yra šiek tiek politikavimo“, – kalbėjo politikas.

Liberalai pranešė, kad bendradarbiaus su teisėsauga

Liberalų sąjūdis pranešė, kad yra pasirengęs bendradarbiauti su teisėsauga ir atsakys pareigūnams į visus klausimus.

„Liberalų sąjūdis visuomet pasisakė už skaidrią politiką. Todėl teiksime visą būtiną pagalbą teisėsaugos institucijoms, kad jų vykdomas tyrimas būtų užbaigtas kuo galima greičiau“, – pranešime spaudai teigė Liberalų sąjūdžio vicepirmininkas Gintaras Steponavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius